Alleen Elvis blijft bestaan - Talkshow (BEL) - Season 12 (2022) - ep 5/10: Lia van Bekhoven - s12e05 Beeld VRT
Alleen Elvis blijft bestaan - Talkshow (BEL) - Season 12 (2022) - ep 5/10: Lia van Bekhoven - s12e05Beeld VRT

Kijktip'Alleen Elvis blijft bestaan'

Lia van Bekhoven: ‘De hemel op aarde is: een goeie lippenstift vinden, zo eentje die je leven verandert’

VRT-correspondente Lia van Bekhoven (‘Tante Lia’, in onze huiskamer) is, zoals ze het in haar tweede vaderland zeggen, aging gracefully. Ze is het levende bewijs, als u ons deze persoonlijke bedenking gunt, dat tv-gezichten die na hun 65ste willen blijven werken, in geen geval verplicht met pensioen dienen te worden gestuurd. Nèh.

Noud Jansen

Verschenen in Humo op 28 juni 2021

LIA VAN BEKHOVEN «De hemel op aarde, of toch iets wat daarvan in de buurt kwam, beleefde ik een jaar of vijf geleden, toen mijn man en ik enkele weken door zuidelijk Afrika reisden. In Botswana kampeerden we een dag of vier in de Okavangodelta, op een piepklein onbewoond eiland met alleen maar olifanten, nijlpaarden en apen. Geen gebouwen, geen verkeer, geen mensen – behalve onze gidsen dan. Wanneer je ergens bij een waterpoel zat te lezen, hoorde je soms één van de gidsen joelen: dat betekende dat hij een olifant had gezien. Je sprong dan snel-snel met je camera in een uitgeholde boomstam – de enige manier om het eiland te verlaten – en vervolgens zag je ineens een enorme olifant uit het riet komen opdoemen. ‘O nee, het zijn er twee! Vijf! Een heel gezin!’ Fabelachtig was dat. ‘Jij was hier ook gelukkig geweest,’ zei mijn man op een gegeven moment. Dat denk ik ook weleens, al vraag ik me toch af of ik zo lang zonder mensen zou kunnen. Maar op dat moment ervoer ik het als puur geluk. Ik huilde toen we naar huis moesten.

»Nu, ik kan de hemel op aarde ook ervaren in kleine dingetjes, hoor. Een goeie lippenstift vinden, zo eentje die je leven verandert: dat is ook prachtig. Of een taart bakken die lukt. In mijn geval is dat verre van zeker, want ik ben iemand die alleen een taart zal bakken wanneer het echt niet anders kan. Altijd dezelfde, trouwens, een heel eenvoudig recept van Nigella Lawson, met gekookte citrusvruchten en gemalen amandelen.»

HUMO Waar bevindt zich je culinaire top?

VAN BEKHOVEN «Goh, ik kan me zelden maaltijden herinneren vanwege het eten. Wel vanwege de sfeer. Ik zat ooit in Portugal, waarschijnlijk in Porto, op een terrasje met een glas droge sherry en een bord gegrilde sardientjes. Dat was spectaculair, maar dan vooral door de gezellige ambiance en de bijzondere omgeving.»

HUMO De Britse keuken geniet weinig aanzien in de rest van de wereld. Terecht?

VAN BEKHOVEN «Nee. Toen ik hier pas kwam wonen, begin 19de eeuw (om precies te zijn: 1976, red.), zei men mij: ‘Als je goed wilt eten in Engeland, moet je drie keer per dag ontbijten.’ Dat is inmiddels zo achterhaald! De Engelse cuisine, althans in de grotere steden, is drastisch ten goede veranderd. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de Engelse keuken geen naam of smaak had, en dus erg open stond voor invloeden van buitenaf. Inmiddels komen de invloeden van zowat overal, maar het is ooit begonnen met de Indiase keuken. Chicken tikka masala, oftewel CTM, is in de loop der jaren zelfs tot het nationale gerecht uitgegroeid. Je komt het overal tegen: je hebt CTM-boterhammen bij Marks & Spencer, je hebt CTM-pizza’s…

»Ik ben toevallig aan een boek bezig waarin ik een heel aantal mythes over de Britten onderuithaal. De mythe van de stiff upper lip, bijvoorbeeld, maar dus ook de fabel dat de Engelse keuken niet lekker zou zijn.»

