Kotstudent kost ouders 5.500 euro extra
Een studerende zoon of dochter op kot kost u een flinke duit: maar liefst 12.473 euro voor een jaar. Minstens. Een bedrag waar menige ouder van schrikt. ‘Als je het vergalijkt met wat een kind in de middelbare school kost, moet je toch op gemiddeld 5.500 euro extra rekenen,’ berekende Bérénice Storms van Cebud, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek.
Wie heeft het thuis niet gehoord? ‘Zorg maar dat je een hoger diploma haalt, wil je later een betere en beter betaalde baan krijgen.’ Ouders hebben er dan ook behoorlijk wat voor over om hun kind voort te laten studeren, want de investering loont. Maar hoeveel kost dat onschatbare duwtje in de rug? De tot op heden beste inschatting komt van het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek, die dat sinds 2011 berekent. Eind augustus kwamen Bérénice Storms en haar collega’s met het nieuwste cijfer: een kotstudent kost vandaag 12.473 euro voor een heel jaar. Studerende kinderen die thuis blijven wonen en pendelen kosten 4.000 euro minder.
HUMO Veel ouders moeten zich bij dat bedrag toch even in hun koffie verslikt hebben.
Bérénice Storms «Dat zou goed kunnen, het is ook een erg hoog bedrag.»
HUMO In die 12.000 euro zijn ook de leefkosten meegeteld, goed voor bijna 7.000 euro. Is dat niet wat misleidend? Leven en eten moeten je kinderen toch sowieso, of dat nu thuis is of op kot.
Storms «Dat klopt. Elke meerderjarige die nog onderhouden wordt door zijn ouders, maakt die kosten. Al zijn er soms verschillen: als je kind thuis woont en mee-eet, kost dat minder dan wanneer het op kot zit, elke week zelf boodschappen moet doen en zijn eigen potje moet koken.
»Maar misleidend is het niet, we maken in onze berekening duidelijk dat we het totaalplaatje hebben berekend. Dus niet alleen wat het inschrijvingsgeld, cursussen, lesmateriaal en een kot kosten, maar écht alles wat ouders een jaar lang uitgeven aan een kotstudent.
»Dat totaalbedrag splitsen we op in die leefkosten en studiekosten. Bij de leefkosten rekenen we voeding, kleding, gezondheid, mobiliteit en ontspanning, maar ook een deel van de huur die ouders moeten betalen voor hun eigen woning. Omdat kotstudenten vaak nog in het weekend naar huis komen, moet je hun kamer thuis vrijhouden. Voeding neemt de grootste hap uit het budget leefkosten, 2.044 euro, maar ontspanning kost ook 1.908 euro. Dat lijkt vrij veel, maar daarbij tellen we behalve zakgeld ook enkele uitstapjes, een sportkaart, een lidkaart van een vereniging en van de bibliotheek.
»Daarnaast heb je nog de indirecte en directe studiekosten. Bij de directe studiekosten tellen we het inschrijvingsgeld en de cursussen, maar ook de computer die elke student vandaag nodig heeft. Bij de indirecte kosten rekenen we de huur voor een kot of de kosten om te pendelen.»
HUMO Als je enkel naar de directe studiekosten kijkt, valt het nog mee: 1.325 euro voor een jaar studeren.
Storms «Inderdaad, zeker als je het vergelijkt met wat studenten in andereEuropese landen moeten betalen, laat staan in de Verenigde Staten. Voor een beursstudent liggen die kosten nog een stuk lager: 814 euro per jaar.»