null Beeld

Layla El-Dekmak in de vuurlinie op Radio 1 met 'Dubbelbloed'

In het kersverse Radio 1-programma ‘Dubbelbloed’ – de term is van de Marokkaans-Nederlandse cabaretier Najib Amhali, het programma-idee van de Turks-Antwerpse deejay en muzikant Merdan Taplak – praat Layla El-Dekmak tot het einde van de zomer met gasten wier wortels reiken tot één of ander Verweggistan.

Kristoff Tilkin

HUMO Ben je ’t eens met Taplak dat halfbloed bij de lelijkste woorden in Van Dale hoort?

Layla El-Dekmak «Ik sluit me in elk geval aan bij z’n kritiek. ‘Halfbloed’ lijkt te suggereren dat je nergens helemaal bij hoort, en dat je als het ware tussen twee stoelen valt. Terwijl ik me altijd voor de volle 100 procent Belg heb gevoeld – mijn Libanese afkomst komt daar gewoon nog eens bovenop. Nu ja, iedere dubbelbloed ervaart de invloed van die andere cultuur anders. Maar ze zien zichzelf wél allemaal als Belg.»

HUMO Tenzij je de naam van je moeder hebt aangenomen, is het dankzij je vader dat er Libanees bloed door je aderen stroomt.

El-Dekmak «Klopt. Mijn moeder – een volbloed Belgische – was in de wachtkamer van de dokter aan de praat geraakt met een knappe jongeman uit Libanon – mijn vader, dus. Hij was kapitein in de scheepvaart en kwam vaak in Antwerpen, en hij is dan ook naar hier verhuisd. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 2 was, waarop mijn vader terug naar Libanon is getrokken.»

HUMO Behalve Taplak en filosofe Alicja Gescinska komen ook cardioloog Pedro Brugada, Sarah Yu Zeebroek, Tiany Kiriloff, CNN-journaliste Laila Ben Allal en actrice Martha Canga Antonio langs.

El-Dekmak «In se is ‘Dubbelbloed’ een muziekprogramma: de gasten vertellen over de muziek die hen heeft vergezeld op hun levenspad, en dat is dan de aanleiding om het over hun dubbele roots te hebben. Maar we wilden zeker niet alléén muzikanten uitnodigen, ’t moest een bonte verzameling van mensen worden, van alle leeftijden: Pedro Brugada is een zestiger, Alicja Gescinska een dertiger, en actrice Martha Canga Antonio – ze speelde de hoofdrol in ‘Black’ – is vooraan in de twintig. Ik ben er zeker van dat hun leeftijd ervoor zorgt dat ze hun dubbele roots anders beleven. De bontste van het gezelschap is ongetwijfeld Tiany Kiriloff: haar wortels reiken tot in Nederland, Rusland én Latijns Amerika; ze heeft als kind jarenlang in Venezuela gewoond.»

HUMO Je werkte de voorbije jaren vooral achter de schermen, maar nu sta je elke zondag twee uur lang in de vuurlinie. Met klamme handjes?

El-Dekmak «Toen de klok op de eerste zondag elf uur sloeg, stierf ik zowat, maar daarna ging het vanzelf. Wat hielp, is het feit dat ik het programma from scratch heb kunnen maken met de hulp van Karen Vandermeulen. Alles hebben we zelf beslist: de keuze van de gasten, de platen én de vragen die we gingen stellen. Als je het gevoel hebt dat je met je eigen kind in de weer bent, dan wordt het plots een stuk lichter (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234