null Beeld

feest van het boekBoekentip

Leen Dendievel: ‘Iedereen sterft, maar we durven er niet over te spreken’

Niets beter dan een goed boek tijdens het binnenblijven. Nu u dit jaar geen hele rugzak kunt volstouwen op de Boekenbeurs, zal u elders leesvoer moeten inslaan. Humo helpt u alvast op weg met enkele tips! Onze vierde tip: ‘Georges en Rita’ van Leen Dendievel.

Talitha Dehaene

Ontdek hier onze andere favoriete boeken van 2020. Op zoek naar nog meer literair vertier? Ontdek op feestvanhetboek.be welke literaire activiteiten er in uw buurt plaatsvinden.

In juni 2014 sprak Humo met Anne (86) en François (89) aan de vooravond van hun dood. Beiden waren ongeneeslijk ziek en wilden graag euthanasie. Na 63 jaar samen zijn in het huwelijk, wilden ze ook samen zijn in de dood. Het interview maakte destijds zoveel indruk op actrice en schrijfster Leen Dendievel dat ze er een roman over schreef, 'Georges en Rita'.

Herlees hier ons interview met Anne en François aan de vooravond van hun euthanasie. ‘Om te blijven, dáár is pas moed voor nodig’

LEEN DENDIEVEL «Het onderwerp ligt me na aan het hart, omdat ik zelf ook wil kunnen kiezen hoe ik ga. Als ik ooit het gevoel heb dat mijn leven voldaan is, of als ik ondraaglijk lijd, wil ik die keuze kunnen maken. Ik vond het verhaal van Anne en François zo mooi, zo open-minded, dat ik het artikel meteen heb uitgescheurd. Ik wist dat ik er ooit iets mee wilde doen. Zes jaar lang lag het te rijpen in mijn achterhoofd, tot ik eindelijk besloot om het op papier te zetten.»

HUMO Je hebt ook met hun zoon Jean-Paul gesproken.

DENDIEVEL «Ik heb de namen van het koppel veranderd in Georges en Rita, maar volgens Jean-Paul had het boek net zo goed 'Anne en François' mogen heten. Mijn verhaal is fictie, maar het haalt wel een belangrijk onderwerp aan. De dood is zo zwaarwichtig. Iedereen gaat dood, maar we durven er niet over te praten. Met dit boek wil ik doodgaan bespreekbaar maken.»

HUMO Euthanasie is een razend actueel onderwerp.

DENDIEVEL «Toen het proces rond de dood van Tine Nys (die euthanasie kreeg vanwege haar psychisch lijden, red.) in het nieuws kwam, was euthanasie inderdaad ineens hét gespreksonderwerp. Voor mijn boek heb ik me ook echt verdiept in het thema. Ik wilde vermijden dat alle aandacht zou gaan naar de vraag: 'Kán dit eigenlijk wel?' Daarom ben ik naar Wim Distelmans (kanker- en euthanasie-expert, red.) gegaan, om uit te pluizen of een koppel samen euthanasie kan krijgen. In mijn verhaal begint Rita te dementeren, waardoor ze het overweegt. Georges wil graag met haar mee. Wat blijkt? Het mag wel degelijk. Het is fijn om te weten dat de wet daarin voorziet.»

HUMO In het interview vertelden Anne en François dat ze eerst van plan waren om zelf uit het leven te stappen, tot hun zoon daar bezwaar tegen maakte.

DENDIEVEL «Daarom vind ik dat we er als maatschappij op z'n minst over moeten kunnen praten. Als mensen - hoe oud of jong ook - het leven niet aankunnen en ze eruit willen stappen, zullen ze dat ook doen. Dan kun je het net zo goed onder begeleiding laten gebeuren, waardoor er tenminste afscheid kan worden genomen. Door erover te praten zien sommigen misschien zelfs het licht weer.»

HUMO Wat wil je dat mensen van je boek onthouden?

DENDIEVEL «Zoveel dingen. Dat mensen met dementie niet zomaar mogen weggezet worden. Dat liefde niet valt vast te grijpen, dat je die ook moet kunnen loslaten. Maar vooral: zelfs al maak je hetzelfde mee, dan nog ervaar je dat niet hetzelfde.»

Video: Leen Dendievel in tranen bij reactie op haar boek over euthanasie

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234