null Beeld

Leven zonder plastic, make-up & koffie: hoe ongezond is te gezond?

Er hangt iets in de lucht. Onvrede met wat er allemaal in de lucht hangt, meer bepaald. En aldus in ons water, onze kleding, onze voeding terechtkomt. En uiteindelijk in ons lichaam. Worden we allemaal het slachtoffer van dat alomtegenwoordige gif? Of maken net onze pogingen om zo gezond mogelijk te leven ons ziek?

sdj/hvt


Elke Vanelderen ‘Nooit Imodium’

‘Ik ga eens zondigen,’ zegt Elke Vanelderen (38), terwijl ze een deca bestelt.

null Beeld

HUMO Je drinkt normaal geen koffie?

Elke Vanelderen «Ik heb er vanochtend al eentje gedronken. Daar probeer ik het bij te houden. Maar deca is ook niet gezond: ik stel me grote vragen bij de manier waarop ze de cafeïne uit die koffie halen.»

Dat is wat voortdurend spreekt uit haar boek ‘Tegengif’: een flinke dosis wantrouwen tegenover de industrie. In zeven hoofdstukken – over voeding, kleding, huis en tuin, medicatie en schoonmaakmiddelen – somt Vanelderen op wat voor schadelijke stoffen ons altijd en overal omringen, gevolgd door gezonde alternatieven. Maar kijven wil ze niet.

Vanelderen «Het is niet de bedoeling dat je al die gifstoffen uit je leven gaat bannen. Dat kan niemand en het hoeft ook niet. Waar ik me zorgen over maak, is het cocktaileffect: tel de dosis schadelijke stoffen in je eten eens op bij de dosis in je shampoo, je dagcrème, je handzeep, je kledij...»

undefined

null Beeld

'Toen ik nog bij VTM werkte, heb ik eens een darmspoeling laten doen. Daar lag ik dan: 'Ben jij niet die van 'Blind Date'? Je hebt erwtjes gegeten, hè?''

HUMO De ondertitel van je boek luidt: ‘Dosis sola facit venenum.’

Vanelderen «‘Alleen de hoeveelheid maakt het vergif.’ Daarom verdiep ik me graag in wat er in de dingen zit. Zeker nu ik zwanger ben van ons tweede kindje: ik weet nu veel meer dan vier jaar geleden, toen ik zwanger was van Ellie Martha. Mij zul je niet gauw meer een mondje zien proper maken met een billendoekje of een stuk keukenpapier. Keukenpapier zit vol lijm. Niks beter dan het katoenen doekje dat onze moeders vroeger ook gebruikten.

»Het is onmogelijk om alle adviezen in mijn boek toe te passen, maar soms zit het ’m al in kleine dingen. Verlucht je huis door de ramen open te zetten na een regenbui: dat kan iedereen.»

HUMO De kiem voor je boek lag bij een gezonde gewoonte van je vader.

Vanelderen «Eén van mijn vroegste herinneringen is dat mijn papa me streng toesprak als ik mijn fruit niet goed waste. Ik ben opgegroeid in de fruitstreek van Haspengouw. Toen mijn ouders jong waren, verdienden ze een centje bij door te helpen bij de pluk. Daar heeft papa met eigen ogen gezien dat er manieren zijn om fruit langer te bewaren en er mooier te laten uitzien. Dat ze een laagje op de aardbeien spuiten om ze te laten blinken, bijvoorbeeld. Niet dat hij ons ooit heeft verboden om aardbeien te eten, maar hij stond erop dat we ze goed wasten.

