null Beeld

Leven op planeet Proxima b? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Het is groot nieuws: op een boogscheut van de aardbol cirkelt een planeet waar best wel wat volk zou kunnen rondlopen. De omstandigheden zijn er in elk geval naar: aangename temperaturen, een kindvriendelijke zwaartekracht (het is er nét iets moeilijker om per ongeluk een balletje over de schutting van de buren te trappen) en er is wellicht ook stromend water. De steenklomp heet Proxima b, maar een beetje reclamebureau brainstormt daar snel een beter bekkende naam voor bij elkaar.

'Wie in Grobbendonk woont, staat verder van ons af dan de Turkmenen of de Vuurlanders'

HUMO Het is wél honderdduizend jaartjes vliegen. Loont het de moeite om er een kijkje te gaan nemen?

Dr. Koen De Zeulder «Als je onderweg wat kunt dutten, is de reistijd geen probleem. Je moet dan wel iets sterkers nemen dan een zolpidem.»

HUMO Maar is het de moeite? Zullen we daar leven aantreffen?

De Zeulder «Kijk, als je naar Grobbendonk gaat, en dat kost je vanop de verste plek op aarde hooguit drie dagen, dan zul je daar óók leven aantreffen. Toch is dat geen reden om te juichen.»

HUMO Omdat het om een levensvorm gaat die we al kennen?

De Zeulder «Denk je dat? Al eens in Grobbendonk geweest?»

HUMO Bedoelt u nu dat...

De Zeulder «Inderdaad, de Grobbendonkse levensvorm is brrr...»

HUMO ‘Brrr’?

De Zeulder «Met die ‘brrr’ geef ik aan dat ik met enige huiver over Grobbendonk spreek. De mensen die daar wonen staan veel verder van ons af dan de Turkmenen of de Vuurlanders. Ze zijn volgens mij genetisch verschillend.»

HUMO Is Grobbendonk het laatste bolwerk van de neanderthalers?

De Zeulder «Neenee, recent onderzoek wijst uit dat de neanderthalers lang niet zo primitief waren als lang werd aangenomen.»

HUMO Wat maakt die mensen dan zo verschillend?

De Zeulder «Ik zal het duidelijk maken met een voorbeeld. In Grobbendonk vult men zonnige zomerdagen met het springen over een beek, bijvoorbeeld de Gravenweidebeek. Je hebt daar voldoende bruggetjes, maar daar staan ze niet bij stil. Er moet en zal gesprongen worden. En van de overkant springen ze weer terug. Dan rijst toch de vraag: als je springend de overkant wou bereiken, waarom spring je dan meteen terug? Maar als je dat te berde durft te brengen, ben je een flauwerik.»

HUMO Bent uzelf ooit getuige geweest van die vreemde activiteit?

De Zeulder «Als kind moest ik elke zomer twee weken bij mijn grootouders gaan logeren. In Grobbendonk dus. En elk jaar besloten de kinderen er om wat over de beek te gaan springen. Over een beek springen! Hoe idioot kun je zijn?»

HUMO Het ging toch maar over kinderen?

De Zeulder «Dat maakt het zo erg! Met het opgroeien wordt dat gedrag alleen maar geschifter! En als je geen zin hebt om te springen, dan roepen ze dat je het niet durft. En ze duwen je gewoon dat weerzinwekkende water in. Als je vervolgens dreigt dat te melden aan hun ouders, bekogelen ze je met brokken koeienvla. Terwijl ik alleen maar de vooruitgang wou prediken: jongens, als je een waterloop wilt oversteken, gebruik dan het bruggetje. Maar daar wilden ze niks van weten.»

HUMO Is hier sprake van een jeugdtrauma?

De Zeulder «Nee, eerder van een complot. Ik heb klachtenbrieven geschreven naar ministers, rechters, politiecommissarissen en kranten. Die tikte ik op de schrijfmachine van grootvader, zodat niemand zijn schouders kon ophalen bij het aanschouwen van het handschrift van een 10-jarige. Maar nooit kreeg ik een reactie. Elke ochtend, voor ik het gordijntje van het slaapkamerraam openschoof, bad ik dat het zou regenen. Zodat we ganzenbord zouden spelen, of vier op een rij. Maar zelfs als de regen in Niagaraanse hoeveelheden naar beneden viel, was er altijd wel iemand die riep: beekje springen? Dat werd meteen op een enthousiasme onthaald dat niet had misstaan in het Neurenberg van de jaren 30.»

HUMO U hoefde toch niet mee te gaan?

De Zeulder «Als ik niet meeging, werd ik in de beek gesmeten! En als ik wel meeging, zeiden ze: ‘Ochot, het is tegen zijn zin, we smijten hem in de beek!’ Als ik sprong, kwam ik ook in de beek terecht, want die rotjongens hadden het hele jaar om te oefenen, maar ik niet. Soms, als ik na een lang schooljaar terugkwam, was mijn eerste gedachte: ik zal maar meteen in die beek springen, dan zijn we daarvan af. Want in de weken voor Pasen begon ik daar al nachtmerries over te krijgen.»

HUMO We voelen met u mee.

De Zeulder «Ach, het zijn gewoon wat onprettige herinneringen. En ik wou enkel aangeven dat het aantreffen van een andere levensvorm niet noodzakelijk goed nieuws is. Want het zou kunnen betekenen dat je in Grobbendonk bent aanbeland.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234