null Beeld

'Kwestie van geluk' op Eén

Ochtend. De zon komt op, het geratel van trams in de straten neemt toe. Ergens schreeuwt een moeder onderaan een trap haar kinderen wakker. Ochtenden in Borgerhout: ze lijken opvallend vaak op ochtenden zoals die elders, vaak met evenveel tegenzin, worden beleefd. Tot de monden opengaan.

Tom Raes

'Kwestie van geluk': we mompelen het elke keer we een tankstationtoilet bezoeken en toch zonder vieze ziekte weer buitenstappen. In de gelijknamige documentairereeks staat echter een buurt centraal die doorgaans weinig met geluk geassocieerd wordt: Borgerhout en Antwerpen-Noord - multicultureel, en voorzien van de verhalen die daarbij horen. Meer dan 170 nationaliteiten proberen er elke dag met elkaar te leven: meer dan New York is dat, maar Sinatra had helaas nog nooit van Borgerhout gehoord toen hij de lof van die andere stad begon te croonen.

In de derde aflevering van 'Kwestie van geluk' leek vooral afkomst centraal te staan. Niet nationaliteit, wel de bloedlijnen die doorheen de families liepen die hun lot verbonden hadden aan dat van hun wijk. Want iedereen heeft ouders, ook wie als postcode 2060 in z'n adres heeft staan. Het ouderschap kwam in veel verschillende vormen aankloppen in Antwerpen: de Turkse Yavuz herinnerde zich hoe hij als jongen z'n vader ging bezoeken in de gevangenis, en waarschuwde in één adem voor de legendarische nauwkeurigheid die Turkse moeders aan de dag leggen als ze een pantoffel naar je kop mikken. Sven, een nogal bonkige kerel met meer tatoeages op z'n schedel dan haar, had zijn vaderschap dan weer bewust ingevuld met afwezigheid. Niet omdat hij z'n verantwoordelijkheid wou ontlopen, maar omdat zijn zoon naar eigen zeggen beter af zou zijn zonder hem, een vader met inkt in de kop.

De taferelen die je in 'Kwestie van geluk' op je scherm ziet lopen, staan bol van de menselijkheid, en de moed der wanhoop die daar maar al te vaak bij gepaard gaat. Vergelijkingen met 'Radio Gaga' zijn niet altijd uit de lucht gegrepen. Al is muziek hier niet altijd zaligmakend: vooral op momenten dat de noten iets té opzichtig feeëriek komen aandartelen, worden we argwanig. Muziek is een uitstekend lapmiddel, maar je kan er namelijk evengoed leegte mee verhullen. 'Kwestie van muziek' hééft niets te verhullen, tenzij een soms iets té luidruchtig kabbelen, maar doet op dat vlak soms wel goed alsof.

Niettemin viel ook in Borgerhout en Antwerpen Noord de avond weer, net zoals elders. De zon ging onder, de trams verstilden, de moeder suste nu slaapwel. En wanneer hij volgende week weer opgaat, zullen we er weer voor gaan zitten.


Quote

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234