»Een paar jaar geleden waren mijn man (Regi, red.) en ik tijdens een vakantie in Portugal op een verlaten strandje beland. Heel mooi, alleen schrok ik me rot toen ik de branding zag: in plaats van stukjes schelpen – die ken ik nog uit mijn kindertijd – lag er een strook met kleine stukjes plastic, in alle kleuren van de regenboog. Een paar maanden later kreeg onze dochter een allergische reactie op haar fuchsia bloesje: ze had zich heel erg opgewonden en was beginnen te zweten. Door de kleurstof in dat bloesje stond ze opeens vol uitslag. Het was nochtans geen nieuw stuk – het was al een paar keer gewassen. Een week lang hebben we haar toen met een cortisonezalf moeten insmeren. Bij de apotheker viel het me op dat bepaalde merken van verzorgingsproducten reclame maakten: ‘0% parabenen! 0% ftalaten! Geen bewaarmiddelen!’ Toen dacht ik: ‘Wat voor troep zit er dan niet in al die andere producten?’ Toen ben ik me daarin beginnen te verdiepen. ‘Tegengif’ is het resultaat van dat huiswerk.

»De basisgedachte is dat alles wat slecht is voor de natuur, ook slecht is voor ons. Daar zijn we de laatste tijd een beetje aan voorbijgegaan. Al dat plastic is allemaal goed en wel, maar het komt wel in de natuur terecht, en daarna in ons lichaam. Daar moeten we echt over nadenken. Neem nu die tandpasta met minuscule bolletjes erin: dat zijn microscopisch kleine deeltjes plastic, die dienen om je tanden te scrubben en witter te maken. Voor de waterzuiveringsstations zijn ze te klein en zo komen ze in zee terecht. Ik las onlangs nog in Time Magazine dat vissen tegenwoordig liever kleine plastic deeltjes eten dan plankton. En wij maar genieten van een lekker stukje vis!»

HUMO Je hebt echt een groot probleem met plastic.

Vanelderen «Ja. Om plastic zacht te maken, doen ze er weekmakers in – de welbekende ftalaten en parabenen. Die zorgen ervoor dat je botervlootje niet in duizend stukjes breekt als je het laat vallen. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn, behalve als je dat plastic opwarmt. Dan lekken er schadelijke stoffen, zoals synthetische oestrogenen, in je eten. Die gooien je systeem overhoop en tasten onder meer je vruchtbaarheid aan. Mij zul je dus nooit eten zien opwarmen in een plastic potje. Voor mij is dat een kwestie van gezond verstand. Ik drink ook nooit water uit een fles die te lang in de zon heeft gelegen: ook daar kan het niet anders dan dat er stoffen uit dat plastic in je water sijpelen. En margarine uit zo’n plastic botervlootje eet ik sowieso nooit: tijdens de productie, als ze die vloeibare plantaardige oliën een vaste boterstructuur geven, komen er schadelijke stoffen vrij. Da’s dus twee keer slecht. Geef mij maar echte boter in een porseleinen potje.

»We zijn het zo gewend dat plastic overal is. Onze vooruitgang is ook een beetje onze achteruitgang geworden. Ellie Martha heeft ook wel plastic speelgoed, hoor. Maar ik zal er altijd eerst aan ruiken: stinkt het, dan vliegt het de deur uit. En antiaanbakpannen en dingen met een teflonlaagje komen er ook niet meer in.»

HUMO Je raadt aan groenten niet alleen te wassen, maar ook te spoelen met appelazijn of te scrubben met baking soda.

Vanelderen «Als dat deel uitmaakt van je kookroutine, hoeft dat niet veel tijd te kosten. Ik herinner me nog de begintijd van het recycleren: daar zag iedereen ook gigantisch tegenop. Nu is het ondenkbaar dat je papier of blik bij het gewone restafval gooit.»

HUMO Doe jij aan detoxen?

Vanelderen «Ik heb het karakter niet om de hele tijd sapjes te drinken. Alle bewondering voor wie het wel kan, maar ik eet veel te graag. Ik zal dan eerder gaan ontgiften met mariadistel.

»Trouwens: als de schadelijke stoffen zich niet opstapelen in je lichaam, hoef je helemaal niet te detoxen.»

