null Beeld

La Zona

Het verhaal van 'La Zona' mag dan helemaal uit de koker komen van de echtgenote van regisseur Rodrigo Plá, de dramatische gebeurtenissen die zich zevenennegentig minuten lang voor je ogen voltrekken doen zo echt aan dat je er ijskoude rillingen van krijgt.

Erik Stockman

Welkom in De Zone, een enclave van deftige burgers die - zoals duidelijk wordt uit een heel knap tracking shot - van de naburige sloppenwijken wordt gescheiden door een hoge betonnen muur, dodelijke prikkeldraad en een haag van bewakingscamera's. Heel even waan je je opnieuw in John Carpenters 'Escape from New York', alleen zijn het ditmaal geen veroordeelde misdadigers die afgezonderd op een ommuurd eiland zitten, maar vrije mensen zoals u en ik. Tot de realiteit ineens de enclave binnenklettert: tijdens een stormachtige nacht knapt een draad, een gigantisch reclamebord tuimelt als een reusachtige ladder tegen de vestingwal en enkele jonge tienerboefjes slagen erin De Zone binnen te dringen. Waarna de bewoners het recht in eigen handen nemen en een genadeloze klopjacht ontketenen. Zoals gezegd werden we een beetje kil van wat we zagen, en dat komt doordat de cineast rechtstreeks en met een ongemakkelijk makende doeltreffendheid zit in te pluggen in onze bange blanke man-angsten - de angst voor vreemdelingen, voor outsiders, voor mensen die niet op ons lijken, de irrationele angst ook voor iedereen die onze o zo kostbare welvaart bedreigt. Een vrees die, zo suggereert 'La Zona', héél gemakkelijk kan overslaan in rauwe bloeddorstigheid. Bekijk deze film dus gerust als een visionaire metafoor voor onze dolgedraaide maatschappij - per slot van rekening beginnen ook hier in het Westen de gated communities als rotte paddenstoelen uit de grond te rijzen - maar vergeet (vooraleer u toch maar naar het iets luchtigere 'Disaster Movie' besluit te rennen) niet dat regisseur Plá intussen ook een verdomd beklemmende, voor een pompende hartslag zorgende thriller zit te maken (de achtervolging in de riolen!). Voor alle duidelijkheid: dit is dus géén film over gordelroos!Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234