null Beeld

Leopold, getrouwd met Mia, ontdekte op zijn 40ste dat hij biseksueel is

Op zijn 40ste ontdekte hij, als getrouwde vader van drie, dat hij biseksueel was. Na jaren worstelen met verwarrende verlangens en stiekeme afspraakjes kan Leopold (59) bij Mia (62) eindelijk zichzelf zijn. Ze trouwden en smoorverliefd brengen ze nu samen hun laatste levensetappe door. ‘Als ik morgen sterf, dan ga ik als de gelukkigste man ter wereld heen.’

jana antonissen

'Ik was de leugens beu'

Lange, wilde haren, een brede glimlach en een pluizige kat in zijn nek: het was Leopolds vrolijke profielfoto op de website van StedenDating die vijf jaar geleden Mia’s interesse wekte.

Mia «Hij straalde iets intelligents en vlots uit. Hij schreef dat hij het alleen-zijn beu was, een gevoel dat ik deelde. Ik zocht iemand met wie ik rustig samen tijd kon doorbrengen, iemand die ik kon vertrouwen.

»Blijkbaar had Leopold op zijn profiel ook zijn biseksualiteit vermeld, maar dat had ik niet gezien. Het maakte ook weinig uit: toen hij me erover vertelde, was ik al verliefd op hem.»

Leopold «Ik had me bewust op een datingsite voor hetero’s aangemeld omdat ik de losse contacten in het holebimilieu beu was. Nadat mijn huwelijk na 27 jaar gestrand was, heb ik wat geëxperimenteerd. Ik had eerst een relatie met een man, maar hij kon er niet mee om dat ik ook nog vrouwen zag. Daarna had ik een verhouding met een koppel, maar dat is spaak gelopen door slechte communicatie.

»Met Mia is alles anders: al uit haar eerste e-mails kon ik afleiden dat zij een buitengewone vrouw is.»

undefined

'Als ik morgen sterf, dan ga ik als de gelukkigste man ter wereld heen'

Toen Leopold op zijn 40ste vaststelde dat hij zich steeds vaker tot mannen aangetrokken voelde, sloeg de twijfel toe. Hij was gelukkig getrouwd en trotse vader van drie, wat was er aan de hand?

Leopold «Ik wist dat ik anders was, maar homo voelde ik me ook niet, want ik zag mijn vrouw nog steeds graag. Het was niet zo dat ik niets meer van vrouwen moest weten. Een kennis wees me op het bestaan van biseksualiteit. Dat er nog meer mensen bestonden die op mannen én vrouwen vallen, voelde als een enorme opluchting aan.

»Helaas dacht mijn toenmalige vrouw daar anders over. Zij vond seks tussen twee mannen ‘vies’. Zij wilde ‘zo iemand’ niet in huis.

»We besloten bij elkaar te blijven tot de kinderen wat ouder waren, maar ik kon mijn verlangens niet onderdrukken. Ik ben niet trots op die stiekeme bezoekjes aan sauna’s en bioscopen, maar het was voor mij de enige manier om me te ontladen. Daarna voelde ik me beter, tot het schuldgevoel de kop opstak.»

undefined

'Het zou fijn zijn als we een man zouden tegenkomen met wie het voor ons beiden klikt'

Niet alleen Leopolds echtgenote reageerde afwijzend, ook in het holebimilieu stuitte hij op vooroordelen.

Leopold «Hetero’s zien ons als seksuele carnivoren die het met iedereen doen, en homo’s en lesbiennes noemen ons verraders. Blijkbaar vinden veel mensen dat je moet kiezen. Daarom heb ik in 2013 een werkgroep voor biseksuelen opgericht in het Regenbooghuis Limburg. Het is vanzelfsprekend geworden dat een populaire soap als ‘Thuis’ homo’s en transgenders opvoert, maar biseksualiteit is nog steeds een taboe. Onlangs kwam een meisje van 19 bij mij op gesprek. Tranen met tuiten huilde ze. Ze durfde zich niet te outen omdat ze bang was door iedereen als slet afgeschilderd te worden. Ze wou nog liever lesbisch zijn dan biseksueel.»

Sinds Leopold zich openlijk en met de steun van zijn partner als bi kan uiten, is zijn drang naar seksueel contact met mannen fel verminderd. Af en toe bezoekt hij nog een homosauna, altijd in overleg met Mia.

Mia «Het zou fijn zijn als we een man zouden tegenkomen met wie het voor ons beiden klikt. Maar we zijn er niet naar op zoek. Ik heb geen behoefte aan andere mannen, maar ik heb er geen probleem mee dat hij wel zulke verlangens koestert. Ik geloof niet dat we het recht hebben iemand voor onszelf op te eisen. Ik weet dat Leopold van me houdt; dat vertelt hij me vaak genoeg. Zoveel liefde en toewijding heb ik nooit eerder gekregen. Doordat we over alles kunnen praten, vertrouw ik erop dat hij me niet zomaar voor een ander zal verlaten, of het nu een man of een vrouw is.»

Leopold «Ik besef dat zo’n openheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn in een relatie. Veel van de mannen in die sauna’s zijn getrouwd. Je zou hun gezicht moeten zien als ik pols of hun vrouw weet dat ze daar zijn. ‘Natuurlijk niet! Ik ben gewoon even boodschappen gaan doen.’»

Vlak voor Mia’s 60ste verjaardag, twee jaar geleden, stapten ze in het huwelijksbootje. Vandaag zijn ze nog even verliefd als bij het uitwisselen van de eerste e-mails en schattige poezenfoto’s.

Mia «Onze relatie bezorgt me veel rust. Bij mijn vorige partner deed ik niets anders dan me zorgen maken, met Leopold hoef ik dat nooit te doen. Samenleven met hem is zo makkelijk.»

Leopold «Ik ben de gelukkigste man ter wereld. Door iemand geaccepteerd worden zoals ik ben, geeft me een grote gemoedsrust. Niets moet, maar heel veel is mogelijk. Als ik in God zou geloven, dan zou ik Hem dagelijks op mijn blote knieën bedanken voor Mia.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234