HUMO Ook niet met een detoxkuur van kleidrankjes? Rens Kroes, zus van model Doutzen Kroes en superfoodie, probeerde die onlangs nog aan de man te brengen op Instagram.

Vanelderen «Dat heb ik weleens gedronken. Het smaakt heel vies. Bedoeling is dat je ’s avonds klei oplost in een glas met lauw water – roeren doe je met een houten lepel, nooit met metaal – en ’s ochtends het water opdrinkt, liefst met het bezinksel. Maar dat is voor diehards, het kan ook zonder. Klei heeft de eigenschap gifstoffen aan z’n omgeving te onttrekken, dus in je lichaam doet het dat ook.

»Een darmspoeling heb ik één keer laten doen, toen ik nog bij VTM werkte. Daar lag ik dan: ‘Ben jij niet die van ‘Blind Date’? En je hebt erwtjes gegeten, hè?’ (lacht) Maar voelde ik me beter? Niet echt. Zo’n spoeling op zich zal niks veranderen. Je moet ook je voeding aanpassen. Niet naar McDonalds gaan en denken: ‘Straks laat ik me gewoon leegpompen.’ Wondermiddelen bestaan niet.

»Dat gezegd zijnde: elke mama zou wel zwartekoolcapsules in huis moeten hebben. Voor wanneer je kleine iets giftigs in z’n mondje heeft gestopt. Als je dan het Antigifcentrum belt, en ze raden die capsules aan, heb je ze alvast in huis. Zwarte kool zuigt de slechte stoffen in je lichaam op. Zelf neem ik het ook als ik in het buitenland zware diarree heb. Imodium neem ik nooit. Diarree wil zeggen dat er iets fouts in je lichaam zit. Laat dat er dan ook alsjeblieft uitkomen in plaats van de boel te verstoppen. Tenzij je een lange autorit voor de boeg hebt, natuurlijk (lacht).»

undefined

null Beeld

undefined

'Vissen eten nu liever kleine plastic deeltjes dan plankton. En wij maar genieten van een lekker stukje vis!'

HUMO Is het de bedoeling dat lezers aan de slag gaan met je boek?

Vanelderen «Ik deel gewoon de tips waar ik zelf iets aan heb, in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben. Als daar iets fijns uit voortkomt – dat meer mensen natriumbicarbonaat gaan gebruiken in de keuken, dat de producenten zich aanpassen aan onze gezondere keuzes – dan is dat mooi meegenomen, maar dat was nooit mijn opzet. In elk geval wil ik mijn dochter later nooit horen zeggen: ‘Mama, je wist het allemaal. Waarom heb je er niks aan gedaan?’»


Jan Tytgat ‘Pas op voor waterintoxicatie’

Maar hoever moet je gaan met bewust leven en nadenken over wat je wel en niet in je mond steekt en wel en niet in huis haalt? Kan ons lichaam al die additieven, pesticiden en plastic aan? We vroegen het aan onze bekendste toxicoloog, Jan Tytgat (53).

undefined

null Beeld

'De natuur heeft het lichaam gewapend met werktuigen – lever, nieren en longen – om zelf giffen te verwijderen'

Jan Tytgat «Ja, natuurlijk. Anders zouden we bij bosjes sterven. Mensen vergeten altijd dat de dosis gif die je binnenkrijgt veel belangrijker is dan de vraag of een stof op zich giftig is. Neem nu water: een levensnoodzakelijke, niet giftige stof, en toch kun je sterven aan een waterintoxicatie als je er een overdreven hoeveelheid van drinkt. Heel wat vrouwen volgen zeer extreme waterdiëten om kilo’s kwijt te spelen en te ontgiften. ‘Drink 5 liter water per dag!’ lees je dan online. Mensen die dat doen, zullen de eerste week effectief wel wat kilo’s verliezen. Ze zijn dan zodanig in de wolken dat ze denken: ‘We gaan nog een stapje verder.’ Ze gaan 10 liter water per dag drinken en eten bijna niks meer. Ik kan niet genoeg benadrukken: doe dat niet! Het teveel aan water in ons lichaam komt ook in de hersenen terecht, die het als een soort spons opzuigen. Maar omdat je brein in een hersenpan zit en dus niet kan uitzetten, wordt daar een ongelofelijke druk opgebouwd die de werking van gezonde hersencellen langzaamaan stillegt. Dan raak je in coma en uiteindelijk sterf je.»

