null Beeld

Lekker middernachtzonnen op de Lofoten? Dokter De zeulder kan er niet mee lachen!

Van eind mei tot half juli gaat de zon boven de Lofoten niet onder. Je kunt er dan midden in de nacht paardrijden, kajakken, golfen of op bootsafari gaan. Het klinkt aanlokkelijk, maar is de Noorse eilandengroep echt zo paradijselijk? We vroegen het aan een wereldreiziger.

'De stank van de aangespoelde vis is er niet te harden'

Dr. Koen De Zeulder «Als je van woestheid houdt, moet je op de Lofoten zijn. Het lijkt namelijk op een hoop puin die in de oceaan werd gekeild. De reclame die voor de eilanden wordt gemaakt, is natuurlijk misleidend. Er is uiteraard geen sprake van paardrijden midden in de nacht, omdat er in die periode helemaal geen nacht is. Dat typeert de overigens sympathieke Lofotianen wel een beetje. Het zijn geboren bedriegers.»

HUMO Bent u zelf op de Lofoten geweest?

De Zeulder «Ja, en helaas in de periode waarin de middernachtzon haar afschuwelijke gang ging. Want die rotsen zijn zo troosteloos dat je hoopt dat de zon snel onder zal gaan. Maar dat gebeurt dus niet.»

HUMO Hebt u er ritjes te paard gemaakt?

De Zeulder «Nee. Er is op die eilanden maar één strook die daarvoor in aanmerking komt, en die is drie meter breed en honderdvijftig meter lang. Enkel bij eb, want het is een stukje kiezelstrand. En er zijn maar drie paarden beschikbaar. Nu is dat traject snel afgelegd, maar de wachtrijen zijn lang. Er zijn mensen die helemaal van Mexico of de Emiraten komen voor een paardritje op de Lofoten. Die hebben hun paardenticket al maanden vooraf geboekt op het internet. Een halve dag wachten nemen ze er dan wel bij.»

HUMO Wat valt er verder nog te beleven op de Lofoten?

De Zeulder «Je hebt er prachtige vakantiedorpen. Daar kun je overnachten in vissershutjes die net als de traditionele exemplaren op palen staan. Die palen dienen om de ratten uit het huis te houden. Niet dat het helpt. Die ratten – en het zijn er veel – laten zich niet afschrikken door een boomstam, ze knagen er eendrachtig doorheen. Tijdens de paar uurtjes die ik daar heb proberen te slapen, heb ik een stuk of tien van die huisjes horen omvallen.

»Ja, de Lofootse rat is een gemotiveerde rat. Dat ongedierte voedt zich doorgaans met dooie haring en kabeljauw die daar aanspoelt, en als er in het toeristisch seizoen eens wat anders te vreten valt, zijn ze niet te houden.»

HUMO Wat wordt er gedaan tegen die rattenplaag?

De Zeulder «Niets, en gelukkig maar. De stank van die aangespoelde vis is nu al niet te harden. Zeker in het hoogseizoen, wanneer die vierentwintig uur op vierentwintig in de zon liggen. Zonder die ratten zou je op een berg moeten klimmen om de zee te zien, want dan was elk eiland omwald door een dijk halfvergane vissmurrie.»

HUMO Wat hebben de Lofoten op gastronomisch vlak te bieden?

De Zeulder «Irrelevante vraag! Zelfs een halve kilometer landinwaarts is de stank nog zo aanwezig dat je geen hap door je keel krijgt.»

HUMO Hebben de Lofoten nog andere troeven?

De Zeulder «Ja hoor. Het regent er heel vaak, en dan wordt de stank toch wat minder. Je hebt ook het Lofootse parlement, dat is een vergadering van veertien halfbezopen eilandbewoners. Daar wordt al sinds 1987 vergaderd over de vraag of ze de houten palen onder die hutjes niet moeten vervangen door betonnen exemplaren. Ze zijn er nog niet uit. Je hebt zeven betonvoorstanders, en zeven tegenstanders. Elke vier jaar veranderen die van mening.»

HUMO Waarom?

De Zeulder «Voor de afwisseling. Je kunt niet je hele leven tégen die betonblokken zijn, terwijl je weet dat het een vooruitgang zou betekenen. Het invoeren van betonnen palen is evenmin een optie, omdat er dan niks meer te bediscussiëren valt. Want dat is het enige hoogtepunt van de week: de zitting op donderdag met die gloedvolle betogen voor de invoering van het betonnen paaltje, en de meeslepende lofzangen op de aloude boomstam.»

HUMO Hebt u nog nuttige tips voor Lofotenreizigers?

De Zeulder «Ja, zoek achteraf hulp. Traumaverwerking is één van mijn specialiteiten. Goedkoop is het niet, maar geef toe: als je bij het woord vakantietrip meteen verschrikt de kelder induikt, dat is toch ook geen leven?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234