null Beeld

Koppensneller Herman Brusselmans: 'Wat te verwachten van president Trump'

Als Trump zegt dat vrouwen lekkere dieren zijn die je gerust bij de flamoes zou mogen grabbelen, dan kun je hem moeilijk ongelijk geven.

undefined

null Beeld

Mijn analyse is: ten eerste, de Amerikaanse bevolking bestaat voor een overgroot deel uit dommeriken; ten tweede, als je een Amerikaan bent met een beetje verstand, dan stem je per definitie voor de Democratische kandidaat; ten derde, of je verstand hebt of niet, eigenlijk heb je in geen enkel geval zin om te stemmen voor zo’n trut als Hillary Clinton; ten vierde, het is achteraf bekeken de schuld van de slimme Amerikanen dat Trump president is geworden; ten vijfde, misschien amuseren we ons wel met die knakker. Mochten de Democraten een andere kandidaat genomineerd hebben, dan was die president geworden.

Bijvoorbeeld Bernie Sanders, een oude, keurige man, die de vrouwen met rust kan laten, die gematigd is in al z’n vezels, die nooit getrouwd is geweest met een president die omkwam in de schandalen, die niet overkomt als een onsympathieke eikel in een rood broekpak, die niet aan elkaar hangt van leugens en verdraaide halve waarheden en die het met rede en verstand en zonder hysterie zou hebben kunnen opnemen tegen een pletwals als Trump.

De slimme Amerikanen wilden Sanders niet, ze wilden Hillary Clinton, hoewel de meesten van hen haar niet konden uitstaan, niet onder de indruk waren van haar politieke parcours tot dan toe, en haar parachutage naar de top enkel beschouwden als een tocht op de schouders van haar nog steeds machtige echtgenoot. ‘Sympathiek’ en ‘onsympathiek’ zijn kutwoorden, maar als je alsnog een van deze twee moet gebruiken om Hillary Clinton samen te vatten, dan kan alleen het tweede woord je van dienst zijn.

In wezen kan niemand Hillary Clinton een leuke vrouw vinden. Je kunt je niet voorstellen dat ze je een glaasje water aanbiedt als je dorstig bent, dat ze je een schouderklopje geeft als je in de put zit, of dat ze enig idee koestert wat betreft de positie van de Baltische staten binnen de precaire zones in Europa. Nu kun je natuurlijk zeggen: Trump is nog veel onsympathieker dan Clinton. Mogelijk wel, maar een Republikeinse kandidaat mag gerust onsympathiek zijn, zolang hij het overgrote domme gedeelte van de Amerikaanse bevolking maar naar de mond praat, belastingverlagingen belooft voor zowel Jan met de pet als John Gently met de Bentley, erop blijft hameren dat Amerika wel voor zichzelf kan zorgen zonder de schaamtelijke inmenging van China, Japan of al die verdorven landen in het Oosten, en dat Obama een niet-Amerikaanse neger was die het hele land naar de kloten heeft geholpen.

Plus: is Donald Trump werkelijk een onsympathieke figuur? We kunnen althans met hem lachen en humor, hoe ridicuul van kwaliteit ook, doet verschillende lansen breken. Tijdens de drie confrontaties tussen Trump en Clinton had ik, zo betrapte ik mezelf erop, niet zelden een voorkeur voor de onnozele maar beklijvende uitspraken van Trump, boven het gezwatel, het nietszeggende gezeik en het van moeilijke maandstonden getuigende gelul van Clinton. Ik heb haar niks horen zeggen waarvan ik dacht: eindelijk heeft ze een nagel gevonden om die op de kop te rammen. En van dat soort nagels had Trump er wel degelijk een paar in voorraad, niet alleen tijdens de presidentiële debatten maar al lang daarvoor. Als hij ooit ’ns zei dat vrouwen lekkere dieren zijn die je gerust bij de flamoes zou mogen grabbelen, dan kun je hem moeilijk ongelijk geven.

Als hij beweerde dat uit Mexico een hoop drugsdealers en ander geteisem de grens wil oversteken, dan denk je: tja, bij die Mexicanen zitten inderdaad allicht een bende niksnutten. En als hij op tafel klopte en riep: het moet gedaan zijn met uit China goedkope prullen in te voeren die we evengoed hier thuis in elkaar kunnen flansen, dan had hij misschien wel een punt. Laten we op de koop toe niet vergeten dat Trump een fantast is, die alles deed om in het Witte Huis te raken, die konkelde en zich gedroeg als een gladde paling op een ijsvlakte, en die zonder twijfel niet zo dom is dat hij al z’n beloften en loze kreten nu hij daadwerkelijk president is niet zal herroepen. Kortom, laat ’m vier jaar de simpele duif, de paljas en de in wezen ongevaarlijke gek uithangen, en daarna zien we wel weer.’

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234