null Beeld

LevensEinde InformatieForum (LEIF) viert tien jaar

Het LevensEinde InformatieForum (LEIF), opgericht na de goedkeuring van de euthanasiewet, viert zaterdag in de KVS zijn tiende verjaardag. HUMO laat enkele kroongetuigen aan het woord. Stichter en bezieler Wim Distelmans maakt een gemengde balans op.

Erik Raspoet

Na meer dan tienduizend geregistreerde gevallen raakt euthanasie stilaan ingeburgerd, al blijven heel wat katholieke ziekenhuizen en rusthuizen doof voor een euthanasievraag. Aanvragen van niet-terminale patiënten liggen gevoelig, maar ook hier worden grenzen verlegd. De zelfgekozen dood van transgenderist Nathan Verelst is immers geen unicum.

Steeds meer geïnterneerden vragen om euthanasie”, aldus Distelmans. Paralympisch kampioen Marieke Vervoort getuigt over de herwonnen levenslust na het goedkeuren van haar euthanasieaanvraag, terwijl LEIF-arts Sarah Van Laer de alarmbel luidt. Niet alleen bezwijkt ze onder de euthanasie-aanvragen, ze constateert bovendien dat sommige collega’s nogal licht omspringen met hun adviesfunctie. “Er zijn LEIF-artsen die al na een eerste bezoek hun handtekening plaatsen, ik ken zelfs een psychiater die dat doet”. Koren op de molen van Euthanasie Stop, een platform van vooral katholiek-conservatieve tegenstanders onder wie de Leuvense oncoloog Benoit Beuselinck die waarschuwt voor de uitbreiding van de euthanasiewet.Binnenkort kan je als ouder zelfs niets meer zeggen wanneer je anorectische puberdochter dood wil” . Verrassend is de stem van Paul Destrooper, stafmedewerker van LEIF die als… priester instaat voor de vorming van humanistisch, vrijzinnige consulenten. “Vele bezoekers bij LEIF vermoeden zelfs niet dat ik priester ben. Niet dat ik een conflict zie met mijn geloof. In mijn ogen is de keuzevrijheid van de mens juist eigen aan de schepping

Maar HUMO deed meer. Ter attentie van de jarige rakelden we de meest geruchtmakende euthanasie van de voorbije jaren op. Op 14 december 2012 kreeg de 45-jarige, doofstom geboren en blind wordende tweeling Marc en Eddy Verbessem uit Putte in het UZ Brussel een dodelijke spuit. Voor het eerst blikt hun broer, boezemvriend én tolk Dirk Verbessem terug op deze zaak die de wereldpers beroerde. Een fragment:

Humo: hoe was het afscheid?

Verbessem: “Onwezenlijk. Mijn broers bleven er volstrekt rustig onder, alsof de euthanasie niet meer was dan een bezoek aan de bakker. Het stond vrijdagmorgen gepland, ik ben ze aan de vooravond bij hen thuis gaan opzoeken. Ze waren bezig de inboedel te ordenen en te verdelen, allemaal heel pragmatisch. Ik vroeg of ze nog eens uitgebreid wilden chinezen, want daar waren ze dol op. Laat maar, zeiden ze, we hebben nog pizza’s in de diepvries. ’s Anderendaags ben ik eerst onze ouders en dan mijn broers gaan oppikken. Vader en moeder zijn in de tachtig, ze hadden het er ongelooflijk zwaar mee. Marc en Eddy waren altijd hun zorgenkindjes geweest. Het idee dat ze voor hen zouden sterven, was haast ondraaglijk. Toch heeft ons ma hen geholpen met hun aanvraag. Als ik niet kon, stond zij klaar om als chauffeur naar een zoveelste doktersafspraak te rijden. Ze deed dat uit liefde voor haar kinderen, want als diepgelovige katholieken waren mijn ouders tegen euthanasie. Ook Marc en Eddy waren erg gelovig, ze zijn vaak op bedevaart geweest naar Lourdes en Scherpenheuvel. Vlak voor ze hun spuitje kregen, heeft de ziekenhuispastoor hen de laatste sacramenten toegediend. Daar stonden ze op”.

Humo: geen ultieme twijfels?

Verbessem: “Helemaal niet. We zijn eerst nog een koffie gaan drinken in de cafetaria. Mijn ouders en ik waren bedrukt, maar Marc en Eddy deden heel gewoon. Ook op de kamer leek het alsof er niks aan de hand was. Ik zie ze nog zitten op hun bed, druk in gesprek met elkaar. Wat met mijn horloge? En waar laat ik mijn schoenen? Vlak voor het gebeurde, hebben ze ons nog gerustgesteld. Dat het goed zo was, we moesten ons geen zorgen maken. Professor Distelmans en dokter Dufour zijn samen binnengekomen, elk met een spuitje om het hart stil te leggen. Het moest simultaan gebeuren, ze wilden gelijk vertrekken. Lang heeft het niet geduurd, hooguit een paar minuten. Ze zijn de lichamen komen halen om te wassen. We zijn dan maar vertrokken en met ons drieën naar Putte teruggereden”.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234