null Beeld

Leve de vaginale verjonging: 'Mijn vriend geeft toe dat het scheelt, en zelf voel ik alles ook weer veel intenser'

In Amerika noemen ze het de ‘MonaLisa Touch’, de laserbehandeling die in een wip voor een vaginale verjonging zorgt. Een verwijzing, vermoedt dokter Debby Arnauts, naar de glimlach van de vrouwen die net hebben vastgesteld dat alles in het tussenbeense weer op punt staat. U denkt misschien: waar gaat het naartoe? Maar in Amerika is de ingreep een hit, en sinds de Carpe Clinic de behandeling in België aanbiedt, staat ook daar de agenda vol.

'De meeste vrouwen die wij hier zien, hebben een aantal zwangerschappen achter de rug' Dokter Debby Arnauts

Debby Arnauts «Op het grote congres over esthetische behandelingen in Monaco ligt de focus al een aantal jaar op de vaginale verjonging. Maar ook in België was het één van de belangrijkste topics tijdens het dermatologencongres van afgelopen december. Dat is puur omdat de vraag ernaar steeds groter wordt. Tot nu toe waren het in Europa vooral de Oostbloklanden waar die verjonging heel populair was. Daar zijn klinieken die de hele dag niets anders doen – het apparaat dat wij gebruiken, de Intimalase, is daar trouwens ook gemaakt. In die landen zijn vrouwen veel meer bezig met hun uiterlijk dan wij in België, en ze investeren blijkbaar ook flink in de verjonging van hun edele delen. Hier in België praten we een stuk minder makkelijk over problemen in de intieme zone.»

HUMO Welke problemen pakt de laser aan?

Arnauts «De meeste vrouwen die wij hier zien, hebben een aantal zwangerschappen achter de rug en willen iets doen aan het vaginale kanaal dat verbreed is. Als ze betrekkingen hebben, voelen ze nog maar weinig en ook hun man loopt, zeg maar, een beetje verloren. Vaak is het zo dat ze vanwege de verslapping in die streek ook weleens een druppel urine verliezen als ze sporten of andere inspanningen doen: dat is met die vernauwing ook meteen opgelost.»

HUMO Het is dezelfde laser die jullie gebruiken om het gelaat te verstrakken. Die behandeling is best pijnlijk.

Arnauts «Ja, maar de vaginale behandeling is dat niet. Je voelt dat de canule die we inbrengen, warm wordt, maar dat is alles.»

HUMO En wat moeten we ons voorstellen bij die vernauwing? Loopt dat in de centimeters?

Arnauts «We kunnen dat natuurlijk niet meten. Hoe vaak een vrouw de behandeling wenst te herhalen, hangt af van haar subjectieve beleving. Wij kunnen moeilijk inschatten wat ze wil. Voelt het voor haar na één behandeling al strak genoeg aan? Of wil ze echt tot het uiterste gaan? Het ligt er natuurlijk ook aan hoe haar partner geschapen is. En misschien moet ze wel rekening houden met meerdere partners.

»Sofie is één van de eerste vrouwen die ik heb behandeld. Zij was na twee keer tevreden.»

Sofie (39) «Na mijn bevalling – eentje waarbij ik nogal heb afgezien – ben ik als een gek mijn bekkenbodemspieren gaan oefenen, maar wat ik ook deed: tijdens het vrijen voelde ik bijna niets meer. Ik had ook nergens meer grip op. Het stoorde me vreselijk dat alles niet meer was zoals het hoorde te zijn. Mijn vriend zei dat hij dat niet voelde, maar ik merkte aan hem dat het niet hetzelfde was, en dacht: ‘Ik moet dat terug in orde brengen, anders verlangt hij straks naar een ander.’

