null Beeld

KV Mechelen-Anderlecht

KV Mechelen en Anderlecht in de achtste finales van de Beker van België: het geel-rode legioen - vorig jaar bij op het Gala van de Gouden Schoen nog verkozen tot Beste Supporters - heeft al zijn vuurwerk voor nieuwjaar opgespaard. Want Malinwa, Anderlecht en bekermatchen, dat knettert en spettert altijd, nietwaar, Mark Uytterhoeven?

UYTTERHOEVEN «De halve finale van de Beker van België 1967: 2-0 thuis gewonnen! Ik was toen tien jaar, en het was onvergetelijk. Anderlecht was in die tijd een ploeg die 's woensdags tegen Real Madrid speelde, en wij móchten daar dan 's zondags tegen spelen.

'Mark Uytterhoeven: 'De trots van mijn leven''

»Punt is dat ik die match nooit gezien heb. 't Moet in het midden van de week geweest zijn, want ik moest studeren. Een kameraad van mij, die niet moest studeren, kwam recht van het veld naar ons thuis: '2-0! 2-0! We spelen de finale!' Die hebben we helaas verloren, tegen Standard, met 3-1.

»Die halve finale is nog altijd mijn grote frustratie. De bewuste tweede goal, die naar 't schijnt Fé Van Bulck maakt omdat Jef Jurion uitschuift, kán ik zelfs niet meer zien: toen ik de dvd maakte voor 100 jaar KV Mechelen bleek de zwart-witte film met die wedstrijd verdwenen uit het VRT-archief.»

HUMO Nog zo'n legendarische cupmatch: de achtste finales tussen KV en Anderlecht in de Beker der Bekerwinnaars in 1988-'89. Mechelen veegde de vloer aan met paars-wit.

UYTTERHOEVEN «Thuis met 1-0 gewonnen: een goal van Wilmots in de laatste minuut! En ginder 0-2, met goals van Koeman en Ohana.

»Bij onze thuismatch stond ik in de spelerstunnel na de wedstrijd, samen met Frank Baudoncq - de reporter van RTBF en een ongelooflijke Anderlecht-supporter - en Jean Dockx. Dockx werkte voor Anderlecht, maar in mijn ogen was hij nog altijd een geel-rode broeder - in mijn jeugd speelde hij bij Malinwa. Die twee stonden er allebei verweesd bij en ik zei, bij wijze van grap, tegen Dockx: 'Ge waart beter bij ons gebleven, jong!' En de Jean keek nóg ongelukkiger! Die mannen waren van de hand Gods geslagen.»

HUMO Het was de tijd dat ze bij Anderlecht het succes van KV Mechelen moeilijk konden verkroppen.

UYTTERHOEVEN «Ze gingen heel, heel, héél slecht om met de concurrentie van KV Mechelen. Heel kleingeestig. Ze hebben ons dan ook leeggekocht: het seizoen erop was het Malinwa A tegen Malinwa B! Ze zijn begonnen met onze trainer, Aad de Mos, en de rest is gevolgd: Marc Emmers, Bruno Versavel, Rutjes, Bosman, en in het tussenseizoen is Philippe Albert ook vertrokken - zo had hij zogezegd nog de Gouden Schoen bij KV gewonnen.

»Echt, ik was zeer ontgoocheld door het kinderachtige gedrag van de Anderlecht-bestuurders. Het was toch goed dat ze een keertje van iemand ánders dan Brugge en Standard concurrentie kregen? KV Mechelen was toch een ploeg met geschiedenis: in de jaren veertig zijn we drie keer kampioen geweest, en toen lag Anderlecht nog ver achter dat niveau. Maar enfin, het is twintig jaar geleden - ik zeg niet dat we het vergeten zijn, maar vergeven is het wel.»

HUMO Dus: de historische rivaliteit herleeft dezer dagen in Mechelen?

UYTTERHOEVEN «Ja, maar nu is het weer David tegen Goliath. Als je zo diep hebt gezeten als wij, heb je niet de pretentie om te zeggen dat je Anderlecht wel eventjes opzij zult zetten. We hopen dat stilletjes nog wel, natuurlijk, maar vroeger déden we het ook. Twintig jaar geleden, dat was een machtsovername!

»Het waren glorieuze momenten toen, op de sportredactie van de BRT. Bij de terugmatch tegen Anderlecht in de Beker der Bekerwinnaars lag ik thuis in bed met een hernia. Ivan Sonck, toen voorlopig diensthoofd, zat in de penarie: ik moest het sportjaaroverzicht maken, maar dat kon ik dus niet. Tot Ohana in het begin van de tweede helft scoorde. Meteen gebeld naar Ivan, een hevige Anderlecht-supporter: ''t Is al veel beter: ik kom morgen werken!' Hij kon daar niet mee lachen.»

HUMO Het is intussen ook al van 2003 geleden dat je Red KV Mechelen hebt opgestart én tot een goed einde hebt gebracht. Kijk je nu met grote trots naar de club?

UYTTERHOEVEN «'t Is de trots van mijn leven! Nu overdrijf ik natuurlijk - mijn vrouw en mijn dochter zullen me die uitspraak niet in dank afnemen. Hoewel: aan mijn dochter heb ik niet zoveel werk gehad als aan Malinwa (lacht).

»De meeste mensen zijn die Red KV Mechelen-tijd al vergeten, en dat is maar goed ook. Ik ga nu weer naar Malinwa zoals vroeger: ik word er goed ontvangen, maar ik sta niet op een piëdestal.»

HUMO Maar anoniem door Mechelen rijden zit er niet meer in, met die geel-rode auto van je.

UYTTERHOEVEN «Hij is een beetje minder geel-rood dan in het begin - mijn beste vriend hadden 'm beplakt toen KV in 2006 naar eerste klasse promoveerde. Maar omdat mijn vrouw dikwijls met die auto in Mechelen moet rondrijden, terwijl zij eigenlijk voor de Racing supportert, hebben we een compromis gesloten: het dak, de achterkant en de koffer zijn nog altijd geel en rood, maar de zijkanten en de motorkap zien er weer normaal uit. Niet dat ik er nu wél iets mee kan gaan drinken in de stad zonder dat de mensen het weten - of ik moet 'm héél ver weg parkeren. En met de fiets ben ik evenzeer gesjareld: ten tijde van de redding heb ik uit handen van Eddy Merckx een geel-rode citybike gekregen, met in grote letters 'Mark Uytterhoeven' erop.

»Het is sterker dan mezelf: in Mechelen verplaats ik mij alleen nog in geel en rood.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234