HUMO Maar is ontgiften nodig? Moeten we ons lichaam voor pesticiden behoeden en groenten met azijn spoelen of scrubben?

Tytgat «Ik ga niet ontkennen dat we beter geen pesticiden zouden gebruiken, maar zeggen dat je je groenten moet afschuren, gaat te ver. Wetenschappers hebben onderzocht wat de aanvaardbare dagelijkse inname van pesticiden is. En de groenten en het fruit in grootwarenhuizen en supermarkten worden daarop gecontroleerd. Maar de boodschap blijft natuurlijk wel: altijd wassen, om eventuele residu’s weg te spoelen.»

HUMO Klopt het dat ons lichaam – ook via cosmetica, medicijnen, plastic enzovoort – met steeds meer gifstoffen geconfronteerd wordt?

Tytgat «Het krijgt niet zozeer méér gif te verwerken, de verscheidenheid is groter vergeleken met vroeger. Je moet weten: als ons lichaam vreemde moleculen binnenkrijgt, vraagt het zich eerst af of dat een meerwaarde is. Geeft die stof me calorieën, energie, bouwstenen, enzymen of eiwitten? Of moet ik zo snel mogelijk van dit goedje af? Maar in dat proces maakt het lichaam geen onderscheid tussen synthetische moleculen en exemplaren die al eeuwen in de natuur voorkomen. Mensen vergeten vaak dat natuurlijke giffen veel gevaarlijker zijn dan synthetische, zoals de E-nummers of pesticiden. Er zijn planten waar je nog geen bloem van mag eten of je nieren gaan eraan. Vingerhoedskruid, bilzekruid, gouden regen: maak er geen thee van, want het zal je beste dag niet zijn.»

HUMO Wat moet onze houding ten aanzien van al die giffen dan zijn?

Tytgat «Ik zeg altijd: doe aan risicospreiding. Eet zo gevarieerd mogelijk: één keer per week vlees, één keer per week vis, een paar dagen vegetarisch. Als er dan eens een product tussenzit dat door de mazen van het controlenet is geglipt en niet zo gezond is, kan ons lichaam daar heus wel tegen.»

undefined

'Doe aan risicospreiding. Eet zo gevarieerd mogelijk: één keer per week vlees, één keer per week vis, een paar dagen vegetarisch'

HUMO Hoe gevaarlijk is water uit een plastic fles die in de zon heeft gelegen?

Tytgat «Wat plastic betreft, is de situatie serieus verbeterd de afgelopen dertig jaar. De eerste plastic verpakkingen waren inderdaad niet zo gezond. Ze bestonden vooral uit pvc met daarin weekmakers die moesten voorkomen dat plastic bros werd in de zon. Bij warmte konden die weekmakers vrijkomen en als je daar te veel van binnenkrijgt, kan dat de hormoonhuishouding flink verstoren. Maar in de flessen die je nu koopt, zitten er geen klassieke weekmakers meer: ze zijn oneindig veel veiliger.»

HUMO Hoe nuttig is het om te detoxen?

Tytgat «Kijk, de natuur heeft het lichaam gewapend met werktuigen – lever, nieren en longen – om zelf giffen te verwijderen. Het kan dus wel tegen een stootje.