»Op het internet had ik wel gelezen over de MonaLisa Touch, maar toen moest je daarvoor nog naar het buitenland. Hier kon ik nergens terecht. Ook bij mijn huisarts was het onderwerp taboe: dat was nu eenmaal het gevolg van een bevalling, niks aan te doen. Ik was zo opgelucht toen Carpe de MonaLisa Touch opeens ook aanbood. Ik heb meteen een afspraak gemaakt.»

HUMO En?

Sofie «De eerste weken voelde ik helemaal geen verandering. Ik dacht: ‘Oké, dat geld is weggegooid.’ Want voor die 560 euro had ik toch wel moeten sparen. Maar kennelijk duurt het enkele weken voor het weefsel herstelt en krimpt. Na een week of zes voelde ik dat alles meer spande. Ik heb toen onmiddellijk een nieuwe afspraak gemaakt (lacht) – om er zeker van te zijn dat alles weer in orde kwam. Dat is nu zo. Ik voel me daar toch zekerder door. Mijn vriend geeft toe dat het scheelt, en zelf voel ik alles ook weer veel intenser. Zo heb ik weer veel meer orgasmes. Echt super. En nu maar hopen dat het zo blijft.»

HUMO Hoe reageren je vriendinnen?

Sofie «Die zeggen dat ze daar het geld niet voor over hebben. Ik kan dat moeilijk begrijpen. Nu ja, iedereen zijn prioriteiten.»

HUMO Dokter Arnauts, in de wachtkamer las ik over nog meer vormen van vaginale verjonging: het vullen van de buitenste schaamlippen en venusheuvel, bijvoorbeeld.

Arnauts «Klopt, de buitenste schaamlippen meer volume geven, gaat ook met deze laser. Maar meestal gebruiken we daar de filler voor waarmee we bijvoorbeeld ook wangen opspuiten.»

HUMO Er zijn naar verluidt zelfs vrouwen die, om meer te voelen, hun g-spot laten vullen. Is dat waar?

Arnauts «G-spot enhancement. Ja, dat gebeurt ook. Ik heb dat al eens gedaan. Voor die behandeling moet je in een blinde zone werken, dus dan heb je wel een echograaf nodig om te zien dat je je naald niet zomaar ergens in steekt. Sowieso is het niet iets wat ik dagelijks doe. We bieden die schaamlipcorrectie en g-spotvulling ook niet aan op de website. Omdat je jezelf daarmee in een bepaalde richting profileert. Je trekt er een bepaald soort mensen mee aan en stoot er anderen mee af. De twee keer dat ik een g-spot heb vergroot, was op vraag van twee flamboyante Amsterdamse vrouwen. Nu, er zijn natuurlijk ook vrouwen die het vaginale kanaal laten vernauwen om professionele redenen. Dat spreekt voor zich.»

HUMO In datzelfde blad in de wachtkamer las ik dat de toenemende vraag naar vaginale verjonging ook aangewakkerd wordt door pornosites. In Amerika zouden er zelfs al meisjes van 14 zijn die hun zaakje willen laten perfectioneren.

Arnauts «Tja, dat is Amerika. Hier komt iemand onder de 18 jaar niet binnen. Puur esthetische vaginale verjongingen voeren wij trouwens niet uit. De vernauwing waarvoor wij die laser gebruiken, is in hoofdzaak een medische ingreep. Ook vrouwen bij wie de binnenwand van de vagina droog is geworden na de menopauze, kunnen we zo helpen om weer een aangenaam intiem leven te krijgen.»

HUMO Hoe staan de gynaecologen eigenlijk tegenover die ingreep?

Arnauts «Initieel liepen ze niet over van enthousiasme, maar we merken nu dat ze stilaan meer mensen beginnen door te verwijzen.»

HUMO Hebt u zelf al van de behandeling geprofiteerd?

Arnauts «Ja, niet omdat ik een probleem had, maar omdat ik er altijd op sta eerst zelf te ervaren wat mijn patiënten zullen voelen. En ik verzeker je: zodra ik merk dat ik aan verjonging toe ben, zal ik geen moment aarzelen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234