null Beeld

Kortfilm: Baghdad Messi

In tijden van IS-terreur spreken verhalen uit het Midden-Oosten, volgens de Vlaams-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa ‘de grootste conflictzone ter wereld’, immens tot de verbeelding.

Sofie Vanbecelaere

'Hoeveel Ronaldo's zijn er wel niet? Terwijl zelfs voetbalhaters weten wie Messi is.'

Zo heeft zijn ‘Baghdad Messi’, een kortfilm over een Iraaks jongetje met één been dat desondanks blijft voetballen, al 56 prijzen binnengehaald – hij stond zelfs op de shortlist van de Oscars. ‘Terwijl de film in Koerdistan zelf, waar hij werd opgenomen, slechts één prijs won,’ wist de regisseur uit Leuven ons te vertellen toen hij afgelopen donderdag van het vliegtuig stapte, net terug van een reis naar zijn geboortestreek, waar hij als jurylid mocht aantreden op het Duhok International Film Festival.

Sahim Omar Kalifa «Koerdistan is net als Brussel-Halle-Vilvoorde: iedereen denkt dat dat land hem toebehoort. Terwijl de regio onafhankelijk is sinds 1991, tien jaar voor ik naar België kwam. Onveilig is het niet in het noorden van Irak – zeker als je het vergelijkt met Turks-Koerdisch gebied, waar ik mijn eerste langspeelfilm (‘Zagros’ is gepland voor 2016, red.) wil opnemen. Ik kan er dus wel inkomen dat de vele Iraakse vluchtelingen die nu vrijwillig terugkeren, uit die streek afkomstig zijn.»

HUMO Op uw 21ste kwam u nochtans zelf als vluchteling aan in België.

Kalifa «Ik had dezelfde problemen als de Iraakse vluchtelingen van nu, en wou naar Europa. Maar toen ik hier aankwam, had ik het niet makkelijk.

»In mijn langspeelfilm speel ik deels in op de actualiteit. Ik volg er een herder die met geweld geconfronteerd wordt – iemand die nooit naar Europa wou komen, maar noodgedwongen emigreert. Hij laat het mooie Koerdistan achter zich en komt in het drukke, chaotische Brussel terecht. Dat transformeert hem, zijn persoonlijkheid verandert helemaal. Het is een beetje mijn eigen ervaring.»

HUMO Is ‘Baghdad Messi’ ook zo autobiografisch?

Kalifa «Voor mij is dat een heel persoonlijke kortfilm. Toen ik nog in Koerdistan woonde, speelde ik net als mijn hoofdpersonage Hamoudi elke dag voetbal – ik kan daar echt oprecht gelukkig van worden. Eenmaal in België deed ik dat niet meer. Ik voelde me hier niet goed in mijn vel.

»Natuurlijk draait geluk om meer dan voetbal alleen, maar het punt is: passie is heilig. Als we iets hebben om ons mee bezig te houden, om onze dagelijkse problemen te vergeten, vinden we dat geluk terug. ‘Baghdad Messi’ gaat dus over escapisme: we vluchten naar een fantasieleven om zo de pijn niet te voelen. Hamoudi heeft slechts één been, hij leeft in gevaar, hij heeft zo veel problemen, maar voetbal helpt hem erbovenop.»

HUMO Klopt het dat de jonge acteur die de rol van Hamoudi op zich neemt, niet eens fan is van Messi?

Kalifa «Inderdaad! In totaal moesten we vijf maanden zoeken voor we een geschikte acteur voor de rol vonden, en toen we eindelijk een jongetje uit Bagdad (Ali Raad Al-Zaydawi, red.) gestrikt hadden, weigerde hij mee te doen. Hij was fan van Ronaldo en was bang dat zijn vrienden hem als een overloper zouden beschouwen (lacht). Maar hoeveel Ronaldo’s zijn er wel niet? Terwijl zelfs voetbalhaters weten wie Messi is. Ook kan het geïnterpreteerd worden als ‘messy’, Engels voor chaotisch – wat Bagdad zeker en vast typeert. Vandaar de keuze. Al moet ik toegeven dat ook ik eerder fan ben van Manchester United dan van FC Barcelona (lacht).»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234