Levenslessen van Cristiano Ronaldo

Wat voor wijsheden kan de gewone sterveling distilleren uit de fratsen van Cristiano Ronaldo? De gebronsde, gebleekte, gewaxte voetbalgod heeft dynamiet in de benen én tussen de oren – Ronaldo’s ploeggenoten krijgen dan ook heel wat te slikken. De medemultimiljonairs van Real Madrid blijven meestal gespaard, maar zijn lakeien in de Portugese landsploeg krijgen het hard te verduren. En toch: topprestaties eisen van onze medestanders, is dat niet iets wat we beter allemáál zouden doen?

Laten we wel wezen: Cristiano is een gevoelige jongen. Zijn obsessieve (en betrekkelijk succesvolle) zoektocht naar excellentie levert hem de werkethiek van een Brabants trekpaard op, maar tegelijk ook de emotionele gesteldheid van een waterjuffer – nerveus, kwetsbaar, schichtig – die hij probeert te verbergen achter een masker van onkreukbaar zelfvertrouwen. De tranen in 's mans ogen na zijn jammerlijke blessure tijdens de EK-finale én de extase achteraf spraken boekdelen. Of neem nu, als bewijs van zijn goed geijkt moreel kompas, de strafschoppen in de kwartfinale tegen Polen: Joao Moutinho bleek te nerveus om zijn penalty te nemen, maar Ronaldo sprak de knul moed in – en ja, Moutinho vond moeiteloos de achterzijde van het net.


Bekijk het hier zelf:

Op zich zijn Ronaldo’s aanmoedigingen niet verwonderlijk, aangezien de successen van zijn ploeg ook opgeteld worden bij zijn persoonlijke prestaties. Het is dus niet meer dan normaal dat Cristiano zich de ziel uit het lijf buffelt op de grasmat, en dat hij hetzelfde verwacht van de mensen rondom hem – zijn hoog opflakkerende emoties zijn een logisch gevolg daarvan. Nu rest de vraag: wat leert de gewone man daaruit?

Stel: u of uw eega heeft zonet een zuigeling gebaard. Gezien uw tomeloze inzet voor het welzijn van het gezin, is het niet meer dan normaal dat dat wezen zo snel mogelijk zelfstandig rondkuiert, zijn haren in de plooit legt, zijn eigen pampers ververst en jankt noch wildplast. Efficiëntie, heet dat. Nochtans hoeft u, levend volgens Cristiano’s evangelie, geen kinderbeul te zijn – wanneer uw kleine een moeilijke fase doormaakt zoals de eerste priemende tandjes, mag u hem gerust bemoedigende woorden influisteren à la Moutinho. Mocht uw kroost dan toch nog kritiek hebben op uw opvoedkunsten, kan u die feilloos pareren: ze zijn allemaal jaloers dat ze niet uw looks, talent én vette bankrekening hebben.

Daarenboven kan u af en toe eens flink uitbarsten, zodat uw naasten weten met wie ze van doen hebben. Niets zegt ‘dominantie’ en ‘alfamannetje’ zoveel als een scheldtirade afsteken richting uw grootmoesje vanwege de nét te lauwe erwtensoep – en de croutons waren ook al niet je dat. Resultaat is dat het groentennat de volgende keer wél op temperatuur zal zijn, en ons moe zal twee keer nadenken alvorens u nogmaals zoiets voor te schotelen. Heilzaam, zo’n driftbui.

Bonuspunten verdient u door uw persoonlijke successen te vieren zoals Ronaldo na een doelpunt poseert – doe dat bij een geslaagd examen, een verzilverde promotie of de eerste woordjes van uw koter.


Hoe? Zo:

Ook hoeft u zich dan niet meer te generen om zelfbruiner te smeren: Ronaldo’s bovennatuurlijke bronzing bereikt u immers niet zomaar, en zijn onwrikbaar kapsel evenmin. Zoals hij zijn tegenstanders op het veld afleidt met zijn smetteloze uiterlijk, kan u ook uw rivalen in de war brengen met een gebruinde huid, een onthaarde bilnaad en een tube haargel. Voordeel in casu is dat uw haar niet meer Trumpgewijs omhoogwaait, nadeel is dan weer dat u uitgemaakt wordt voor mietje dan wel manwijf.

Gelukkig kan al dat vileins u niet raken dankzij uw nieuwbakken je-m’en-foutisme – en dat is tegelijk de oorzaak van de druk die hij zijn teamgenoten oplegt én wat Ronaldo ons uiteindelijk écht leert: voluit voor de overwinning gaan, en voor de rest uw oren steenhard dichthouden. Words to live by.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234