null Beeld

Laura Tesoro, zangeres, actrice en presentatrice: 'Ik vind dat VTM bij mij past'

Het is onmogelijk om je niet te laten meesleuren door het enthousiasme van Laura Tesoro (20). Vandaar wellicht dat Justin Timberlake haar meteen herkende toen ze hem onlangs interviewde in een promofilmpje voor ‘Trolls’, de animatiefilm waarin beiden te horen zijn. Timberlake tweette achteraf: ‘My girl Laura Tesoro and me go way back. We met at the #Eurovision Song Contest and she was great!’

Stefanie De Jonge

'Veel mensen denken dat het me allemaal in de schoot geworpen wordt'

HUMO Wat wilde je graag weten toen je Justin ging interviewen?

Laura Tesoro «Of hij ‘Can’t Stop the Feeling’, zijn huidige megahit, ook geschreven zou hebben als het niet voor ‘Trolls’ was geweest. Hij zei van niet. Dat nummer was echt gemaakt vanuit het perspectief van zijn personage. Dus zonder die film was die enorme hit er niet geweest. Bizar, hè? Nu, ik vond het ook heel geruststellend: kennelijk kun je goeie songs schrijven zonder dat die over iets persoonlijks gaan. Ik ben op dit moment een eigen nummer aan het schrijven voor mijn volgende single, maar ik zit vast. In de vijf nummers die nu af zijn – en die ik niet goed genoeg vind – heb ik zo ongeveer alles over mezelf verteld. Ik weet even niet meer waarover ik het nu nog zou moeten hebben.»

HUMO Waar gaan die andere vijf nummers over?

Tesoro «Over iets waar ik veel over nadenk: dat ik zoveel mensen zie die geen passie lijken te hebben. Mijn passie is misschien extreem, waardoor ik een heel ander leven heb dan een normale 20-jarige. Maar ik snap echt niet hoe mensen kunnen leven zonder iets waar ze alles voor overhebben. Er moet toch íéts zijn, heel diep vanbinnen?»

HUMO Hebben al jouw vrienden een passie?

Tesoro «Tja, de laatste jaren is mijn vriendengroep heel erg gekrompen. Ik heb gemerkt dat je uit elkaar groeit als je een heel ander leven leidt. De vrienden die overbleven, zijn allemaal mensen die ook écht voor iets gaan. Ze snappen mijn keuzes, dat ik soms niet veel tijd heb. Ze begrijpen veel dingen die anderen niet begrijpen.»

undefined

null Beeld

undefined

HUMO Zoals wat?

Tesoro «Dat niet alles vanzelf gaat. Ik heb het gevoel dat veel mensen denken dat het me allemaal in de schoot geworpen wordt. Ze zien niet hoe hard ik moet werken om m’n passie te volgen en m’n dromen waar te maken. En ze beseffen ook niet dat die passie al dat harde werk waard is. Ik bedoel: ik vind het altijd veel leuker om iets te bereiken als ik er hard voor heb moeten vechten.»

HUMO Nu, alles wat je aanpakt, lúkt ook.

Tesoro «Ja, je moet natuurlijk wel het geluk hebben dat iemand je ontdekt en je een kans wil geven.»

HUMO Hoe ben je bijvoorbeeld in ‘Familie’ terechtgekomen?

Tesoro «Ik denk dat ik daar eens samen met mijn vader auditie heb gedaan. Ze hebben me toen aangenomen voor een gastrol van drie afleveringen, maar ik blééf call sheets krijgen. Toen ik ging vragen hoe dat kwam – ‘Die drie afleveringen zijn toch allang voorbij?’ – zeiden ze dat ze me erin wilden houden. Voor ik het wist waren we twee jaar verder.»

HUMO Je hebt natuurlijk wel talenten.

Tesoro «Iedereen is toch wel goed in iets?»

HUMO Ik heb heel hard gevochten om danseres te kunnen worden, maar ik was gewoon niet goed genoeg.

