null Beeld

Leefwereld

't Is echt niet alleen bekend vrouwvolk als Madonna, Demi Moore, Joan Collins, Karlijn Sileghem of de zestigjare Playboybunny Patricia Paay dat voor een relatie met een veel jongere man kiest: 'Leefwereld' op Vijftv toont vanavond een reportage over iets minder bekende oudere vrouw-jonge man-koppels.

Geert Op de Beeck

Daar blijken er overigens steeds meer van te zijn: in Amerika is het aantal vrouwen dat een jongere man heeft verdubbeld in vergelijking met de jaren zestig, al blijft het wel een beperkt fenomeen: bij 5,4 procent van de koppels is de vrouw minstens vijf jaar ouder, en bij amper 1,3 procent tien jaar ouder.

'Oude geit, groen blaadje'

undefined

Even vragen hoe dat bij ons zit aan Lieven Migerode, klinisch psycholoog en relatietherapeut bij Context, het centrum voor gezins- en sekstherapie van de K.U.Leuven.

Lieven Migerode «We zijn toch nog altijd een beetje een mannelijke cultuur, dus een oudere man die een relatie heeft met een jonge vrouw: dat wordt makkelijker aanvaard. De reactie tegenover de man zal eerder zijn: 'Goed gedaan, pee!'. Omgekeerd - jonge man, oudere vrouw - is dat minder, de mensen zullen sneller zeggen: 'Wat doet dié nu bij haar?'

»Maar in de dertig jaar dat ik werk, heb ik wel vastgesteld dat het veel acceptabeler geworden is. Tegenwoordig wordt over vijf jaar verschil al lang niet meer lacherig gedaan, dat valt zelfs niet meer op. Pas als het verschil vijftien of twintig jaar is, zeggen de mensen: 'Da's veel.'»

HUMO Achter een relatie van een jonge vrouwen met een oudere man lijkt nog een biologische logica te zitten - mannen blijven tot op een hogere leeftijd vruchtbaar - maar ziet u die ook in een relatie van een oudere vrouw met een jonge man?

Migerode «Neen, ik zou zo niet meteen weten wat daar de biologische logica van is. Maar biologie is maar één stukje van de werkelijkheid: wij leven ook in een wereld van taal en cultuur. En dit fenomeen - én het feit dat het meer in de aandacht komt - is cultureel bepaald, denk ik.

»In onze westerse wereld kunnen vrouwen economisch onafhankelijk zijn: ze kunnen zich met andere woorden een jonge man permitteren, zoals vroeger rijke mannen zich een jonge vrouw konden permitteren.

»Ze kunnen zich ook beter verzorgen dan vroeger: ze hoeven bijvoorbeeld geen vijftien kinderen meer te baren, en kunnen zélf hun vruchtbaarheid regelen. Madonna is vijftig, maar qua uitzicht zou ze ook dertig kunnen zijn, hé. »

HUMO Er zijn mensen die het toch biologisch willen verklaren: de man zou zijn seksuele hoogtepunt rond zijn twintigste beleven, een vrouw net voor haar veertigste.

Migerode «Ja, de verklaring daarvoor is dat vrouwen meer geremd zouden zijn, en zich pas later - soms pas nadat ze kinderen hebben gehad - wat vrijer zouden voelen in hun seksualiteit. Maar ook dat is tegenwoordig veranderd, denk ik: de huidige generatie twintigers is toch een stuk vrijer op seksueel vlak.

»En het hangt er ook vanaf van hoe je 'seksueel hoogtepunt' definieert: als je dat ziet als 'snel opgewonden raken', dan zal het hoogtepunt van de man inderdaad rond zijn twintigste liggen. Maar als het gaat over 'goede seks hebben' en 'weten hoe je moet vrijen', dan zal het toch iets later liggen. Zeg ik als man van vijftig (lacht)

VijfTV: LeefwereldContext

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234