»De lever is het belangrijkste ontgiftingsfabriekje. In een eerste fase worden moleculen daar wateroplosbaar gemaakt zodat ze richting nieren geduwd kunnen worden. Je plast ze dan uit. In een tweede fase koppelen enzymen lichaamseigen moleculen aan giftige stoffen, waardoor die inactief worden en – alweer – makkelijker in water oplossen. Sommige mensen hebben de handicap dat één van die twee procedures minder efficiënt werkt. Zij moeten dan iets meer opletten voor bepaalde geneesmiddelen of chemische stoffen.»

HUMO Wat zijn in uw ogen de gevaarlijkste stoffen?

Tytgat «Gevaarlijke moleculen die slecht wateroplosbaar zijn en waar het lichaam dus lang mee opgezadeld zit. Dioxines, bijvoorbeeld. Daarvan zijn er een aantal die het lichaam moeilijk kan verwerken. Bovendien kunnen ze in het lichaam extra giftige stoffen vormen. Hetzelfde geldt voor de paks of polycyclische aromatische koolwaterstoffen die gevormd worden als je vlees zwart laat blakeren op de barbecue. Wanneer de lever de moleculen van paks probeert te ontgiften, gaan ze helaas nog meer toxische stoffen vormen. Het is aangetoond dat je daar kanker van krijgt.»

HUMO En hoe zit het met tefalpannen?

Tytgat «Als je de vet- en waterafstotende teflonlaag niet inkerft en niet te warm verhit, is er niks aan de hand. Doe je dat wel, dan krijg je teflon binnen en dat is niet gezond. Er zitten namelijk koolwaterstofmoleculen in die bijna niet in water op te lossen zijn: als ze in je lichaam zitten, raak je ze dus maar moeilijk kwijt.»

HUMO Maar is het nu wel of niet nuttig om het lichaam een handje te helpen en te detoxen?

Tytgat «Ik ben op zich niet tegen al die theetjes, siropen en kuren. Het zijn allemaal middeltjes die vooral vochtafdrijvend werken: je moet veel meer plassen waardoor afvalstoffen en giffen sneller afgevoerd worden. Dat helpt wel om je lichaam te zuiveren. Maar als je op zulke drankjes en sappen gaat leven en meer dan een maand geen brood, aardappelen of rood vlees meer eet, zul je niet alleen kilo’s verliezen, je berooft je lever ook van de bouwstenen die hij nodig heeft om de enzymen aan te maken die je lichaam kunnen ontgiften. Dan bereik je dus het tegenovergestelde effect. Dus: doseer! Heb je in december te veel rood vlees gegeten en alcohol gedronken, dan is een weekje recupereren met saliethee niet slecht.»


Jet van Nieuwkerk ‘Mijn strenge periode’

Jet van Nieuwkerk (26), dochter van Matthijs ‘De wereld draait door’ van Nieuwkerk, weet wat het is om te obsessief met gezond eten en leven bezig te zijn. Ze kon er wat van: geen alcohol, geen suiker, alleen verantwoord voedsel. Maar ze vocht zich los uit het keurslijf dat ze zichzelf had aangemeten, en schreef voor lotgenoten een kook/lifestyleboek, ‘Het boek van Jet’, over hoe het ook anders kan – minder overspannen, met groentesapjes maar ook ijsjes, met sporten maar ook alcohol. Want om zich heen ziet ze veel meisjes die zo streng voor zichzelf zijn.

null Beeld

Jet van Nieuwkerk «Vooral op sociale media. Ken je ‘fitgirls’? Meisjes die elke dag naar de sportschool gaan, een streng eetpatroon volgen en vervolgens foto’s delen om te tonen hoe strak hun buik is.»

HUMO Echt vreselijk. Ook in België volgen veel meisjes die online community. Als die er was geweest toen ik 15 was, was ik gek geworden, denk ik.

Van Nieuwkerk «Ik heb ook zo’n strenge periode gehad toen ik 16 was. Ik ben zo blij dat er toen nog geen Instagram was. Nu moet het nog veel moeilijker zijn om van zo’n obsessie af te komen, met al die likes wanneer je weer naar de sportschool bent geweest en toont hoe mooi je sixpack is.»