Tesoro «Ik heb ook elf jaar klassiek ballet gevolgd: een ramp. Ik was niet lenig, had geen goeie voeten, geen goeie knieën, geen goeie grand écart. Mijn lichaamsbouw was volledig ongeschikt voor klassieke dans. Dan ben ik maar gaan hiphoppen.

»Kijk, ik geloof in het lot: dingen gebeuren om een reden. Als ik iets niet kan of ik stuit ergens op een neen, dan denk ik: oké, dat betekent dat ik iets anders moet gaan doen. Mijn vaders filosofie was nog eenvoudiger. Die zei altijd: ‘Niet zagen, maar doen.’ Zo ben ik opgevoed.»

HUMO Je moeder is afgestudeerd aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen en was tien jaar vast verbonden aan het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Tesoro «In de tijd dat het Koninklijk Ballet van Vlaanderen nog dansmusicals maakte. Daarin speelde ze altijd mee.»

HUMO Je vader heeft in Nederland ooit de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Bijrol gewonnen.

Tesoro «Voor de rol van de aap in ‘Pippi Langkous’!»

HUMO Hebben je ouders elkaar in een musical leren kennen?

Tesoro «Ja. In Duitsland, in de dansmusical ‘Gaudi’, denk ik. Mijn vader is van oorsprong een Italiaan, maar is in Duitsland opgegroeid. Daarna hebben mijn ouders vaak samen aan producties van Studio 100 meegewerkt. Mijn broer en ik stonden allebei al van in de maxicosi in de coulissen. Ik denk dat ik 5 was toen ik mijn eerste musical vanuit de zaal heb gezien. Daarna wou ik maar één ding: meedoen.»

HUMO Je ouders hebben dus ook een passie.

Tesoro «Absoluut. En zij hebben zélf hun weg in de theaterwereld moeten vinden. Ze hadden geen ouders die hun de weg konden tonen, zoals ik. Er waren ook nog geen rock- of tv-scholen, geen talentenjachten. Ze zijn er helemaal op eigen kracht gekomen.»

HUMO Je vader is ook stuntman.

Tesoro «Mijn vader heeft van alles gedaan. Hij volgde eerst een opleiding om in de horeca te werken. Daarna is hij beginnen te dansen. Maar als jongen had hij ook een muziekband waarmee hij zelfs even een platencontract heeft gehad. En hij heeft inderdaad ook een stuntopleiding gevolgd. In ‘Spoed’ is hij twee keer van een trap moeten vallen: één keer als een zwangere vrouw en één keer als een meisje dat mishandeld werd en van de trap werd geduwd.

»Mijn vader heeft trouwens ook veel vechtsporten beoefend. Vandaar dat ik een tijdje heb gebokst en gekickbokst. Ik lijk erg op mijn vader. Hij is iemand die overal aan begint en in alles best wel goed is. Ik wil ook alles kunnen...»

HUMO Terwijl je moeder meer gefocust is, lijkt me. Ze geeft al heel lang les op de dansschool Arabesque.

Tesoro «Ze is een danseres in hart en nieren.»

HUMO Je broer heeft ook in musicals geacteerd.

Tesoro «Ja, maar hij is overgeschakeld op artwork. Hij kan heel mooi tekenen en ontwerpen. In de familie van mijn moeder is iedereen creatief – allemaal hebben ze wel een uit de hand gelopen hobby. Mijn moeke doet aan beeldhouwen: ik heb thuis een heel mooi borstbeeld van mezelf dat zij heeft gemaakt. Mijn opa schildert. En de twee broers van mijn moeder maken allebei handpoppen en spelen poppentheater (Johan Weber richtte dertig jaar geleden Poppentheater Jojo op en Thomas Weber Theater Didymus, red.).»


Plan B

HUMO Toch heb jij niet meteen voor een kunstopleiding gekozen.

