null Beeld

Laatste loodjes: 'De kat die Muis heette'

Zonder een zweem van ironie bracht een krant laatst de top drie van de invloedrijkste Vlaamse intellectuelen aan het licht. Het geval wil dat die figuren in mijn kijk op mensen, dieren, dingen en gebeurtenissen niet van betekenis zijn, de ene zo mogelijk nog minder dan de andere.

Ik inspireer me oneindig veel liever op mijn oude vriend H. Wuipel, die in het echt een andere naam draagt. Toen hij 17 was, citeerde hij al raak uit Schopenhauer, wat hem later evenwel niet heeft belet om nergens in af te studeren. ‘Een ernstig geval van diplomafobie,’ houdt hij staande. Hij werd dan maar neringdoende en boerde beter dan ik.

Kort voor de jaarwisseling trof ik hem in een drukke delicatessenwinkel. Altijd beter dat je elkaar in een delicatessenwinkel tegen het lijf loopt dan in een voedselbank. Terwijl we onze beurt stonden af te wachten, ontwikkelde hij een gedachte bij het volgnummerapparaat: ‘Je koopt zo’n rolletje volgnummers,’ zei hij, ‘en pakweg de nummers 1 tot en met 50 stop je in je portefeuille. Als je in een winkel op de display merkt dat bijvoorbeeld klant nummer 25 weldra aan de beurt is, haal je nummer 25 snel en ongemerkt – het vergt mogelijk enige oefening – uit je portefeuille. Als ineens blijkt dat er twee nummers 25 zijn, zal er zowel bij de bediening als bij de klanten een ontregeling ontstaan die van het banale boodschappen doen een vermakelijk uitje maakt.’

Ik herinner me dat hij vroeger een kat had die Muis heette: ‘Is het niet prachtig dat je naar je prooi bent genoemd, Muis?’ En aan de voordeur van zijn brocantewinkel hing een bordje met de tekst: ‘Wegens omstandigheden open’.

H. Wuipel: ziedaar de spelende mens, alsook een romanpersonage dat aan de bladspiegel is ontstegen. Het leven is het speelkwartier voor de dood.

Rudy Vandendaele

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234