null Beeld

'Kroost': eenzame Sam Louwyck

‘Kroost’ gunt u vanavond een inkijkje in het bonte leven van de West-Vlaamse acteur, danser, zanger, kroegtijger, aspirant-piloot en goedaardige schelm Sam Louwyck (50), een man die leeft zoals veel mannen van zijn leeftijd stiekem wel zouden willen leven, maar niet durven.

Noud Jansen

'Acteur Sam Louwyck: 'Ik leid meer dan één leven, en die levens lopen allemaal kriskras door elkaar.'

Sam Louwyck «Ik heb nog niks van het resultaat gezien, maar ik vermoed dat het een tamelijk compleet beeld zal geven van, euh, mijzelf. Ik had Eric Goens carte blanche gegeven, omdat ik hem fair genoeg vond. ’t Is geen journalist van een roddelblad, hè? Dus ik zeg: ‘Doe maar, en we zien wel wat het wordt.’ Nu, ik denk wel dat hij twee keer zou hebben nagedacht mocht hij geweten hebben wat hij nu weet.»

HUMO Hoe bedoel je?

Louwyck «Ik leid meer dan één leven, en die levens lopen allemaal kriskras door elkaar. Nu eens was ik hier, dan weer daar, en Eric kon op den duur niet meer helemaal volgen. Ook al omdat ik al die dingen moeilijk op voorhand kan inschatten. Maar hij heeft beelden geschoten van zowat alle facetten van mijn leven, gaande van de muziek tot het vliegen, en van het acteren tot mijn privéleven.»

HUMO Heeft hij je vriendin voor de camera gekregen?

Louwyck «Euh... ja. Jaja, verdorie! Ik had daar eigenlijk niet bij stilgestaan, maar nu je het zegt.»

HUMO Zij is een jaar of 28, niet?

Louwyck «Jana? Nee, zelfs nog jonger. Maar ’t is schone liefde.»

HUMO Zij is de enige die jij nog hebt: je hebt geen kinderen, en je ouders en je zus zijn inmiddels overleden.

Louwyck «Klopt. Buiten Jana heb ik natuurlijk ook nog vrienden, maar directe familie heb ik niet meer.»

HUMO Hoe voelt dat?

Louwyck «Eenzaam. Vooral op intense momenten, momenten die je zou willen delen.

»Net nadat een dierbaar familielid gestorven is, stel je jezelf veel vragen over zijn of haar leven, en over jouw relatie tot hem of haar. En je krijgt dan ook nog heel veel antwoorden, gewoon door na te denken. Maar na een tijdje krijg je geen antwoorden meer op al je vragen, en dat doet nog het meeste pijn van al. Dat is een mot met een vertragingseffect, zoals in ‘Kill Bill 2’: de five point palm exploding heart. Je krijgt een mot – ‘Au, ik verlies iemand die ik heel graag zie!’ – maar de échte mot, vol op je smoel, die komt pas wanneer je met vragen blijft zitten die je nooit meer zult kunnen stellen. Dat is keihard. Maar ja, zo is het leven.»

HUMO Een tijdje terug ben je 50 geworden. Heb je erover nagedacht wat je nog wilt bereiken in het leven?

Louwyck «Ik wil zo snel mogelijk mijn vliegbrevet halen en doorgroeien als piloot. En ik wil nog heel veel goeie scenario’s voor mijn neus krijgen en straffe rollen uit mezelf persen. En ik wil ook nog ooit een wereldnummer schrijven met de band (Falling Man, red.). En ik wil tot over mijn oren verliefd blijven. En misschien wil ik nog één keer een echt wilde beslissing nemen, een complete ommezwaai bewerkstelligen. Ik denk zelfs dat die beslissing nu al met een verrekijkertje om de hoek staat, om mij te observeren.»

HUMO Enig idee wat voor beslissing dat zal zijn?

Louwyck «Ah nee, ik zeg het: ze staat om de hoek (lacht).»

HUMO Ga je kijken naar ‘Kroost’?

Louwyck «Ja. ’t Is te zeggen: op dit moment heb ik geen kabel thuis, dus ik moet nog zien uit te vogelen bij wie ik het eventueel kan gaan bekijken. Als jij kijkt, kan ik dan niet bij jou langskomen (lacht)? Nu, eerlijk is eerlijk: ik had het liever alleen gezien, omdat je dan niet zo kwetsbaar bent. Want ik vermoed dat er wel een paar passages in zullen zitten waarvan ik ga denken: ‘Ai.’ Maar ja, ik ben ook maar een mens, hè? Ik hoef helemaal niet te verbergen dat ik niet perfect ben. Dus ik zou zeggen: laat maar komen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234