Tesoro «Nee. Ik heb eerst ASO geprobeerd. Ik had gezien hoe moeilijk mijn ouders het hadden om in het musicalvak te overleven: elke keer weer auditie doen en hopen dat ze je aannemen. We hebben het nooit breed gehad thuis, dus ik wilde voor de zekerheid toch een diploma, een plan B. Maar in die drie jaar ASO heb ik alleen maar gedacht: ‘Wat doe ik hier?’ De leraren werden gek van mij, omdat ik constant met andere dingen bezig was. Ik kwam dan binnen met een: ‘O ja, morgen ben ik er niet, want ik moet naar die set of dat theater.’ Na drie jaar ben ik toch maar naar de kunstschool gegaan. Daar ben ik afgestudeerd in woordkunst en drama.»

HUMO Op je 8ste speelde je al mee in ‘Witse’, samen met je vader.

Tesoro «Ook toen hadden we samen auditie gedaan. Hij zocht altijd uit of er producties waren waar ze kinderen nodig hadden, omdat hij wist dat mijn broer en ik dat supergraag deden.»

HUMO Zo kwam je ook in de musicals ‘Annie’ en ‘Domino’ terecht dankzij je vader. Terwijl je moeder vertelde dat zij je eigenlijk probeerde tegen te houden.

Tesoro «Het is niet dat ze me niet steunde, maar ze hield haar hart vast voor die jobonzekerheid. Mijn ouders zijn allebei vechters, maar ze hebben een totaal ander karakter. Mijn mama is voorzichtiger, denkt eerst goed na over alles. Mijn vader is – net als ik – veel impulsiever. Wij gaan er gewoon voor.»

HUMO Speelt je vader nu nog in musicals?

Tesoro «Nee. Er zijn er niet veel meer. Maar hij kan niet stilzitten: hij zorgt er wel voor dat hij bezig blijft.»

HUMO Je verdient nu al meer dan je ouders ooit verdienden. Dat moet raar zijn.

Tesoro «Klopt, dat vind ik soms moeilijk. Ik voel me verwend. Durf hun sommige dingen niet te vertellen omdat ik bang ben dat ik hen daarmee frustreer. Ik help hen wel: ze weten dat ze op me kunnen rekenen. Mijn moeder heeft zich omgeschoold tot make-upartiest en ik vraag haar nu overal mee naartoe. Voor mijn vader zal ik zoiets niet snel doen: hij is een echte Italiaan en kan zijn trots niet zo makkelijk opzijzetten. Maar als ik met hen iets ga drinken, probeer ik toch zoveel mogelijk te betalen.»

undefined

'Ik snap echt niet hoe mensen kunnen leven zonder een passie waar ze alles voor overhebben'

HUMO Twee jaar geleden zei je: ‘Ik doe alles vanuit passie en gevoel, maar besef dat ik muzikale verbreding mis, dat ik met meer theoretische kennis makkelijker nummers zou kunnen schrijven.’

Tesoro «Ik heb toen toelatingsexamen gedaan bij het conservatorium, maar ze vonden mijn theoretische kennis niet goed genoeg. Vervolgens ben ik een voorbereidend jaar in de jazzstudio gaan volgen, waar ik veel heb geleerd – dat er niet alleen maar mineur- en majeurakkoorden zijn, bijvoorbeeld (lacht). Maar ook daarna namen ze me niet aan op het conservatorium. Zoals ik al zei: ik geloof in het lot. Dus ik concludeerde dat studeren kennelijk niet mijn weg was en ben zelfstandige geworden.»

HUMO Denk je dat Marcel Vanthilt naar je theoretische kennis verwees toen hij zei dat we met jou een amateur naar het Eurovisiesongfestival stuurden?

Tesoro «Dat weet ik niet. Ik denk dat hij op mijn leeftijd doelde. Ik heb soms een beetje het gevoel dat mensen mij niet serieus nemen omdat ik zo jong ben. Dat ze vanwege mijn leeftijd niet kunnen geloven dat ik weet waar ik mee bezig ben. Maar dat vind ik niet erg: het is leuk om hen te verrassen.

»In de aanloop naar het Eurovisiesongfestival stonden veel mensen negatief tegenover mij. Maar erna hoorde ik alleen maar positieve dingen. Dan denk ik: ‘Yés! Zie je wel!’ Ik hou er wel van om uitgedaagd te worden en te denken: wacht maar. Ik wil echt bewijzen dat mijn manier de beste manier is. Zo ben ik wel. Ook dat heb ik van mijn vader.»

undefined

null Beeld

undefined

'Mijn fans krijgen berichten van een jongen in Denemarken, met foto's van kogels erbij. Hij beweert dat hij me gaat vermoorden. Dat begrijp ik niet.'

