null Beeld

Landbouwexpert Luc Busschaert over de natte maand juni: 'Dit is ongezien'


Alle ogen zijn gericht op de festivalweides, maar intussen lopen ook boerenakkers onder en raken fruitoogsten vernield. Landbouwexpert Luc Busschaert licht toe.


Lees ook: 'Klimaatexpert Rik Leemans ziet nog meer buien hangen'

HUMO Op 23 juni waren er zware onweders met windhozen en hagelbuien boven Haspengouw. Appel- en perenboomgaarden werden getroffen, en ook de kersenoogst.

Luc Busschaert «Door de regen gaan kersen barsten. En door de hagel worden niet alleen de vruchten, maar ook de bomen beschadigd. Voorlopig schat ik dat 35 à 38 procent van die oogst compleet verloren is. Dat is voorlopig, de kersenoogst is nog aan de gang en het kan nóg regenen en hagelen.»

HUMO Die telers hebben dure hagelkanonnen (30.000 euro per stuk) en hagelnetten, maar die bleken niet effectief genoeg.

Busschaert «Als een onweer heel snel komt opzetten, dan slaagt zo’n kanon er soms niet in om die hagelwolk kapot te schieten. Ook als onweer blijft ‘hangen’ of terugkomt, zoals nu gebeurde, zijn de schokgolven van zo’n kanon niet afdoende om alles af te weren.»

HUMO De hagelstenen bleken ook zo groot dat de hagelnetten ze niet konden opvangen.

Busschaert «Vaak zijn die netten zwak en alleen geschikt voor normale hagelbuien. Dit waren onweders van een zwaar kaliber, met grote stenen, maar soms ook met een massa kleine stenen. Die netten vangen die massa wel op, maar die laag wordt zo dik en zwaar dat die netten toch scheuren of dat de steunpalen in elkaar klappen.»

HUMO Eén bron sprak over de ergste schade in Haspengouw sinds 1943.

Busschaert «Dat lijkt me overdreven. De ware omvang zullen we pas later kunnen inschatten, maar voor die regio gaan we qua landbouwschade richting augustus 2011 (het Pukkelpop-rampjaar met de valwinden, toen was er volgens Binnenlandse Zaken circa 78 miljoen euro schade in de landbouw, red.).

»Voor de kersentelers is dit het derde rampjaar op rij, de voorbije jaren verloren zij gemiddeld een kwart van hun oogst. Gelukkig hebben die kersenmannen doorgaans een verzekering die hun schade dekt.»

HUMO Door de klimaatverandering wordt zo’n weersverzekering wel nodig.

Busschaert «Niet iedereen zal dat kunnen betalen. Akkerbouwers – zoals aardappelboeren, graan- en bietentelers – krijgen lage prijzen voor hun producten, en hebben er het geld niet voor. Waardoor ze elk jaar bang moeten afwachten wat voor weer het wordt. En bij rampzalig weer moeten ze dan hopen dat het Rampenfonds de schade helpt vergoeden.

»Maar de overheid wil ook zuinig zijn. Naar verluidt wil ze dat fonds afbouwen in de toekomst: er zijn te veel rampen en er is te veel schade. (Zo betaalt het Rampenfonds al meer dan tien jaar geen hagelschade meer voor gewassen in open veld, red.)

»Ik vermoed dat wij richting Nederland evolueren. Daar is geen echt Rampenfonds meer. Daar hebben veel boeren een weersverzekering, en de overheid betaalt een deel van hun premie. Zo helpt de overheid toch nog wat, maar het risico gaat naar de privémaatschappijen.»

HUMO Al begin juni uitten Kempense aardappelboeren een noodkreet. Zelfs die traditioneel droge zandakkers waren door de felle regenval meer dan verzadigd. De wortels hadden geen zuurstof meer, de planten versmachtten, zelfs de regenwormen lagen in hoopjes dood op de akker.

Busschaert «Als aardappelen meer dan 48 uren onder water staan, krijgen ze natrot en zijn ze meestal verloren. Ik heb foto’s gezien van primeuraardappelen, sommige oogsten waren voor 50 procent of meer verloren. Ook in het midden van West-Vlaanderen was er schade. Over heel Vlaanderen denk ik dat 12 procent van onze verwachte aardappel-opbrengst verloren is.»

HUMO Klimaatexpert Leemans voorspelt al jaren meer onweer en wolkbreuken in de zomer. Hoe kijkt u naar die klimaatverandering?

Busschaert «Zo’n natte juni-

maand is ongezien. In mijn lange loopbaan is het ook nog nooit voorgekomen dat in een zomermaand zoveel hectaren oogst geheel zijn vernield. Als ik naar de langere termijn kijk, dan stel ik ook vast dat we meer neerslag hebben op korte tijd en dat onweer en hagelbuien frequenter voorkomen. Denk maar aan de pinksterramp van twee jaar geleden, toen de hagel zoveel serres en tuinbouwgewassen in open veld vernielde.

»De winters worden ook zachter. En winters zonder vorst, dat betekent minder bestrijding van infecties. Het jongvee heeft meer kans op griep en de plantenziektes van het najaar blijven soms tot na de winter op de planten zitten. De nadelige impact van de klimaatverandering neemt overduidelijk toe.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234