null Beeld

Latenightshow: 2015 met Lubach

Kan er nog één jaaroverzicht bij? Nee? Ook niet als we aandringen? Jammer, want dan mist u het wellicht scherpste en geestigste jaaroverzicht van allemaal: ‘2015 met Lubach’, zondag te zien op NPO3. De Lubach uit de titel heet voluit Arjen Lubach, en presenteert sinds eind vorig jaar ‘Zondag met Lubach’, een op Amerikaanse leest geschoeid maar wel degelijk over een eigen smoelwerk beschikkend satirisch nieuwsprogramma, dat er ondanks het in verhouding nietige budget geregeld in slaagt om snediger uit de hoek te komen dan de grote Amerikaanse voorbeelden.

Noud Jansen

'Ik wil de eerste farao der Nederlanden worden.' Arjen Lubach

Arjen Lubach «Ik ben al heel lang fan van het format dat Jon Stewart groot heeft gemaakt met ‘The Daily Show’, en Stephen Colbert met zijn ‘Colbert Report’: nieuws-satire gebracht door een presentator die in een net pak achter een desk zit, en doet alsof hij een serieuze nieuwsman is. Toen ze me dus twee jaar geleden bij de VPRO vroegen wat ik écht nog eens zou willen doen, hoefde ik niet lang na te denken: ik wilde mijn eigen latenightshow. Maar dan wel geen dagelijkse, maar een wekelijkse: zo’n programma is heel arbeidsintensief en bewerkelijk, en met maar vier tekstschrijvers krijg je onmogelijk iedere dag een programma volgeschreven waar je tevreden over bent. Iedere seconde is bij ons gescript, hè. En als we zien dat een bepaalde halve minuut niet grappig genoeg is, dan zitten we soms nog twee uur op die halve minuut te werken.»

HUMO Het enige wat ik tot nu over ‘2015 met Lubach’ aan de weet ben gekomen, is dat het een jaaroverzicht is volgens Arjen Lubach.

Lubach (lacht) «Dat is een vrij accurate omschrijving. ’t Is eigenlijk gewoon een verlengde aflevering, die niet over de afgelopen week maar over het afgelopen jaar gaat. En verder kan ik er maar weinig over zeggen, buiten dat we een gast aan tafel hebben: Lilianne Ploumen, onze minister van handel. Met haar ga ik het over TTIP hebben, het inmiddels beruchte handelsverdrag tussen de EU en de VS waarvan zij voorstander is.»

HUMO In maart van dit jaar lanceerde jij een opmerkelijke actie: je wilde de eerste farao der Nederlanden worden, en riep de kijkers van je programma op om je te steunen middels een elektronische handtekening. Wordt daar in ‘2015 met Lubach’ op teruggeblikt?

Lubach «Dat denk ik niet, nee. Voorlopig is er namelijk geen nieuws te melden. Mijn voorstel ligt nu bij de Tweede Kamer, dus het is afwachten wat er zal gebeuren.»

HUMO Verklaar je nader.

Lubach «’t Is allemaal begonnen toen we met het programma iets wilden doen rond de tweehonderdste verjaardag van de Nederlandse monarchie. Alleen wisten we aanvankelijk niet wát. Het punt is: ik ben een uitgesproken tegenstander van de monarchie – vooral het gedeelte over de erfopvolging vind ik achterhaald – maar in Nederland is dat nou niet meteen een heel populair verhaal. Want de grote meerderheid van de Nederlanders is vóór de monarchie, ook al vanwege die jaarlijkse vrije dag. En dus zaten we in die vergadering te dubben: hoe kunnen we iets kritisch over de monarchie brengen zonder dat het meteen negatief en zuur wordt? Toen dachten we: als Willem Frederik van Oranje-Nassau zichzelf in 1815 kan uitroepen tot eerste koning der Nederlanden, waarom zou ik me dan nu niet kunnen uitroepen tot eerste farao der Nederlanden? Een soort tweede nationale mascotte.

»Toen hebben we dus een burgerinitiatief opgestart, wat inhield dat we de kijkers opriepen hun steun te betuigen aan mijn plan. Minstens 40.000 handtekeningen had ik nodig – dan komt het automatisch op de agenda van de Tweede Kamer – maar uiteindelijk had ik er wel 65.000. Vorige maand ben ik mijn voorstel dus officieel gaan indienen bij de Tweede Kamer: stond ik daar met een USB-stickje vol handtekeningen (lacht). En sindsdien heb ik er niks meer van vernomen – ’t is dus afwachten. Zuiver theoretisch gezien bestaat de kans dat de daartoe bevoegde commissie zegt: ‘Dit lijkt ons wel een plausibele gedachte. Laten we er verder over debatteren’. In dat geval zal ik naar de plenaire zaal moeten komen om mijn voorstel toe te lichten. En daarna moet erover gestemd worden.»

HUMO Stel – stél – dat je de stemming wint. Wat dan?

Lubach «Tja, dan kan ik niet meer terug, hè (lacht).

»Meestal wanneer me die vraag gesteld wordt, murmel ik iets over verplichte faraokefeesten, of zo, maar een echt concreet plan voor het land heb ik nou ook weer niet, om heel eerlijk te zijn. Al weet ik wel al wat mijn eerste verordening zal zijn als farao der Nederlanden: ik zal alle bierfietsen laten omsmelten tot ziekenhuisbedden. Had al veel eerder moeten gebeuren.»


Bekijk een eerdere aflevering:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234