HUMO Stelden je ouders hoge eisen?

Tesoro «Ze waren eerlijk, en zeiden meestal: ‘Het was goed, maar daar en daar kun je nog aan werken.’ En ik luisterde altijd naar hun aanwijzingen, want ze hadden zoveel ervaring. Zonder feedback word je niet beter. Ik heb in die zin ook veel aan Koen Wauters gehad.»

HUMO Hij gelooft enorm in jou. Hij vroeg aan VTM om een carrièreparcours voor je uit te stippelen, om van jou een VTM-dame te maken. Wil je dat, een VTM-dame worden?

Tesoro «Heel graag zelfs. Ik vind dat VTM bij mij past. Ze produceren de talentenjachten zoals degene waaruit ik ben voortgekomen en staan voor alles waar ik van hou: vrolijkheid en samenhorigheid. Ze leiden me ook echt op: ik krijg dictielessen, sessies autocue lezen. Ik vind het geweldig dat ze zo in mij geloven dat ze al dat werk in mij steken.»

HUMO En nu heb je ook nog een contract met Sony.

Tesoro «Ja, mijn derde platenfirma al. Universal wilde dat ik live on tape ging zingen – dat is goedkoper – maar dat wou ik niet. Bij Warner gebeurde er niet veel. Sony kwam met een mooi aanbod, maar we zijn nog volop aan het discussiëren. Wanneer de volgende single uitkomt, weet ik echt nog niet.»


sneakermuur

HUMO De opgang van je carrière is niet te stuiten. Merk je weleens dat mensen jaloers zijn?

Tesoro «Daar ben ik niet mee bezig.»

HUMO Toen je eens meezong met de jongens van Bandits, gingen de meisjes in het publiek bij wijze van protest op de grond zitten toen jij opkwam. Ze vonden dat jij alle aandacht van de Bandits opeiste en met hen stond te flirten.

Tesoro «Dat verhaal is vreselijk opgeblazen. Ik snap ook heel goed dat meisjes die voor een optreden van Bandits komen, niet per se zin hebben om mij te zien. Maar dat ik met hen stond te flirten is echt onzin. Ik flirt niet.»

undefined

'Je hoeft niet naar mij te kijken of te luisteren als je je ergert aan wat ik doe: je kunt mij gewoon afzetten, hoor'

HUMO Er zijn ook valse Facebookpagina’s onder jouw naam gemaakt.

Tesoro «Daarop werd een evenement aangekondigd waar ze mij dan zogezegd gingen verkrachten. Ik heb die pagina laten blokkeren. Dat was snel opgelost. Ik begrijp dat allemaal niet. Mijn fans krijgen nu berichten van een jongen in Denemarken, met foto’s van kogels erbij. Hij beweert dat hij mij gaat vermoorden. Ja, kijk. Wat moet ik daarop zeggen? Ik denk dan: ‘Hebben die mensen geen passie waar ze zich op kunnen smijten?’ Waarom zoeken ze geen bezigheid waar ze gelukkig van worden? Mensen zwartmaken, daar word je toch niet blij van? En als ze zich zo ergeren aan wat ik doe, dat ze er dan niet naar kijken of luisteren. Je kunt mij gewoon afzetten, hoor.»

HUMO Met je vriend Giovanni Kemper – bij ons bekend uit ‘So You Think You Can Dance’ en als de weerwolf uit de Ketnet-reeks ‘Nachtwacht’ – treed je in de voetsporen van je ouders. Jullie ontmoetten elkaar in een musical – ‘The Fabulous Sneakerboyz’ – en gaan op in hetzelfde vak.

Tesoro «Ja. Ik snap mijn ouders nu ook heel goed. Het is zo comfortabel als je elkaars passie begrijpt, en niet hoeft uit te leggen hoe belangrijk die voor je is.»

