Kris Peeters: 'Premier van België worden zou geen promotie zijn'

Woensdag 14 september. De nacht valt in Brussel. In de Wetstraat heeft formateur Elio Di Rupo de ultieme vergadering over de splitsing van BHV bijeengeroepen, maar een paar straten verderop zit Kris Peeters (49) er opvallend rustig en ontspannen bij.

'Jullie bekijken het allemaal veel te negatief,' zegt hij een paar keer tijdens ons gesprek. De Vlaamse minister-president weet duidelijk méér - zijn partijvoorzitter Wouter Beke belt hem dan ook gemiddeld om het uur met de tussenstand. Voor wie er nog aan twijfelde: Kris Peeters is binnen de CD&V al enige tijd de belangrijkste man achter de coulissen.


Enkele quotes


HUMO Na 450 dagen zonder regering werd er onderhandeld over 'veronderstelde burgemeesters' in een paar dorpen rond Brussel: is het dan zo gek dat de politiek haar geloofwaardigheid verliest?

Peeters «We moeten in eigen boezem kijken, dat is juist. Dat voorstel van de 'veronderstelde burgemeesters' werd ook nog eens gelekt door politici aan de onderhandelingstafel. Hoe onverstandig kun je zijn? En discussies over de 300.000 euro van Sven Gatz en overbodige parlementaire reizen kunnen we ook missen als kiespijn.»


HUMO Zijn we niet dicht bij het punt waarop alleen nog kneuzen voor de politiek zullen kiezen?

Peeters «Dat zou heel erg zijn, want de politiek beslist mee over onze gezondheid, werk en welvaart.
»Kijk, ik heb uw analyse ook al gemaakt, maar mij interesseert vooral een oplossing voor ons imagoprobleem. Er is er maar één: dag en nacht op een serieuze manier werken.»


HUMO Kunt u omgaan met de politiek als theater: schreeuwen, dreigen, met deuren slaan, een paar dagen verdwijnen, de koning laten terugkeren van zijn vakantie aan de Côte d'Azur?

Peeters «Dat is mijn ding niet. Als drama nergens toe leidt, maakt het de situatie alleen maar erger. Mensen doorzien het ook wel als politici een nummertje opvoeren. Aan de vorming van de Vlaamse regering is geen dramatiek te pas gekomen. Al waren er best wel pijnlijke momenten - herinner u Frank Vandenbroucke die daar alleen zat (hij was als enige niet op de hoogte gebracht van waar de onderhandelingen plaatsvonden, red.).»


HUMO U bent nu het onbetwiste gezicht van de CD&V. Het doel is bereikt?

Peeters «De numero uno, bedoelt u? Dat is Wouter Beke.
»Ik betreur het dat de politiek meer en meer een personencultus geworden is, zoals rond Sarkozy in Frankrijk. De partijdag van de N-VA in Bokrijk was eigenlijk een fandag voor Bart De Wever, las ik. Ik gun het iedereen, maar ik heb geen enkele behoefte aan die status.»


HUMO Intussen voorspelt men the end of small nations, het einde van landjes die te klein geworden zijn om in hun eigen energiebevoorrading te voorzien en hun banken overeind te houden. Dat klinkt als België. En u wilt het nog kleiner maken?

Peeters «Ik heb onlangs de premier van Hongkong ontmoet: een piepklein staatje dat het uitstekend doet (Hongkong heeft een speciaal statuut, maar is integraal deel van China, red.). Vlaanderen is een land met zes miljoen inwoners en heeft belangrijke troeven: de havens, de chemische industrie, de universiteiten enzovoort. De hele wereld wil samenwerken met hoogtechnologische bedrijven als Imec of instellingen als het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. In een geglobaliseerde wereld kan een klein land wel degelijk het verschil maken. Maar dan moet het samenwerken met de grotere. Overigens, denkt u dat Frankrijk of Duitsland in hun eentje de concurrentie met bijvoorbeeld China aankunnen? Zij moeten daarvoor óók samenwerken met grote én kleine EU-landen.

Het volledige artikel leest u op dinsdag 20 september in Humo 3707/38.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234