null Beeld

Laatste loodjes: 'Tweehonderd beuken'

Misschien moet ik het over die loodgietende Vlaamse Führer en zijn trawanten hebben, en over de donkere onderstroom die sinds jaar en dag hun zwemwater is, maar het geval wil dat postuum boomgeruis me crescendo loszingt van de actualiteit.

Die zonderlinge zang, een lamento, voert me naar Torhout, een plaatsnaam waaraan ik in één adem nog altijd Werchter toevoeg. Laatst zijn daar bij vergissing tweehonderd beuken omgelegd – iemand die ‘snoeien’ bedoelde, schreef ‘rooien’ in een e-mail, en daar rukten de rooiers al uit, op de tonen van ‘Heigh-ho’ van de zeven dwergen en bijkans berstend van arbeidsvreugde. Weldra gingen ze, meegesleept door de gierende metal van hun motorzagen – God zegene de alliteratie – die tweehonderd kerngezonde beuken te lijf. Zouden ze tijdens hun werkzaamheden beseffen dat ze iets aan het doodmaken zijn? Had niemand van hen een oor voor screaming trees waartegen geen oorbescherming opgewassen is? Werden ze, nadat de laatste beuk onder luid gekraak in slomo ter aarde was gestort, ineens overvallen door de ondraaglijke leegte van het landschap? Was Befehl in dezen nog maar eens Befehl geweest?

Die bomen verbeeldden naar verluidt de poort tot het Houtland. Daar stel ik me het liefst een natuurlijke erehaag van volwassen beuken bij voor, zo’n veertig meter hoog, waarvan de machtige kruinen boven de autoweg ineenstrengelen. Je waant je in het schip van een kathedraal, waar het groenig schemert en koel is tijdens de ongewoon hete zomers van deze eeuw. Je denkt er: hier horen geen auto’s. Dat Fernweh naar Utopia heb ik voor het leven.

Hoeveel doodkisten gaan er in tweehonderd beuken schuil?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234