null Beeld

Kortfilm: The Importance of Sweet and Salt

Weet u al wat gegeten vanavond? Stond u daarnet in de supermarkt te staren naar de verse vis, in de hoop dat een oplossing zich zou openbaren? Werd u opeens uit uw gedachten opgeschrikt door een pratende vis? Nee?

Charlotte Vercruysse

'Acteur Jan Vergote is in het echte leven tuinman. De Clerck: 'Een niet-professionele cast brengt een zekere authenticiteit mee.'

Dan heeft u vast ook geen echtgenote die u bij de minste blik met nachtmerries en koud zweet opzadelt – in tegenstelling tot het hoofdpersonage in ‘The Importance of Sweet and Salt’, vanavond op Canvas en meteen de kortfilm die uw nieuwe wekelijkse afspraak (elke zondag een kortfilm, hoera!) mag aftrappen.

Geen zorgen: het onderwerp is niet uit het leven van Benoit De Clerck gegrepen, een reclameman om den brode die in zijn vrije tijd al eens graag een kortfilmpje draait. De pratende vis, ‘de griezeligste vrouw uit de Vlaamse filmgeschiedenis’ (dixit kortfilm.be) en het huwelijk dat ei zo na op de klippen is gelopen, vormden evenwel niet het vertrekpunt.

Benoit De Clerck «Mijn drijfveer was eigenlijk om een film te maken die het soort cinema weerspiegelde dat ik zelf graag zie: met een unheimliche sfeer en een bepaald soort humor. Ik kijk erg op naar cineasten als Polanski, Luis Buñuel en Hitchcock, en hun stijl heeft natuurlijk ook een invloed gehad op de film. Maar de hele situatie is verzonnen en totaal van de pot gerukt – en ook helemaal niet autobiografisch, wees gerust (lacht).»

HUMO Zit er een diepzinnige reden achter de keuze voor rode poon, of had u dat toevallig de avond voordien gegeten?

De Clerck «De vis had vooral een uiterlijk voorkomen dat me aansprak, en verwijst natuurlijk naar het water en de vlucht ernaartoe, iets wat wel vaker terugkomt in de film. Die rode poon is een mooi beeld en voegt een nieuw, feeëriek element toe aan de film.

»Hetzelfde probeerde ik te doen met de acteurs: het zijn geen professionals, ze zijn gewoon gekozen om hun uiterlijk – net zoals Kris Vyane, die de stem van de vis inspreekt, gekozen is voor zijn stemtimbre en het komische effect dat hij daarmee teweeg kan brengen. Zo is de hele cast eigenlijk organisch gegroeid uit mensen waar een hoek af is, mensen die niets met cinema te maken hebben maar wel een zekere authenticiteit meebrengen. Vooral dat heeft mijn keuzes bij de casting gemotiveerd.

»Jan Vergote, die de onfortuinlijke man speelt, is in het echte leven een tuinman uit Roeselare. Hij had wel wat ervaring in het amateurtheater, maar na ‘The Importance’ kreeg hij toch een soort van openbaring. Had pakweg Jan Decleir die rol op zich genomen, dan zou dat minder gelukt zijn: die brengt te veel bagage met zich mee. Het is ook moeilijker voor de kijker om empathie te voelen met zo’n bekend gezicht – waarmee ik niet gezegd heb dat Decleir geen empathie kan opwekken!»

HUMO Het is uw eerste kortfilm na uw afstuderen van het RITS, en hij heeft meteen de wereld afgereisd langs kortfilmfestivals als dat in Los Angeles en Clermont-Ferrand.

De Clerck «Dat had ik helemaal niet verwacht, en het was ook niet mijn bedoeling. Het is een kleine film met een klein budget; ik heb hem gefinancierd met geld dat ik opzijgezet had en vrienden hebben me waar mogelijk geholpen. Ik wilde gewoon mijn film maken en mijn ding doen, maar het is een beetje geëxplodeerd (lacht).»

HUMO Hebt u tot slot nog een wijze levensles over het huwelijk voor de nietsvermoedende Humo-lezer?

De Clerck «Goh, daar moet ik even over nadenken. Mijn schoonbroer en vriendin zitten hier al raar te kijken, dus ik moet opletten met wat ik zeg (lacht). Maar zoals ik zei, is de atmosfeer van de film belangrijker dan een eventuele moraal die erachter zit – helaas geen leuke oneliner, dus.»

HUMO We verzinnen wel iets!


Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234