null Beeld

Kristien Hemmerechts is Michelle Martin

Deze week verschijnt – en dit geldt als bommelding – de nieuwe Kristien Hemmerechts, 'De vrouw die de honden eten gaf'. De honden in kwestie zijn Duitse schepers, de vrouw is Michelle Martin, ex-echtgenote van Marc Dutroux.

Mark Schaevers

Terwijl Belgiës gerenommeerdste psychopaat in de gevangenis zat, ging zij in zijn huis in Marcinelle de honden voederen, maar Julie en Melissa liet ze in de kelder creperen. Wie heeft zich sindsdien niet afgevraagd: hoe is zoiets in godsnaam mogelijk? Maar alleen Hemmerechts kroop in huid en hoofd van Michelle Martin, op zoek naar een antwoord.

HUMO Uitgeverij De Geus kondigt ‘De vrouw die de honden eten gaf’ aan als een ‘explosieve roman’. Je had zin om eens een lekker controversieel boek op de markt te brengen: werkt het zo?

Kristien Hemmerechts «Nee, daar ben ik helemaal niet mee bezig. Wat ik wil, is een tekst schrijven die geloofwaardig is, die kracht heeft, zodat lezers niet afhaken. Hoe dat boek dan wordt aangeboden, dat is het werk van de uitgeverij. Maar als ik zie hoeveel reacties erop gekomen zijn, hebben ze misschien wel gelijk gehad om het zo te doen.»

HUMO Hoe kwam Michelle Martin in je vizier?

Hemmerechts «In de zomer van 2012 was ik writer in residence aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Een deel van de opdracht was: een vrije tekst van twaalfduizend woorden schrijven. Die zomer werd er volop gediscussieerd over een eventuele vrijlating van Michelle Martin. Ik probeerde me voor te stellen hoe zij dat allemaal volgde in de gevangenis. Voor een schrijver is dat boeiend, een stem weergeven die niet gehoord wordt, die begraven zit in een verhaal. Ik heb dat de afgelopen jaren wel meer gedaan met vrouwelijke personages, zo heb ik ook Mira uit ‘De teleurgang van de Waterhoek’ van Stijn Streuvels een stem gegeven.

»Ik had de affaire Dutroux wel aandachtig gevolgd, maar één ding had ik destijds niet op mijn harde schijf geregistreerd en viel me nu meteen op toen ik me ging documenteren: Michelle Martin was zwanger op het moment van de ontvoering van An en Eefje en Julie en Melissa! Dat wierp voor mij een heel ander licht op de zaak: zwanger zijn, en tegelijk leven met een man die meisjes ontvoert en opsluit, wat is daar in godsnaam allemaal aan de hand?

»Die eerste tekst heb ik laten lezen door Douglas De Coninck­, die als journalist de zaak van naaldje tot draadje kent. Ik wou weten of hij de tekst geloofwaardig vond. ‘Het zit er pal op,’ zei hij, ‘want Michelle is voor alles de moeder van haar kinderen. In feite heeft ze maar drie woorden meer: Frédéric, Andy, Céline.’ Ook in Nederland waren veel mensen onder de indruk, ik kreeg veel goeie reacties, en wou dus verdergaan met die tekst. Fictie of non-fictie, dat wist ik nog niet. Ik heb eerst alles gelezen wat ik kon vinden over de zaak – zelfs op Wikileaks staan er dingen over Dutroux! Ik heb me helemaal volgezogen, en dan alles een tijd in mijn hoofd laten tollen: waar ga ik nu zelf het licht op zetten?»

HUMO Een biografie van Michelle Martin die feit en fictie scheidt, zou ik zelf, vergeef me mijn aard, nog liever gelezen hebben.

Hemmerechts «Ik heb de advocaat van Martin gebeld en gevraagd of een afspraak mogelijk was. Die man klonk heel vermoeid: ‘Madame,’ zei hij, ‘als je iets voor Michelle Martin wil doen, schrijf dan niet over haar.’ Die weg was meteen afgesloten. Het moest dus een heel ander boek worden, waarin ik zelf de hiaten zou opvullen. Trouwens: als ik haar had kunnen spreken, is het nog maar de vraag of daar iets mee aan te vangen viel. Het probleem is net dat Martin niet altijd de waarheid spreekt, in het verleden had ze de neiging met haar ondervragers mee te praten. En ze heeft veel onduidelijk gelaten, tot grote frustratie van de ouders van de ontvoerde kinderen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234