null Beeld

'Later... with Jools Holland': als puntje bij Paultje komt

Wie we daar hebben! In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Later... with Jools Holland’ komt vanavond Paul Simon – de stem wat brozer en het haar wat dunner, maar nog altijd geheel & al Paul Simon – zijn eind deze maand te verschijnen nieuwe plaat ‘Stranger to Stranger’ voorstellen, z’n eerste solowerk in vijf jaar. Hoog tijd voor een antwoord op de prangende vraag: hoe zou het eigenlijk zijn met... Paul Simon?

Noud Jansen

''Wanneer je 22 bent, hoor je pretentieus te zijn. Pretentieus zijn op je 42ste: dát is onvergeeflijk.'' Paul Simon:

Paul Simon (74) «Uitstekend, dank u wel. Ik ben heel blij dat ik weer eens een nieuwe collectie songs op de mensheid kan loslaten. Na mijn vorige plaat (‘So Beautiful Or So What’, red.) heb ik een tijdlang niks gedaan – ’t was pas een jaar na de release dat ik mezelf hardop afvroeg of ik ooit nog een nieuw album zou maken. Al mijn familieleden en vrienden zeiden me: ‘Natúúrlijk ga je weer een nieuw album maken. Je zegt dat iedere keer, en iedere keer begin je er opnieuw aan.’ Maar zelf twijfel ik er weleens aan of ik nog de inspiratie zal vinden voor nieuwe nummers – die garantie heb ik uiteraard niet. Ik moet altijd denken aan wat wijlen de dichter en schrijver Philip Larkin zei toen hem gevraagd werd waarom hij op een gegeven moment gestopt was met schrijven: ‘De muze heeft me verlaten.’»

- Dat is u uiteindelijk niet overkomen.

Simon «Nee, dat moment heb ik gelukkig nog maar eens voor me uit kunnen schuiven. Ik moet wel zeggen: het songschrijven verloopt veel trager dan vroeger. Ik ben nooit echt een extreem snelle schrijver geweest zoals sommige van mijn collega’s, maar toen ik vooraan in de 20 was, ging het me toch een pak vlugger af. In die tijd ging ik gewoon even zitten en schreef ik een song. In amper een paar jaar tijd heb ik toen het gros van de grootste hits van Simon & Garfunkel bij elkaar gepend: ‘Bridge over Troubled Water’, ‘The Sound of Silence’, ‘Mrs. Robinson’, ‘The Boxer’, ‘Homeward Bound’, ‘I Am A Rock’. Dat had er uiteraard mee te maken dat ik niet getrouwd was en geen kinderen had: ik had dus weinig anders te doen dan het schrijven van liedjes. ’t Was pas toen ik kinderen kreeg en ik meer verantwoordelijkheden op me moest nemen, dat het allemaal wat trager is beginnen te gaan. Op een gegeven moment in mijn carrière kwam daar nog eens bij dat ik geen slechte songs meer wilde schrijven. Toen ik jong was, maalde ik niet om een slecht nummer meer of minder: ik deed eigenlijk maar wat, en ik zag wel waar het schip strandde. Heel pretentieus eigenlijk, maar wanneer je 22 bent, hoor je ook pretentieus te zijn. Pretentieus zijn op je 42ste: dát is onvergeeflijk.

»Zodoende ga je vanaf een zekere leeftijd meer nadenken over wat je doet. Je begrijpt je stiel alsmaar beter – je wéét welke woorden te vermijden en welke te gebruiken, en welk ritme wát doet met welke melodie – en wellicht juist daarom ga je minder impulsief te werk. Aan mijn nieuwe plaat heb ik zelfs drie à vier jaar gewerkt. Maar ik ben zeer tevreden over het resultaat, en ik kan niet wachten om ermee op tournee te gaan. ’t Is mijn bedoeling om een paar kleinere theaters aan te doen, van drie- à vierduizend zitplaatsen, want ik hou van de akoestiek in dat soort zalen.»

- Gaat u enkel nieuwe songs spelen? Of mag het publiek zich ook op ouder werk verheugen?

Simon «O ja, uiteraard zal ik ook ouder werk spelen: ik weet maar al te goed dat de mensen daar altijd naar snakken. Niet dat ik mijn oude nummers niet graag speel, maar ’t is toch een beetje de tragedie van iedere muzikant op jaren die op jonge leeftijd grote successen heeft gehaald. Zegt hij op het podium: ‘En dan zou ik nu graag een paar nieuwe nummers spelen’, dan denkt het merendeel van het publiek: ‘O nee, alsjeblieft niet!’ (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234