null Beeld

Kristien Bonneure

Redacteur bij Cobra.be; auteur van 'Stil leven', voormalige stem van het radionieuws

Bart Vanegeren

HUMO In welk boek bent u tegenwoordig bezig?

Kristien Bonneure «‘Treindromen’ van Denis Johnson, over verlies, het verglijden van de tijd, de plaats van de mens in de natuur, de industriële geschiedenis van Amerika, de wolvensymboliek van de indianen. En dat in nog geen honderd bladzijden. De wereld in een zandkorrel.»

HUMO Met welke auteur zou u een avondje uit willen?

Bonneure «Met J.R.R. Tolkien. En dan vraag ik of hij Elfs praat.»

HUMO Met welk romanpersonage ziet u een onenightstand wel zitten?

Bonneure «Met Orlando van Virginia Woolf, twee geslachten in één nacht.»

HUMO Wat is uw favoriete gedicht en waarom?

Bonneure «‘Wanneer de lente komt’ van Fernando Pessoa. Een vrolijk, zelfrelativerend gedicht over de dood, met een machtig slotvers: ‘Dat wat zal zijn, wanneer het zijn zal, zal zijn dat wat het is.’»

HUMO Welk boek hebt u het vaakst cadeau gedaan?

Bonneure «Het eerlijke antwoord is: dat van mij, ‘Stil leven’, aan iedereen die ik graag zie.»

HUMO Wat is volgens u het ideale vakantieboek?

Bonneure «Geen thrillers, geen tussendoortjes; ik duik dan graag in een kloeke klassieker als ‘De Toverberg’ van Thomas Mann. De navelstarende societywereld in een Zwitsers kuuroord wordt zeer grappig beschreven, maar bovenal is er de verscheurende keuze van Hans Castorp voor hart of verstand, geloof of verlichting.»

HUMO Welk non-fictieboek zou iedereen gelezen moeten hebben?

Bonneure «‘A Book of Silence’ van Sara Maitland. Een gedegen en inspirerende studie van het in wezen onbeschrijfelijke.»

HUMO Welk kunst- of kijkboek kampeert op uw koffietafel?

Bonneure «Voor mijn 48ste verjaardag kreeg ik de atlas der atlassen: de Times Concise Atlas of the World. Hopelijk leef ik nog lang genoeg om elke bladzijde te kunnen bestuderen. Ik ontdekte al het Lake Vandekerckhove in Canada, waarover ik dringend meer wil weten.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van ontroering bezorgd heeft?

Bonneure «‘Zes maanden in de Siberische wouden’ van Sylvain Tesson. Schoonheid, wijsheid, poëzie en de kracht van moeder natuur.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van het lachen bezorgd heeft?

Bonneure «‘Lang leve het gewone’ van Michael Foley. Omdat hij geweldig geestig kan vertellen, en zijn slimme levenskunstlessen daarom lichtvoetig blijven.»

HUMO Welk boek zou u meteen (her)lezen als u een week leestijd cadeau kreeg?

Bonneure «Alles van Willem Elsschot

HUMO Van welk boek vindt u de film beter?

Bonneure «‘A Clockwork Orange’. Stanley Kubrick maakte een spraakmakende, grensverleggende film van een matig boek van Anthony Burgess

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar onderschat?

Bonneure «Het fijnzinnige werk van de Amerikaans-Egyptisch-Joodse Proustiaan André Aciman. ‘Noem me bij je naam’ is het zinderendste liefdesverhaal over verlangen en verlies dat ik ooit las. Ook prachtig: zijn kinderherinneringen ‘Uit Egypte’ over het kosmopolitische en multireligieuze Alexandrië. Observaties van een balling uit een verdwenen wereld.»

HUMO Wie verdient volgens u de volgende Nobelprijs Literatuur?

Bonneure «De wereldse en hemelse Cees Nooteboom, die van het mooiste Nederlands schrijft.»

HUMO Welk romaneinde had u liever anders gehad?

Bonneure «Zo schokkend dat de bib in ‘De naam van de roos’ opbrandt, als een voorproefje van Leuven of Sarajevo. Umberto Eco neemt je helemaal mee in die wonderlijke boekenwereld en vervolgens verwoest hij alles wreed en meedogenloos.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234