null Beeld

Lang leve: 25 jaar VTM, met Mike Verdrengh

In het kader van 25 jaar VTM bewijst ‘Lang leve’ komende dinsdag feestelijke eer aan Mike Verdrengh, de man die destijds met wijlen Guido Depraetere Vlaanderens eerste commerciële zender uit de Vilvoordse leemgrond stampte.

Noud Jansen

Verdrengh, 68 inmiddels, houdt zich de laatste jaren in hoofdzaak onledig met het acteren in tv-series (‘Salamander’), bioscoopfilms (‘Kampioen zijn blijft plezant’) en musicals (‘14-18’), en hij speelt daarnaast ook met verve de rol van grand old man van het Vlaamse televisiewezen. Zou hij een gefundeerde mening hebben over ‘Lang leve’?

Mike Verdrengh «Ik kijk geregeld – onlangs nog naar de aflevering met Marco Borsato – en ik moet zeggen: ik vind het een plezierig programma. Alleen hou ik er echt niet van om zélf de centrale gast te zijn: op mijn leeftijd begint zo’n hommage stilaan op een vervroegd in memoriam te lijken. En ik heb sowieso nooit graag in oude fotoalbums geneusd.»

HUMO Waarom hebt u dan meegedaan?

Verdrengh «Omdat ze lang genoeg aan me gesleurd hebben. Eerst had ik nog een paar keer geweigerd, maar ik ben overstag gegaan toen ik een persoonlijk briefje ontving van Jonas (Van Geel, presentator, red.), een paar dagen voordat we zouden gaan samenwerken in ‘14-18’. Ik heb dan in grote lijnen te horen gekregen wat het ging worden, maar op de avond van de opname was ik er niet van op de hoogte dat heel wat oude VTM-bekenden waren uitgenodigd om herinneringen op te halen; mensen als Nadine Desloovere, Marlène de Wouters, Dany Verstraeten, Koen Wauters... Fijn om ze nog eens allemaal terug te zien, dat wil ik wel toegeven, maar al bij al was het hele gegeven toch niet aan mij besteed. Hoe graag ik ook naar ‘Lang leve’ mag kijken.»

HUMO Een gewetensvraagje: kijkt u naar ‘Thuis’ of naar ‘Familie’?

Verdrengh «Ik kijk naar geen van beide.»

HUMO Zo bent u er makkelijk vanaf, natuurlijk.

Verdrengh «Ja, maar het ís zo. Ik volg vooral de nieuws- en actualiteitenprogramma’s, en op het tijdstip waarop ‘Thuis’ en ‘Familie’ worden uitgezonden, kijk ik altijd naar ‘Terzake’. Wat ik binnenkort overigens niet meer zal kunnen doen, heb ik begrepen, of althans niet op dat uur.»

HUMO Kijkt u naar ‘Het journaal’ of naar ‘VTM nieuws’?

Verdrengh «Bijna altijd naar ‘VTM nieuws’. Ik vind dat ze daar korter op de bal spelen en alerter zijn dan bij ‘Het journaal’, dat mij een beetje te saai en te stijf is. Qua toon en onderwerpkeuze is ‘VTM nieuws’ ook frisser en jeugdiger, wat bewezen wordt door het feit dat het stukken beter scoort bij jongeren. Ik sluit mij graag bij die jongeren aan.»

HUMO In januari was u ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van VTM zelf te gast in ‘VTM nieuws’. Toen Birgit Van Mol u vroeg waar u zou willen dat het met de zender naartoe gaat, zei u vooral te hopen dat VTM in Vlaamse handen blijft. Waarom vindt u dat zo belangrijk?

Verdrengh «Twintig, dertig jaar geleden leefde hier in Vlaanderen het idee dat het niet zo veel uitmaakt welke nationaliteit de bazen en de grote aandeelhouders van onze bedrijven hebben. Ik heb het gevoel dat we daar inmiddels toch een beetje anders over denken, zeker na de affaires met Electrabel en Fortis. Ik pleit absoluut niet voor protectionisme, maar ik houd mijn hart vast bij de gedachte aan een toekomst waarin er over de toekomst van VTM wordt beslist in kantoren in Parijs, Helsinki of Sydney.

»Want stel je eens voor dat er ontslagen moeten vallen in het kader van besparingsmaatregelen: dan gaat men natuurlijk altijd eerst de eigen markt in bescherming proberen te nemen, hè? Ze hebben in die andere landen ook geen voeling met Vlaanderen; ze kennen weinig of niets van de volksaard of de kleine gevoeligheden. En ze spreken de taal ook al niet. En men kan wel een Vlaams management nemen, maar als de zetel van je bedrijf in Atlanta staat, en in Atlanta is er één of andere weirdo die met een rode ballpoint enkele strepen komt trekken, dan is het om zeep. We kennen allemaal de voorbeelden van Ford Genk en Renault Vilvoorde: dat waren eigenlijk nog gezonde vestigingen, maar toch zijn ze gesloten, wellicht omdat de nationale belangen van Renault in Frankrijk lagen, en die van Ford in de States.

»Maar goed, zo’n vaart zie ik het voorlopig nog niet lopen met VTM, hoor.»

HUMO Zeker niet als de ‘Lang leve’-aflevering met Mike Verdrengh alle kijkcijferrecords breekt.

Verdrengh «Wie weet. Jonas heeft me onlangs verteld dat het ondanks alles toch nog een plezierige uitzending is geworden. Ik ben eens benieuwd.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234