null Beeld

Laatste loodjes: 'Heldenmoed'

Adem stokte. Bloed stolde. Vierhoog klampte een onbeheerde kleuter zich met één hand vast aan de richel van het balkon: een wanhopige krachttoer.

Rudy Vandendaele

Onder hem gaapte het 18de arrondissement van Parijs, waar veel Afrikanen wonen. Het 4-jarige jochie was net als zijn vader, die zonder erg boodschappen was gaan doen, afkomstig van het eiland Réunion, het Franse overzeese departement waar zijn moeder nu verbleef.

In een ommezien maakte het jongetje kennis met Mamoudou Gassama, die hem na een onwerkelijke, homerische klimpartij – vier balkons in 30 seconden – in veiligheid zwiepte. Wist Mamoudou, een mens zonder papieren, toen veel dat hij op het punt stond Fransman te worden, en brandweerman, laat staan dat hij bij president Macron op de koffie zou komen in het Elysée.

Mamoudou, een Malinees, had al eerder z’n hachje gewaagd: in de hoop op een menswaardig bestaan, was hij door de Sahara getrokken. Vóór hij de Middellandse Zee was overgezwalpt, had hij een jaar lang slavenarbeid verricht in Libië. Advies van Buitenlandse Zaken: ‘Reizen naar Libië wordt formeel afgeraden.’

Zouden de griots, de muzikant-dichters van Mali, al de lof van Mamoudou Gassama zingen? Of bezingen die geen Fransozen? Reisadvies van Buitenlandse Zaken: ‘Alle niet-essentiële reizen naar Mali worden ten stelligste afgeraden.’

‘Wat is een held? Iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.’ Dat welbekende citaat uit ‘De donkere kamer van Damokles’ van W.F. Hermans bracht me in mijn middelbareschooltijd al in verwarring. ‘Moge je nooit tot heldenmoed genoopt worden.’ Kan die heilwens ermee door?

Rudy Vandendaele

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234