HUMO Heb je met hem ook niet geflirt?

Tesoro «Het is allemaal zo snel gegaan. Er was niet eens tijd om te flirten. Het klikte meteen. Het eerste gesprek dat ik met hem had, was in de auto op weg naar Nederland voor de musical. We hebben toen twee uur aan een stuk gebabbeld, en ik vertelde hem dingen die ik normaal voor mezelf hou. We hadden zoveel met elkaar gemeen. Hij stond ook al op de planken op z’n 5de, hij is half Indonesisch en zijn ouders zijn ook gescheiden. Maar de klap op de vuurpijl was: toen ik zijn kamer binnenkwam, bleek dat hij ook een sneakermuur had!»

HUMO Wat is een sneakermuur?

Tesoro (pakt haar telefoon en toont een foto van een muur met boekenplanken vol sneakers) «Wij wonen nu samen en deze kant van de planken is van hem en die kant van mij. Ik heb echt het gevoel dat hij mijn andere helft is.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik vind dat VTM bij mij past. Die zender staat voor alles waar ik van hou: vrolijk­heid en samen­horigheid.'

HUMO Je gelooft in de ware terwijl allebei jullie ouders gescheiden zijn?

Tesoro «Misschien is dat net de reden: wij willen geen scheiding.»

HUMO Die periode was, zo zei je al vaak, de enige waarin je echt ongelukkig bent geweest.

Tesoro «Ik heb het er moeilijk mee gehad, ja. Ik was een echt vaderskind en hechtte ook heel erg aan ons gezin, aan gezellig dingen samen doen. Ik wilde niet kiezen tussen mijn ouders. Het voelde alsof mijn houvast verdween. Het gebeurde op de koop toe toen ik in het ASO zat, en me daar niet thuis voelde. Ik kon dus wel wat houvast van thuis gebruiken.

»Maar goed, nu heb ik Gio. Hij heeft me tijdens mijn worstelingen met het conservatorium gesteund en me gesterkt toen ik besloot zelfstandige te worden. Hij is nu mijn houvast.»

HUMO Giovanni won pas de prijs voor Beste Mannelijke TV-ster op het Gala van de Gouden K’s. Speelt er weleens een gevoel van concurrentie?

Tesoro «Nee. Daarom is het goed dat onze paden niet helemáál samenvallen. We vinden het allebei belangrijk om te bewijzen wat we kunnen. Het mag tussen ons geen wedstrijd worden, want dat komt niet goed, denk ik (wrijft een pluisje weg van haar sneaker).»

HUMO Nieuw?

Tesoro «Ja, ze zijn nog helemaal proper. Ik ben ook iemand die zijn sneakers schoonmaakt. Gio doet dat ook. Dan zitten we samen onze sneakers te poetsen. Zo erg zijn we.»

HUMO Houdt je uiterlijk je bezig?

Tesoro «Minder dan vroeger. Ik ben jarenlang niet buitengekomen zonder make-up.»

HUMO Waarom?

Tesoro «Omdat ik mezelf niet mooi vond als ik niet was opgemaakt. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik knap was.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik heb veel aan Koen Wauters gehad – zonder feedback word je niet beter.'

HUMO Op school moeten er toch genoeg jongens verliefd op je zijn geweest?

Tesoro «Helemaal niet. Ik had geen vriendinnen. Voetbalde op school altijd met de jongens en was gewoon one of the guys. Ik zag er echt niet uit: ik liep altijd in een oude jeans rond, droeg mijn haar in een staart en had spleten tussen mijn tanden.

»Giovanni bleef maar tegen me zeggen dat ik mooi ben zonder make-up, en nu durf ik in mijn vrije tijd naar buiten met alleen mascara op – voor het eerst in tien jaar. Dat heeft ook wel te maken met de reacties op mijn passage op het Songfestival: na mijn optreden in Stockholm waren alle negatieve berichten op de sociale media plots verdwenen. Wat ik er nu lees, is meestal positief, en dat heeft mij zekerder gemaakt. Ik weet nu: dit ben ik en verder maakt het niet uit.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234