null Beeld

Kurt Overbergh (AB) verzamelt kattenhoezen

Op 3 november ruimt de expo van Humo-fotograaf Herman Selleslags in de Antwerpse platenwinkel Tune Up plaats voor een kattenhoezententoonstelling. Jawel, een katttenhoezententoonstelling (onthoud dat woord voor uw volgende scrabbletoernooi). De samensteller is geen gewone gek maar niemand minder dan Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB. Overbergh heeft over zijn uit de hand gelopen hobby - platenhoezen met daarop één of meer katten dus - zelfs een vier pagina's tellend manifest geschreven.

Jürgen Beckers

Kurt Overbergh «Vroeger had ik twee katten, maar mijn toenmalige vriendin was er allergisch voor. Zéér allergisch. We hebben die beestjes helaas moeten wegdoen. Een mens gaat dan blijkbaar zoeken naar een surrogaat, en ik ben bij platenhoezen terechtgekomen.

''In al zijn debiliteit klopt het''

»Het is begonnen met From Her to Eternity' van Nick Cave. Het viel me op dat op de achterkant van de hoes zijn toenmalige vriendin Anita Lane met een poes op de arm zit. Even later ontdekte ik dat op de hoes van Endtroducing' van DJ Shadow - ook weer op de achterkant - een poes in een platenwinkel zit. Ik ben me toen gaan afvragen of er ook hoezen waren met katten op de voorkant, en jawel hoor. Eén hoes werden er twee, twee drie, enzoverder. Algauw wisten zoveel mensen van mijn fascinatie dat ik ongelooflijk veel tips begon te krijgen. En om het niet helemaal als een afwijking te laten overkomen en er een beetje sérieux aan te geven, heb ik er een manifest voor geschreven. Zoals Lars von Trier (lacht).

»Twee jaar geleden heb ik voor het eerst tentoongesteld in Brussel, en pas toen beseften mensen echt: hij méént dat, de fucking freak. Ik heb onlangs een Japanner leren kennen die er net zo obsessief mee bezig is als ik: in Japan zijn er over het onderwerp al twee boeken van zijn hand verschenen. En jawel, ook ik ben er een boek over aan het schrijven. We zijn beginnen te mailen, waardoor er een onderlinge competitie is ontstaan.»


HUMO Hoeveel exemplaren telt je collectie?

Overbergh «Ik moet ze dringend nog eens tellen, maar ik zit aan meer dan tweehonderdvijftig. Ik heb ze gekattalogiseerd - haha - in vijfendertig categorieën. Hard to find cats' is er één: platenhoezen waarop het even zoeken is naar de kat in kwestie.»


HUMO Jij bent zot.

Overbergh (lacht) «Ik besef het.»


HUMO Wat is de beste plaat met een kat op de cover?

Overbergh «Ik ben een enorme muziekfreak, maar in deze collectie is de muziek compleet onbelangrijk. Meer dan de helft van mijn kattenplaten heb ik zelfs nog nooit gehoord. Dat gezegd zijnde is The Carlton Chronicles' van South San Gabriel wellicht de ultieme kattenplaat: vorm en inhoud komen er op wonderbaarlijke wijze samen.

»In mijn manifest staat ook een oproep om kattenhoezen die een aanfluiting zijn van het genre te verbranden. Sommige hoezen zijn zo lelijk - poesjes met van die opzichtig bijgekleurde tongetjes en zo - dat ze echt niet zouden mogen bestaan.»


HUMO Echt zot.

Overbergh «Ja, maar in al zijn debiliteit klopt het wel.»

MEOW 002: A Cat Sleeve Exhibition
vanaf 3 november tot eind 2009 in platenwinkel Tune Up in Antwerpen.

Facebook: MEOW 002

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234