null Beeld

'Laat naar je borsten kijken': 1 op de 9 vrouwen krijgt borstkanker

Martine Tanghe houdt van klare taal. Als ze u in half ontblote toestand van een twintig vierkante meter grote affiche aanmaant om naar uw borsten te laten kijken, hoeft u daar dus niks dubbelzinnigs achter te zoeken.

Redactie

Borstkanker, dáár gaat het om: één op de negen vrouwen krijgt het, en van die groep sterft één vijfde eraan. Tanghe is het gezicht van deze actie van Kom op tegen kanker. Ze werkt ook mee aan Pink Ribbon, een glossy magazine dat wil sensibiliseren over de ziekte, en waarvan de opbrengst integraal naar Kom op tegen kanker gaat.


MARTINE TANGHE « Toen mijn moeder veertig was - ik was zeventien en zat op internaat - werd er borstkanker bij haar vastgesteld. Ik herinner het me als de dag van gisteren: het was alsof de bodem uit mijn wereld werd geslagen. Ik dacht meteen dat ze dood zou gaan. Gelukkig heeft ze die kanker overwonnen, maar sindsdien houdt de ziekte me bezig. Zeker omdat ik erfelijk belast ben.»


HUMO Bent u bang?

TANGHE « Het is geen verlammende angst, ik laat er mijn slaap niet voor, maar ik hou er bij elke controle wel rekening mee dat het verdict kan vallen.

» Véél vrouwen gaan niet op controle omdat ze bang zijn. Ik laat me al sinds mijn veertigste onderzoeken, en natuurlijk is zo'n mammografie niet fijn, maar ze kan beslissen over leven of dood. Hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans op genezing. Zelf je borsten onderzoeken is goed, maar niet voldoende: als je zelf iets voelt, ben je er al redelijk laat bij.

» Tussen je 50ste en je 69ste loop je het grootste risico. Voor vrouwen uit die leeftijdscategorie zijn onderzoeken gratis, maar toch maakt slechts 35 procent er gebruik van.»


HUMO Eén op de negen vrouwen krijgt borstkanker: dat lijkt bijna Russische roulette.

TANGHE « 't Is vreselijk veel, ja. Ik denk dat iederéén wel iemand kent die borstkanker heeft gehad. En het ziet er niet naar uit dat de wetenschap al een oorzaak gevonden heeft.»


HUMO Aan de actie van Kom op tegen kanker doen ook mannen mee.

TANGHE « Dat vind ik goed: iedere man heeft een moeder, en de meeste hebben ook nog eens een zus, een vriendin, een vrouw of een dochter. Mannen moeten de vrouwen uit hun omgeving mee overtuigen om zich te laten onderzoeken.»


HUMO Wat doet het u om uzelf op reclameborden van twintig vierkante meter te zien, kennelijk naakt?

TANGHE « Ik heb ze nog niet gezien.

» Mijn enige twijfel om mee te doen waren net die affiches en de campagnes in de bladen. Ik kom bijna elke dag met mijn gezicht op televisie, maar dat is mijn werk. Op een andere manier loop ik liever niet in de kijker. Voor ik toezegde, heb ik ook aan mijn kinderen gevraagd of ze dat wel zagen zitten.»


HUMO Hebt u het er ook met uw collega Phara de Aguirre over gehad?

TANGHE « Zij vond het meteen geweldig. 'Doen,' was haar advies. Ik heb nog veel contact met Phara. Vorige week heeft ze me nog een sms'je gestuurd om te zeggen dat ze het een hele mooie foto vond.»

(svb)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234