null Beeld

Leffingeleuren: Creature With the Atom Brain

Vanaf zeven uur vanavond kunt u terecht in Leffinge voor een spetterende festivalnazomer. Het festival opent met The Black Box Revelation, gevolgd door Das Pop en The Streets. Zaterdag staat onder andere Creature with the Atom Brain op het programma, de groep rond Aldo Struyf, 's lands meest bescheiden sidekick: hij zat al in Orange Black, speelde in de schaduw van Tim Vanhamels krullenbol gitaar en toetsen in Millionaire, en ging in Amerika meewerken aan 'Bubblegum', tot nader order het meesterwerk van Mark Lanegan.

Jürgen Beckers

In het voorjaar kwam Transylvania' uit, de tweede langspeler na I Am the Golden Gate Bridge'. Struyf is trots, en met reden: Transylvania' is - op de titel na - een forse stap voorwaarts in vergelijking met zijn voorganger.

Aldo Struyf «Op I Am the Golden Gate Bridge' staan songs die je makkelijk in een café kunt draaien zonder dat iemand het pand zal verlaten, maar die plaat wilde te veel kanten tegelijk uit. We hebben 'm in ons repetitiekot opgenomen en gemixt met Q-Base, een computerprogramma dat ik pas een week voor de opnames voor het eerst had opengeklikt. 'Waarvoor dient dees knoppeke?' - 'Awel, draait er eens aan, hè.' (lacht) 'Transylvania' is veel homogener, en we hebben er veel harder aan gewerkt.»

Dave Schroyen (drummer en ex-Evil Superstars en Millionaire) «In de studio van Pascal Deweze

Stuyf «En voor de mixing ben ik naar Chris Goss in Los Angeles gegaan. Een redelijk rare ervaring. Je kunt een plaat op honderd verschillende manieren mixen, en de drie beste manieren zijn even goed. Je moet dus een keuze maken, en dat heb ik volledig aan Goss overgelaten: 'Zorg dat het goed is of je gaat eraan.' (lacht)»HUMO Hoe gaat het met Goss? Een paar jaar geleden was hij ernstig ziek en hing zijn leven aan een zijden draadje.

Struyf «Hij moet opletten - roken en drinken mag absoluut niet meer - maar het gaat goed met hem. Eten doet hij in ieder geval nog goed. En over eten práten: 'In die buurt is er een geweldig restaurant, dáár verkopen ze lekkere dit, dáár overheerlijke dat...' Hij heeft langer over eten geluld dan hij aan onze plaat heeft gemixt.

»Mark Lanegan is ook eindelijk gezond: rookt niet meer, drinkt niet meer, geen drugs. Tijdens de mixing heeft hij de lead vocals van Lonely Night' ingezongen. Achteraf is Josh Homme komen luisteren, en hij zei dat het de eerste keer was dat je aan Lanegans stem kon horen dat-ie niet meer rookt. Blij dat wij die primeur op onze plaat hebben.

»Trouwens: ik ben naar de nieuwe studio van Josh gaan kijken. Hij gaat er een plaat opnemen met John Paul Jones van Led Zeppelin en Dave Grohl. Jongens, dat wordt supervet!»


HUMO Wanneer wist je dat je Lanegan wilde voor Lonely Night'?

Struyf «Toen we die song aan het opnemen waren. Ik heb het hem pas gevraagd toen ik bij Goss in LA was. Als back-up had ik 'Lonely Night' al laten inzingen door Koen Kohlbacher van Birds That Change Colour, ook een heel knappe zanger - hij zingt nog twee andere songs op de plaat. Maar Mark had tijd, dus.

»Mark Lanegan is een vriend. Als hij in België is zal hij meteen contact opnemen, en we hebben elkaar nog nooit om geld gevraagd: hij niet voor zijn zangpartijen bij Creature, en ik niet voor mijn bijdrage aan Bubblegum'. Ik zou het niet erg gevonden hebben als hij onze hele plaat ingezongen had, maar ik wil hem niet te hard uitbuiten. En ik wil zéker geen sticker op de hoes: 'Featuring Mark Lanegan!'»


HUMO Zingt hij jouw tekst in 'Lonely Night'?

Struyf «Ja, en dan denk ik: misschien had ik er toch íéts meer tijd aan moeten besteden (lacht).


»Als ik de recentste Wilco opzet, kan ik wel ontroerd raken door de poëzie van Jeff Tweedy, maar over het algemeen vind ik teksten niet zo belangrijk. Ik zou bijvoorbeeld niet weten waar Slow' van dEUS over gaat.»

Schroyen «Ik luister nooit naar teksten.»

Struyf «En ik begin er ook altijd pas minuten voor de opname aan te schrijven. Dan móét het, hè.»


HUMO Je zingt goed op 'Transylvania'.

Struyf «Ik heb mezelf nooit als een zanger gezien - ik ben geen Tom Barman of Mauro. Vroeger zong ik tijdens optredens maar de helft van de teksten, en op plaat probeerde ik te veel als anderen te zingen. Dit keer heb ik mijn zangpartijen voor het eerst ernstig genomen.

»Ik ben altijd een backing man geweest, en ik wil nog steeds geen echte frontman zijn. Wie naar onze concerten komt moet een film zien, geen zanger met zijn groep.»


HUMO Je hebt alles thuis ingezongen.

Struyf «Ja, om budgettaire redenen.

»'t Was verre van ideaal: ik woon in een doodlopende straat met veel voetballende en brullende kinderen, waardoor ik meer dan eens een take halverwege heb moeten afbreken. Het studiowerk is gelukkig wél vliegensvlug gegaan. Daardoor bleef er meer tijd over om aan percussie en zo te werken. Luister maar eens naar de geweldige conga's van Dave in de titeltrack. Of waren het bongo's?»

Schroyen «Bongo's. Conga's zijn van die kleintjes. Bongo's zijn, euh, langer. Ja, mijn Afrikaanse roots zijn eindelijk naar buiten gekomen. Maandenlang heb ik zitten oefenen met de djembémannen hier op de Meir (lacht).»

Creature with the Atom Brain speelt zaterdag om 16.15 in Zaal De Zwerver

Moodio.TV stelt voor: Creature with the Atom Brain

undefined

undefined

Moodio.TV-reportage over Leggingeleuren

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234