null Beeld

Kortfilm: Maria

Fien Troch bracht onlangs ‘Kid’ ter wereld, een film die Vlaanderen een stukje beeldpoëzie rijker maakte. Van ‘Maria’ beviel de cineaste toen ze nog piep was, maar wel al een genre op zich.

cdc

Daarom: hop naar OP12, waar ze u deze korte film vanavond voorschotelen. 'Maria' is een aangrijpende prent over een vrouw die het noorden kwijt is, vertolkt door Els Dottermans.

Fien Troch «Maria heeft een psychische stoornis en is terug van weggeweest. Ze wil de draad weer oppikken en probeert een goede vrouw en moeder te zijn, maar slaagt daar niet in. Ondanks haar probleem romantiseert ze haar periode van afwezigheid - of ze al dan niet opgenomen werd in een psychiatrische instelling laat ik in het midden.»

HUMO Is ‘Maria’ een ijkpunt voor jou?

Troch «‘Maria’ was mijn eindwerk aan Sint-Lukas – vooral een zoektocht naar hoe ik mij wilde profileren als regisseur dus. Ik vind het best confronterend om mijn eerste korte films te herbekijken: ze zien er wel professioneel uit, maar geven mij dat ‘typisch ik’-gevoel dat je ook krijgt wanneer je een oud dagboek herleest. Aan de ene kant staan mijn studentenfilms ver af van mijn langspelers: de aanpak vormt een wereld van verschil, en het trage, serene karakter van ‘Kid’ en ‘Unspoken’ was toen nog ver te zoeken. Aan de andere kant zijn mijn kortfilms bepalend geweest voor het werk dat ik nu maak: er zitten al karakteristieke elementen van mij in verweven. De ouder-kindrelatie in ‘Maria’ is daar een voorbeeld van: de reactie van kinderen op volwassenen is een rode draad doorheen mijn films. De kijk van een kind op de grote wereld is zowel puur en ontroerend als ontmaskerend – dat geeft het verhaal een lichtere sfeer, maar heeft ook iets confronterends voor de volwassen kijker. Die spanning maakt het zo interessant: een kind herinnert ons aan onze essentie, onze oorspronkelijke gevoelens en ervaringen.»

HUMO Zou je nu nog teruggrijpen naar het genre van de korte film?

Troch «Nee. Het is een cliché, maar in een langspeelfilm heb je zó veel meer tijd om je verhaal te vertellen, om details te tonen, om zijwegen te nemen. Een kortfilm maken is een inspannende evenwichtsoefening: je moet het onderwerp en de dosis verhaalstof goed afwegen. Een langspeelfilm draaien mag dan wel uitputtender zijn, het formaat legt veel minder beperkingen op.»

HUMO Stond het in de sterren geschreven dat je filmmaker zou worden?

Troch «Als tiener was ik al een verhalenverteller. Op school las ik veel en was ik goed in opstellen schrijven. Naar films kijken was al een van mijn hoofdbezigheden, maar indertijd wou ik liever spélen. Toen ik moest beslissen wat ik zou gaan studeren had ik niet echt een voorkeur - als het maar een richting was die met kunst te maken had. Ik wist toen nog niet dat ik zelf wou creëren, dus had ik evengoed kunnen kiezen voor kunstgeschiedenis. Die vier jaar Sint-Lukas heb ik nodig gehad om te beseffen dat ik niks anders wou doen dan films maken.»

HUMO Blader je voor inspiratie in je eigen biografie?

Troch «Nee, te weinig drama (lacht). Verhaalmatig doe ik een beroep op mijn fantasie, op verhalen die ik hoor en zelfs op andere kunsttakken. Voor de personages en hun emoties puur ik wél uit mijn eigen omgeving: ik probeer ze zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. Dat mensen mij komen vertellen dat ze iets soortgelijks hebben meegemaakt en dat het net zo was, zie ik als een waardevolle bevestiging.»

HUMO Vorig jaar zei Marc Didden in HUMO dat jij zijn enige student ooit was aan wie hij niets kon leren.

Troch «Naar aanleiding van de CultuurPrijzen in 2008 zei hij: ‘Niemand maakt films als Fien Troch, en Fien Troch maakt films als niemand.’ Dat is het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen. Bij deze: merci Marc!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234