null Beeld

Lawrence Gilliard Jr. in 'The Deuce': 'Hier heb ik op gewacht sinds D'Angelo stierf'

Tussen Maggie Gyllenhaal en de twee James Franco’s loopt er in ‘The Deuce’ een acteur rond die vooral bekend zal zijn bij de fans van David Simon: Lawrence Gilliard Jr., die ooit de show stal in ‘The Wire’ als de jonge dealer D’Angelo Barksdale – de scène waarin hij aan zijn twee hulpjes Bodie en Wallace aan de hand van een schaakbord uitlegt hoe de drugswereld in elkaar zit, behoort tot de meest memorabele uit de hele reeks.

Stefaan Werbrouck

In ‘The Deuce’ bevindt Gilliard Jr. zich als politieagent Chris Alston aan de andere kant van de wet, al is bij Simon de scheiding tussen goed en slecht niet altijd duidelijk.

HUMO Jij bent geboren in New York. Herinner je je nog iets van Times Square zoals het vroeger was?

Lawrence Gilliard Jr. «Absoluut, ik ben geboren in 1971, dus ik beleefde mijn kindertijd in de periode waarin ‘The Deuce’ zich afspeelt. Times Square was toen nog geen plek waar je als gezin naartoe ging, ik herinner me dat het er grauw en angstaanjagend was. Net zoals heel New York: het was de tijd dat er in Brooklyn met de regelmaat van de klok flatgebouwen in brand werden gestoken, en dat drugsbendes overal in de stad oorlogen uitvochten. Eerlijk waar: als ik op de set stond, had ik geen heimwee naar toen (lacht).»

HUMO Maar het voelde wel alsof je in je eigen jeugd rondliep?

Gilliard Jr. «Ja, die auto’s, die kleren... Het is ook indrukwekkend hoe ze Times Square opnieuw opgebouwd hebben op de set: ’s ochtends kon je eerst een koffie drinken bij Starbucks, daarna sloeg je de hoek om en stond je in de seventies. Alles zat juist, tot zelfs het afval in de vuilnisbakken toe. Maar ik had natuurlijk al met David samengewerkt, ik wist hoe hoog hij de lat legt.»

HUMO Is zijn aanpak veranderd sinds ‘The Wire’?

Gilliard Jr. «Zijn manier van schrijven niet. Zijn verhalen gaan nog altijd over de grote instellingen, hoe ze mensen veranderen en kapotmaken, en wat je daartegen kunt doen. Hij is wel iets minder intens op de set dan vroeger: hij maakt al eens een grapje (lacht). Maar dat kan ook aan mij liggen: ten tijde van ‘The Wire’ was ik gewoon zo geïntimideerd dat ik hem nauwelijks durfde aan te spreken.»

HUMO Heb jij hem om een rol in ‘The Deuce’ gevraagd?

Gilliard Jr. «Nee, het is toevallig gegaan. Sinds ‘The Wire’ zijn David en ik bevriend, en drie jaar geleden had ik hem uitgenodigd voor een lunch omdat ik zijn advies wou over een scenario dat ik had geschreven. Op het einde zei hij: ‘Ik ben bezig met iets nieuws over prostitutie in de jaren 70, maar ik denk niet dat er iets voor jou in zit.’ En ik dacht: ‘Fok, man, wat had ik graag meegedaan.’ Toen mijn agent later belde en zei dat er toch een rol voor mij was, heb ik een gat in de lucht gesprongen. Eerlijk waar: sinds de dag dat D’Angelo gestorven is in ‘The Wire’, heb ik hierop zitten wachten (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234