HUMO Jij sport toch ook veel?

Van Nieuwkerk «Gewoon omdat ik ervan hou. Dat heb ik van thuis uit meegekregen. ‘De wereld draait door’ maken is ook topsport, hè. Mijn vader heeft me altijd geleerd dat je zuinig moet zijn op je lichaam, dat je fit moet blijven, zeker als je hard moet werken. Heb je een examen, dan ga je vroeg naar bed, eet je goed, en hang je niet in de kroeg. Je moet scherp staan als je moet presteren.»

null Beeld

HUMO Maar jij ging daar ver in.

Van Nieuwkerk «Sporten en verantwoord eten gaven me op den duur een kick. Ik had het gevoel dat ik alles onder controle had: ik at precies volgens de regels die ik mezelf had opgelegd, ging superveel naar de sportschool. Ik voelde me fit en energiek, was slank. Ik had het helemaal voor elkaar, dacht ik, maar op een gegeven moment besefte ik: ik heb eigenlijk al heel lang mijn vriendinnen niet meer gezien. Ik gun mezelf geen biertje in de kroeg. Ik spendeer wel heel veel tijd in de sportschool. Ik ben eenzaam, ben eigenlijk helemaal niet zo goed bezig. Ik wilde op een gegeven moment zelfs niet meer met hen op vakantie omdat ik dacht: ‘Wat zullen we daar eten?’ En: ‘Kom ik dan nog wel aan mijn dosis sport?’»

HUMO Je bent op je 16de beginnen te boksen omdat je, zo schrijf je, wel wat meer zelfvertrouwen kon gebruiken.

Van Nieuwkerk «In de periode dat ik zo streng voor mezelf was, voelde ik me heel onzeker. Ik was een puber. Dan weet je niet wie je precies bent, of je wel leuk genoeg bent. In die boksles waande ik mezelf krachtig en kon ik mijn frustraties even kwijt. Het klinkt misschien stom in de oren van meisjes die er nu mee worstelen, maar zo’n strenge fase is vaak ook iets waar je gewoon uitgroeit door ouder te worden.»

undefined

null Beeld
null Beeld

undefined

''Fitgirls' gaan elke dag naar de sportschool, volgen een streng dieet en delen dan foto's om te tonen hoe strak hun buik is'

HUMO Voor die struggelende meisjes is dit echt een superboek. Ik wou dat ik het had gehad toen ik 16 was, dan had ik misschien nooit anorexia ontwikkeld.

Van Nieuwkerk «Nu, dit is een boek voor meisjes die heel kritisch zijn voor zichzelf en de neiging hebben steeds te twijfelen over wat goed voor hen is. De media zeggen zo veel en ze weten het niet meer. Maar als je met anorexia of boulimia worstelt, dan moet je hulp zoeken. Het is niet zoals een drankverslaving. Met drank kun je helemaal kappen; met eten moet je doorgaan. Je moet de balans tussen streng en té streng terugvinden.»

HUMO Hoe is het jou gelukt om je los te maken uit die bijzonder strenge eet- en sportgewoonten?

Van Nieuwkerk «Dat kost in de eerste plaats tijd en heel veel moeite. Maar ik heb veel steun gekregen van mijn vriendinnen, en ik had een coach. Het is, weet ik nu, vooral een kwestie van controle veranderen in vertrouwen. Je moet weer vertrouwen krijgen in je lichaam en je intuïtie, weer kunnen genieten, weer voelen: nu heb ik zin in yoghurt, en nu heb ik behoefte aan een avondje uit met mijn vriendinnen en een paar biertjes. Je moet weer met je gevoel gaan eten, en niet met je hoofd. Niet makkelijk, hoor. Je moet het ontzettend graag willen en er heel hard voor werken. Maar langzaamaan merk je dat er niet zoveel met je lichaam en je energie gebeurt als je een avondje gaat stappen. Sterker nog: je wordt er gelukkiger van, want je hebt weer lol.»

