null Beeld

Lady in the Water

Vreemd toch. 'Lady in the Water' wordt door zoveel mensen uitgespuwd, genegeerd, veracht, uitgelachen. En de maker, de zwaar van zijn sokkel gedonderde M. Night Shyamalan , wordt door dezelfde fans die hem ooit uitriepen tot de nieuwe Spielberg , tegenwoordig heel diep de grond ingestampt. Het kan verkeren. Maar wij, wij houden van 'Lady in the Water'. Zeer veel.

Erik Stockman

Shyamalan: regisseur van twee obscure films ('Praying With Anger' en 'Wide Awake'), schepper van twee meesterwerkjes: 'The Sixth Sense' en 'Unbreakable'. Daarna volgden 'Signs' en 'The Village', en begonnen we zijn spelletjes, met telkens weer dat nou-heb-ik-jullie-allemaal-eens-goed-liggen!-moment op het eind, door te krijgen. Maar zijn films bleven centen opbrengen, allemaal samen meer dan twee miljard dollar - dollars die vooral in de brandkasten van Disney verdwenen. Heel Hollywood verslikte zich dan ook in de lunch toen uitlekte dat Disney zijn nieuwe project, 'Lady in the Water', van de hand had gewezen. Dode mensen, ja, aliens, ja, maar een zeenimf in een zwembad? Loop heen! Night, in shock, kookte van woede, en ontbond al zijn duivels. Hij liet een bevriende journalist een nu al legendarisch, tegen Disney gericht haatpamflet neerpennen ('The Man Who Heard Voices: Or, How M. Night Shyamalan Risked His Career on a Fairy Tale'), en trok met zijn baby naar Warner Brothers, waar hij werd ingehaald als een prins.

Hij heeft zijn film mogen maken, maar wraak op zijn tegenstanders heeft hij niet kunnen nemen: de critici ontvingen 'Lady in the Water' op hoongelach, en de Amerikanen lieten de film massaal links liggen. Ten onrechte. Akkoord, bekeken door een cynische bril lijkt het verhaal, met die ogenschijnlijk idiote mythologische hersenspinsels, nergens naar. Een conciërge van een groot appartementsblok treft in het zwembad een Narf aan. De Narf wordt belaagd door een Scrunt, die wil beletten dat de Narf samen met de Grote Eatlon terugkeert naar de Blauwe Wereld. Gelukkig krijgt de Narf steun van de Tartutic, die in de bomen leven, en van de Heler, de Symbolist en het Gilde. Aan u om al dan niet in dit sprookje te geloven. Tip van het huis: luister goed naar wat de mysterieuze Mr. Leeds (Bill Irwin) zegt: 'Shut up! And try!' - probéér je tenminste te laten meeslepen door de magie! En u krijgt hulp: de heerlijke acteurs - Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Jeffrey Wright, Bob Balaban, Jared Harris - tonen u allemaal samen de weg in de wonderlijke, toverachtige wereld van Shyamalan, die voorts wordt gedragen door de mooie muziek van James Newton Howard, en door de fraaie nachtopnames van Wong Kar-wai-cameraman Christopher Doyle.

Goed, Shyamalans eigendunk werkt soms ongelooflijk op de zenuwen: hijzelf speelt een onbegrepen schrijver die 'het zaad der verandering' in zich draagt, en het zal wel geen toeval zijn dat Meneer Farber, de door Bob Balaban vertolkte filmcriticus, wordt verscheurd door de Scrunt (maar hij verdient het). Shyamalan lijkt soms last te hebben van een mini-Jezuscomplex, en dat siert hem niet. Maar de sprookjesachtige atmosfeer, en de goedhartigheid van de personages, bezorgden ons geregeld een melancholische krop in de keel. Eigenlijk probeert Night ons met 'Lady in the Water' terug in een staat van kinderlijke verwondering te brengen. Weet u het nog, toen u nog kabouters tussen de grassprieten zag lopen, in de goede fee geloofde en geesten op zolder hoorde zuchten? Zó voelt 'Lady in the Water'. Neem dus uw kinderen of uw neefjes mee, en laat vooral hén oordelen. En wat uzelf betreft: wees stil. En probeer.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234