null Beeld

Laatste loodjes: 'Reddy Kilowatt'

Ofschoon we dicht bij de bron woonden, een elektriciteitscentrale die dag en nacht vloekte met het landschap, viel de stroom weleens uit in mijn kinderjaren. Het duister trad, naar het voorbeeld van een schielijke dood, zonder voorafgaande waarschuwing in, bij voorkeur in de avonduren van een bewolkte herfstdag, als ik het me goed herinner.

Rudy Vandendaele

Elektriciteit zag er in mijn kinderogen uit als Reddy Kilowatt, de mascotte van het elektriciteitsbedrijf, een olijk tekenfilmfiguurtje dat bliksemschichten als lijf en leden had; zijn oren waren stopcontacten en in het midden van zijn bolle toet deed een gloeilamp dienst als neus. Bij wijze van voelsprieten schoten er twee snoezige bliksempjes uit zijn kruin. In de vorm van Reddy Kilowatt was elektriciteit veel vriendelijker dan wat me had doorstroomd toen ik op aanstichting van de drie jaar oudere Jef P. tegen een schrikdraadafrastering had geplast. ‘Nu kun je geen kinderen meer maken,’ sprak deze Jef met een grijnsje. 19 jaar later bleek dat van geen kanten te kloppen. De Jef in kwestie, Jozef eigenlijk, wie weet zelfs Joseph, is al jaren Jeff. Zegt zo’n nagekomen extra f genoeg?

Toen Reddy Kilowatt het in de eerste helft van de jaren 60 enkele uren liet afweten, gingen die avond in alle huishoudens de noodkaarsen aan of anders brandde de kerosinelamp. Zulke lichtbronnen had eenieder in huis. Te mijnent vroeg een naaste, die beroepshalve nooit tijd voor me had, om een spelletje domino met hem te spelen. Aldus geschiedde in het schijnsel van noodkaarsen. Toen er ineens weer stroom was, hervatte hij snel zijn werkzaamheden. Als er na een avondlijke stroomonderbreking weer licht is, zal ik altijd wel een poosje teleurgesteld zijn. Waarna ik weer aan het werk zal tijgen. Rudy Vandendaele

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234