null Beeld

Langebaanschaatser Bart Swings

Bart Swings (21) heeft al acht wereldtitels en zestien Europese titels in het skeeleren op zak, en nu heeft de student burgerlijk ingenieur zijn zinnen op het langebaanschaatsen gezet. Het doel: een medaille op de Winterspelen in Zuid-Korea in 2018.

Joost Vandesande

Dit weekend staat hij in Nederland aan de start van het Europees kampioenschap allroundschaatsen. Humo bond de ijzers aan en gleed een dag mee in het spoor van onze toekomstige Olympische kampioen.

Dat we er maar beter niet aan begonnen, had de Nederlandse sportjournalist Mart Smeets ons vooraf duidelijk gemaakt: 'Jullie Belgen houden alleen van veldrijden en van bier drinken. Al proberen jullie het nog honderd jaar, jullie zullen nooit iets van schaatsen snappen.' Ergens heeft Smeets een punt: boven de Moerdijk is die oer-Hollandse sport haast een religie. Maar het is slechts een kwestie van tijd voor de Brabançonne weerklinkt in Thialf, de befaamde schaatstempel in het Nederlandse Heerenveen, met dank aan Bart Swings.

Maar we lopen enigszins vooruit: eerst terug naar die natte decemberdag in Erfurt, in hartje Duitsland, waar Swings geregeld komt trainen met de Belgische ploeg. Prima accommodatie overigens, die Gunda Niemann-Stirnemann Halle, genoemd naar de Duitse schaatslegende ('Wunder Gunda') - in de voormalige DDR wisten ze hoe ze hun atleten moesten verwennen.

Bart Swings «Ik woon in Leuven en als ik wil trainen, ga ik meestal naar Eindhoven, in Nederland, maar hier in Erfurt is het ijs veel beter. Het kwaliteitsverschil tussen de ijsbanen is erg groot: alleen al de vorm van het dak - gegolfd of niet - is van belang voor de luchtcirculatie. Net als het aantal schaatsers op de baan en de kijkers op de tribunes: als in Heerenveen die duizenden toeschouwers met hun natte jassen binnenkomen, veroorzaakt dat schommelingen in de luchtdruk en dus ook in de prestaties. Maar de banen in Calgary en Salt Lake City zijn buiten categorie: bijna alle wereldrecords zijn daar gevestigd omdat je daar sneller kunt schaatsen door de grotere hoogte.»

Het Belgische team bestaat naast Bart uit zijn broer Maarten Swings (24), Wannes Van Praet (21) en Ferre Spruyt (26). Allemaal skeelers - en op Ferre na ook studenten burgerlijk ingenieur -, maar in het spoor van Bart hebben ze twee jaar geleden ook de overstap naar het schaatsen gemaakt, samen met coach Jelle Spruyt (31), de broer van Ferre. Schaatsen is namelijk een Olympische sport, en skeeleren vooralsnog niet.

Jelle Spruyt «Veel concurrenten waren al eerder overgestapt. Toen wij het probeerden, bleek vooral Bart een natuurtalent: na amper twee maanden reed hij de limiet voor het EK, en daarna konden we ons voor de wereldbeker plaatsen. Bart schaatst pas twee jaar, en vorige maand behaalde hij al een zilveren medaille op de 1.500 meter op de wereldbeker in Kolomna, in Rusland. Dat kwam onverwacht, moet ik zeggen.»

Swings «Jelle geloofde eerst de tijd op het scorebord niet (lacht). Ik wist dat een medaille erin zat, alleen dacht ik niet dat ze al zo vroeg zou komen. En vooral: ik schaatste tegen de toppers. Alle goeie Nederlanders deden daar mee.»

Er is veel volk op de baan in Erfurt, want ook enkele Nederlandse profploegen komen zich hier voorbereiden op de grote kampioenschappen. Het gekletter en geschraap van de ijzers op het harde ijs vult de hal. Wat je niet meteen zou verwachten: schaatsen doe je zonder sokken aan.

Swings «De schoenen zijn op maat gemaakt, mijn voeten passen er net in. De ijzers hebben een bepaalde hardheid en buiging, en ik slijp ze zelf. Vorig jaar deed ik daar twee uur over, nu lukt het me al in een halfuur (lacht). Bij mijn skeelers zijn die wieltjes er meteen uit.»

Het Belgische team komt in Erfurt een week lang intensief trainen. Vandaag ligt de klemtoon op techniek, elke beweging moet goed zitten. Bijna in slow motion trekken ze mooi achter elkaar rondjes op het ijs. Goede raad en tips krijgen ze van voormalig Olympisch kampioen en schaatsbelg Bart Veldkamp.

Jelle Spruyt «Op technisch vlak hebben we te weinig bagage, daarom hebben we Bart ingeschakeld. Hij brengt een pak ervaring mee en hij heeft onder meer met de Nederlandse Olympische kampioen Sven Kramer gewerkt. Voorlopig werkt hij dertig dagen voor ons. We zouden graag meer willen, maar daar is voorlopig geen geld voor.»

Ferre Spruyt «We zetten reuzenstappen, al twee seizoenen lang. En de limiet is nog niet in zicht: eigenlijk weet ik niet waar ik sta en hoeveel vooruitgang ik nog kan boeken.»

Swings «Pas sinds dit seizoen heb ik het gevoel dat ik op mijn schaatsen doe wat ik wil. De coaching van Bart Veldkamp helpt ons enorm vooruit.»

HUMO Tijd voor een paar keukengeheimen. Coach, hoe belangrijk is techniek?

Bart Veldkamp «Een schaatser is daar zijn hele leven mee bezig. Je moet natuurlijk kracht kunnen ontwikkelen op het ijs, maar wie technisch goed schaatst, gaat sowieso harder. Je spieren beginnen op het einde van een wedstrijd te verzuren, maar met een goede techniek kun je dat compenseren.

»Bart heeft het al aardig onder de knie: hij beschikt over goeie hoeken, zoals we de verhouding tussen het bovenlichaam en de boven- en onderbenen noemen. Omdat die hoeken een onnatuurlijke houding vormen, moet je er altijd op blijven trainen. Ook in de bochten blijft zijn lichaamszwaartepunt uitstekend, daar kunnen sommige Nederlandse topschaatsers alleen maar van dromen.»

HUMO Waar moet hij nog aan werken?

Veldkamp «Hij moet volwassen worden als schaatser. Dat kan alleen door jaren te trainen. We ontdekken nu dat zijn kracht vooral op de 1.500 en de 5.000 meter ligt. Misschien moet hij na zijn studie in Nederland komen wonen, of een stek huren in de buurt van een ijsbaan waar hij kan trainen. Maar hij moet in de eerste plaats voor zichzelf uitmaken wat voor carrière hij wil. Zoals nu is het wel leuk en gezellig, maar misschien zou hij op termijn moeten meetrainen met betere schaatsers.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234