HUMO Maar je moet toch je hoofd erbij houden: als je een echte vreetbui voelt aankomen, zeg je, probeer dan afleiding te zoeken.

Van Nieuwkerk «Ja, want als je daaraan toegeeft, is je begrenzing weg en begin je voor je het weet alle kasten open te trekken en pakken koekjes leeg te eten. Daar word je niet vrolijk van en het lost helemaal niks op. Jezelf troosten met een stuk taart mag natuurlijk wel. Als je een shitdag hebt gehad, moet je even heel erg lief voor jezelf zijn. Heb je dan zin om jezelf met suiker te verwennen, dan moet je dat doen. Bak lekker een taart of zo. Probeer die dan wel niet in je eentje op te eten en zielig te zitten wezen. Nodig vriendinnen uit, en praat over die shitdag terwijl je van je dosis suiker geniet.»

HUMO Maar zelfs op vakantie las jij daarna wel een balansdag in, waarop je licht eet en wat extra baantjes zwemt.

Van Nieuwkerk «‘Balansdag’ is misschien een zweverig woord, maar – dat wil ik mensen leren met mijn boek – het is toch beter om niet klakkeloos alles in je mond te stoppen. Je moet daarover nadenken, want gezond zijn gaat niet vanzelf.»

undefined

'Een vrouw zonder make-up straalt zoveel zelfrespect uit'


Joy Anna Thielemans ‘Eerlijker leven’

‘Thuis’-actrice Joy Anna Thielemans (23) denkt niet alleen na over wat ze eet, maar ook over wat ze op haar gezicht smeert: ze wil ab-so-luut zonder make-up op de foto.

null Beeld

Joy Anna Thielemans «Ik post nu al een tijdje foto’s van mezelf zonder make-up. Elke dag krijg ik daar positieve reacties op. Zeker van jonge meisjes. Het doet hun zelfvertrouwen goed.»

HUMO Alicia Keys haalde vorige week nog het wereldnieuws met haar beslissing om voortaan geen make-up meer te dragen.

Thielemans «Had ze dat gedaan toen ik nog een jong meisje was, dan had ik nooit zoveel schmink gedragen.»

HUMO Maar moet zo’n bericht over een schminkloze Alicia Keys de krantenpagina’s halen?

Thielemans «Ja. Het is letterlijk de eerste cd-hoes met een beroemde vrouw zonder make-up. Wat Alicia Keys doet, vind ik revolutionair. ‘Hier ben ik,’ zegt ze. ‘Deal with it.’ Haar verhaal bij die foto vind ik heel herkenbaar: ze was het beu om zich altijd als een kameleon te gedragen, in een poging voor iedereen goed te doen. Mensen lijken veel meer te luisteren naar hun innerlijke stem: ‘Wat wil ik? Wat is goed voor mij?’ Dat leidt tot meer zelfrespect, meer controle over je leven.»

HUMO Dat jij zonder make-up op het internet staat, geeft je dus meer controle?

Thielemans «Ja. Welbewust een tijdje bepaalde dingen uit mijn leven bannen, geeft me rust en een groter gevoel van controle. Omdat ik een bekende kop heb, weet ik nooit wat er gaat gebeuren, wie me zal aanspreken, als ik buitenkom. Dat ik nu zelf heb beslist om een tijdlang geen alcohol meer te drinken, maakt dat ik dáár toch vat op heb. Mijn leven is daardoor veel eerlijker geworden.

»Dat stoppen met drinken is spontaan gegaan. Op 4 januari dacht ik: ‘Tiens, ik heb dit jaar nog niks gedronken.’ Als ik op café ging en iemand me vroeg wat ik wilde drinken, dan antwoordde ik altijd met cava of gin-tonic. Dat was een gewoonte. Door níét meer te drinken, denk ik veel bewuster na over waar ik zin in heb.

