Laatste loodjes: 'Mia heeft het licht gezien'

Mia heeft het licht gezien

'Mia heeft het licht gezien'

Namens zijn Vlaams-nationalistische partij schoof minister-president Geert Bourgeois onlangs barones Mia Doornaert, de harde kern van De Standaard, naar voren als voorzitster van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het politieke karakter van die nominatie verwekte een deininkje. Ik heb geen idee van de hartstocht die mevrouw Doornaert mogelijk voor de hedendaagse Vlaamse literatuur en haar beoefenaren koestert, maar wat dan nog? Wellicht is zulke liefde facultatief en dan ook geen verplicht nummer voor een voorzitster. Zouden goede schrijvers zich iets aan het VFL gelegen laten liggen? Fijn overigens dat iemand die al 72 is nog een baantje aangeboden krijgt: weer een hangbejaarde minder.

Het is me bekend dat mevrouw Doornaert ietsje minder heil ziet in het salafistentuig dan het salafistentuig zelf, en daar zo nu en dan in geschriften lucht aan geeft. Haar zienswijze was voor de filosoof Bleri Lleshi al een goede reden om de barones – nieuwe adel, niet veel soeps – ronduit voor raciste uit te krijten. Filosofen te over, maar probeer maar eens een wasmachinereparateur te vinden die Schopenhauer kent. In zijn drift dreigde Bleri op te stappen uit het VFL. In dat geval riskeert hij secondenlang gemist te worden.

Het is me ook bekend dat mevrouw Doornaert het Standaardnederlands voorstaat. Ook dat blijkt meer aanstoot te geven dan ik denk. Als ik enkele opinieneven goed begrepen heb, is het wendbare en rijkgeschakeerde Standaardnederlands stilaan de taal van de verdrukker. De subtiele uitdrukking ‘krijg de klere!’ welt me ineens naar de lippen.

Rudy Vandendaele

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234