null Beeld

Laurence Smith - Het nieuwe noorden

Professor Laurence Smith
ziet er op foto's uit als een kwieke, onverwoestbaar opgewekte buitenmens. In de winter werkt hij aan de universiteit van Los Angeles, maar zijn zomers brengt hij door in gebieden waar de meesten van ons met geen stokken naartoe te drijven zijn: de Siberische toendra, Groenland, de noordelijke rand van Canada of, als het weer een beetje mee wil, de Noordelijke IJszee.

In 'Het nieuwe noorden' (Het Spectrum) probeert hij zich voor te stellen hoe dat stuk van de planeet er in 2050 zal uitzien.

De effecten van het broeikaseffect zijn er nu al goed merkbaar. In 2006 schoot een jager in het hoge noorden van Canada een dier dat een prizzly bleek te zijn, een kruising van een grizzly en een ijsbeer, twee soorten die mekaar 'normaal' niet kunnen tegenkomen. In de zomer van 2007 smolt veertig procent van het ijs van de Noordelijke IJszee weg.

In Siberië stortten gebouwen in doordat de 'eeuwig' bevroren bodem waarop ze rustten ontdooide. Toch ziet Smith in de grote dooi geen eenduidige ramp. Voor hij zijn blik op het noorden richt, maakt hij eerst een scherpe radiografie van de rest van de hijgende planeet. Vier massieve 'wereldkrachten' zullen de nabije toekomst bepalen: het broeikaseffect, de adembenemende groei van de wereldbevolking, de al evenmin te stoppen consumptie van fossiele brandstoffen, en de globalisering.

Een 'opgewarmd' noorden kan helpen om de wereldkwalen op te lossen. Onder de Noordelijke IJszee ligt de laatste grote schatkamer van olie en gas. Het warmere noorden zal ook aantrekkelijker worden als woongebied.

Alsof hij in de gaten krijgt dat zijn toon wat te optimistisch wordt, sluit Smith zijn boek af met een paar griezelscenario's. Daarbij gebruikt hij alleen 'voorspelbare' en 'bewezen' elementen, maar hij geeft toe dat het aardklimaat als een wild beest is, dat ineens op een rampzalige manier zou kunnen uithalen.

De permafrost (wij citeren Van Dale: 'De altijd bevroren grond die zich op ca. 1/5de van het gehele aardoppervlak onder de oppervlaktelaag bevindt') blijkt bijvoorbeeld vol koolstof te zitten. Door de dooi kan dieomgezet worden in reusachtige wolken methaan en koolstofdioxide, die al onze zonnepanelen en windmolens op slag belachelijk zullen maken. Leonard Cohen
zou zeggen: 'You've seen the future, brother: it is murder.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234