»Met koffie ging het net zo: ik had de gewoonte een koffiebar binnen te stappen en de ene cappuccino na de andere te bestellen, zonder er verder bij na te denken. Ik nam niet meer de beslissing om koffie te drinken, het was een gewoonte. Intussen heb ik al meer dan een jaar geen koffie meer gedronken. Dat voelt goed. En toch ontzeg ik mezelf niets.»

undefined


'Alicia Keys draagt voortaan geen make-up meer: ''Hier ben ik,' zegt ze. 'Deal with it.''

null Beeld

HUMO Wat voor effect heeft dat schrappen van koffie en alcohol?

Thielemans «Ik besef nu dat ik niet afhankelijk ben van alcohol of koffie. Ik dácht alleen maar dat ik het nodig had. Ik heb het nooit zo druk gehad als toen ik net met koffie was gestopt – dat was tijdens ‘Het sterkste netwerk’ – maar ik heb die periode zonder problemen overleefd op groene thee.

»Ik heb me jarenlang rot geamuseerd op café mét alcohol. Nu doe ik hetzelfde, maar dan zonder. Ik kan nu makkelijker tot vijf uur uitgaan: ik word gewoon niet moe. Omdat niet drinken me eerlijker maakt, heb ik ook betere gesprekken. Spreekt iemand me op café aan en vind ik het geen interessant gesprek, dan zeg ik gewoon: ‘De ballen, ik ben weg.’ Vroeger had ik dan nog drie uur verder gezwansd, maar zo’n tipsy gesprek zuigt je leeg.»

HUMO Maar is niet drinken ook heilzaam voor je lichaam?

Thielemans «Ik heb nog nooit zo goed geslapen als nu. Da’s zalig. Mijn huid ziet er beter uit en ik heb bakken meer energie. Sinds ik geen alcohol meer drink, ben ik ook keihard afgevallen. Al kan dat ook aan het sporten liggen, want daar ben ik ongeveer op hetzelfde moment mee begonnen. Het enige wat ik me afvraag, is: als ik straks weer drink, zal ik dan dronken zijn van één glas wijn?»

HUMO Heb je verder nog plannen om iets te schrappen uit je leven?

Thielemans «Nee, al let ik wel op mijn voeding als ik het echt druk heb. Dat helpt me om die periode door te komen. Goed eten begint voor mij met een goed ontbijt. Ik probeer de avond voordien al fruit te snijden en te persen. Ik heb ook niet altijd zin om een kom havermout naar binnen te steken als ik heel vroeg op de set moet zijn, maar ik moet toegeven: het geeft je energie voor vier, vijf uur. Dat is wat eten hoort te doen: je leven makkelijk maken. Ik denk dat weinig mensen dat nog snappen. Ik probeer niemand te overtuigen van wat ze moeten eten. Als vrienden van me honderd koffies willen drinken, dan moeten ze dat vooral doen. Maar als iemand tegen me zegt: ‘Pff, ik vind eten niet belangrijk, ik geef er niet graag geld aan uit’, dan antwoord ik wel: ‘Maar snap je wat eten dóét met je lichaam?’»

HUMO En ga je over twintig jaar nog zonder make-up op de foto?

Thielemans «Mijn mama heeft make-up afgezworen op haar 23ste, precies zo oud als ik nu ben. Toen ik nog helemaal in de ban was van make-up, heb ik echt moeite gedaan om haar mascara aan te smeren. Maar voor haar hoefde het echt niet. Ze is ook veel mooier zonder. Hopelijk heb ik dat over twintig jaar ook. Een vrouw zonder make-up straalt zoveel zelfrespect uit. Ik ben trots op mezelf als ik nu in de spiegel kijk. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als dat in de toekomst niet meer revolutionair is, maar doodgewoon.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234