null Beeld

Leven van 10 euro per dag: 'Nooit een vrouw gezien, toch in het paradijs'

Twee jaar na de laatste aflevering van ‘The Sky Is the Limit’ zoekt Peter Boeckx het andere uiteinde van het financiële spectrum op: in ‘Don’t Worry, Be Happy’ portretteert hij enkele onfortuinlijke medemensen die met minder dan 10 euro per dag overeind moeten zien te blijven. Voor een striemende aanklacht tegen sociale onrechtvaardigheid – helaas, Peter Mertens! – hoeft u echter niet te vrezen.

Noud Jansen

Peter Boeckx «‘Don’t Worry, Be Happy’ is optimistische feelgoodtelevisie, over mensen die er ondanks alles het beste van maken. Neem nu Louis en Hubert, de twee bejaarde boerenzonen die in de ouderlijke boerderij zijn blijven wonen. Ze hebben nooit een vrouw van dichtbij gezien, en hoe hun huishouden eruitziet, hoef ik je niet te vertellen, maar ze leven daar op een genoeglijke manier in hun eigen paradijs. Of neem het grote, chaotische gezin uit Kasterlee waarvan de jongste zoon Harley Davidson heet. De moeder heeft kanker, maar als je ziet hoe ongedwongen zijzelf en de rest van het gezin daarmee omgaan, werkt dat gewoon aanstekelijk.»

HUMO De meest in het oog springende figuur uit de reeks is Jo Lernout, de voormalige topman van Lernout & Hauspie, die in de tweede aflevering te zien is. Hoe ben je bij hem terechtgekomen?

Boeckx «Ten tijde van het faillissement van Lernout & Hauspie heb ik voor het RTBF-programma ‘Strip-Tease’ een documentaire gemaakt over Jo en zijn Filipijnse vrouw Annie. Omdat ze daar allebei tevreden over waren, mocht ik hen ook komen filmen in het piepkleine huisje op de Filipijnen waar ze tegenwoordig met de hele familie, een man of vijftien, van Jo zijn pensioen leven.»

HUMO Hoe groot is dat?

Boeckx «Jo houdt 1.200 euro per maand over – het is afgetopt omdat hij nog een grote schuld bij de Belgische staat heeft openstaan. Als je de rekensom maakt, leven ze dus van 2,5 dollar per persoon per dag. Terwijl hij ooit 500 miljoen dollar waard was – op papier weliswaar, maar toch. En de spraaktechnologie die hij heeft uitgevonden, wordt tegenwoordig overal gebruikt: in smartphones, in Siri (virtuele assistent voor mobiele besturingssystemen van Apple, red.), in Google Talk (chatprogramma, red.), noem maar op. Maar nu slijt hij zijn dagen dus in een met tl-lampen verlicht slaapkamertje met een aircotoestel aan de muur: hij komt amper buiten, omdat hij niet tegen de hitte kan. Niet omdat hij ontevreden is, hè. En zijn Filipijnse familie evenmin. Hun slogan luidt: ‘Rice and games.’ Zolang ze rijst hebben en spelletjes kunnen spelen op hun smartphone, zijn die mensen tevreden.»

HUMO Hebben alle geportretteerden een tv, om binnenkort naar zichzelf te kunnen kijken?

Boeckx «Neen. Louis en Hubert zullen bij de buren moeten gaan kijken, want hun tv-toestel heeft twintig jaar geleden plots de geest gegeven (lacht). Sindsdien kijken ze naar de radio, en dat mag je letterlijk nemen: tijdens een liveverslag van de Ronde van Frankrijk heb ik hen bijna ín hun radio zien kruipen, zo gefascineerd waren ze. Ik hoop uiteraard dat iedereen op exact dezelfde manier naar ‘Don’t Worry, Be Happy’ zal kijken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234