HUMO Lees je graag?

VAN BEKHOVEN «Ja. Voor m’n werk lees ik praktisch alles waar mijn oog op valt, maar ik ben ook lid van twee boekenclubs, wat betekent dat ik toch minstens twee romans, biografieën of memoires per anderhalve maand lees.

»Mijn liefde voor boeken is ooit begonnen met ‘Mariska de circusprinses’ – jaja – en heeft zich verder ontwikkeld via ‘The Ragged-Trousered Philanthropists’ van Robert Tressell, een boek over een armlastige huisschilder in het industriële tijdperk, dat veel indruk op me maakte in m’n tienerjaren. Nu bewonder ik schrijvers als Kate Atkinson, Sebastian Barry en Hilary Mantel

HUMO Wat is je artistieke top?

VAN BEKHOVEN «Zelf ben ik niet creatief – misschien wel in mijn boekhouding, haha – dus kijk ik des te meer op naar mensen die dat wel zijn. De Britse schilders David Hockney, Lucian Freud en Grayson Perry bijvoorbeeld, of de Brueghels en de Hollandse meesters uit de 16de en 17de eeuw.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

VAN BEKHOVEN «Met mensen die me dierbaar zijn over een omstreden onderwerp discussiëren, en merken dat je in wezen op één lijn zit. Euthanasie, brexit, die hele genderkwestie: ’t zijn topics die veel voer bieden voor een geanimeerd gesprek, bijvoorbeeld na een avondje theater. Dat is ook geestelijk genot voor mij: een knap geschreven theaterstuk bijwonen, met prachtige acteurs, waarin iedere zin een juweeltje is. Vorige week ben ik voor het eerst in bijna anderhalf jaar weer naar het theater kunnen gaan, en heb ik twee korte stukken van George Bernard Shaw gezien. Ook met mondkapjes op de moeite waard, maar het belangrijkste was toch de ervaring weer in het theater te zijn.»

HUMO Hoe stel je je de hel op aarde voor?

VAN BEKHOVEN «De hel op aarde beleefde ik toen mijn man overleed, twee jaar geleden. Maar als je het niet erg vindt: daar heb ik het verder liever niet over.»

HUMO Waar erger je je aan?

VAN BEKHOVEN «Aan mensen die zichzelf te serieus nemen. En aan mensen die midden op de stoep tergend langzaam wandelen. En aan ‘lekkende’ oortjes in de metro. En aan mijn buren, wanneer ze op een zonnige dag in het weekend hun ramen opengooien en de boxen op de vensterbank zetten, zodat ik en tig lotgenoten hun blèrmuziek moeten aanhoren. Ik wil op zo’n moment weleens heerlijk rustig in de zon zitten, dus stap ik op hen af: ‘Kan het raam dicht, of kunnen die boxen af? Please?’ Ja, ik blijf beleefd.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

VAN BEKHOVEN «Ik hoop dat mijn naaste omgeving zich niet zo ergert aan mij als ik aan mijn naaste omgeving (lacht). Maar goed, ik denk dat de Britten me zien als wat ze hier strident noemen: een beetje scherp, drammerig en bazig. Ik ben uitgesproken, niet diplomatiek. Goed, ik pas me aan, maar soms gaat de rem er even af (lachje). Ik ben ook uitbundig, wat niet per se als een voordeel wordt gezien in Engeland: voor de Britten is het vertoon van groot enthousiasme algauw een teken van hersenbeschadiging. Zeker in het bijzijn van mensen die je niet kent: ze vinden dat vreemd. Ik hou me dus erg in, wat dat betreft, zij het niet bij vrienden en kennissen. Die kennen me, en accepteren me zoals ik ben.»

HUMO Wat beschouw je als het hoogste lichamelijke genot?

VAN BEKHOVEN «Seks, da’s voor de hand liggend. In de context, dan wel, van een hechte, diepe verhouding: anders is het toch een stuk minder. Maar afgezien daarvan: snorkelen. Je ziet het in iedere natuurfilm, dus de beelden zijn bekend, maar toch: als je duizenden clownvissen om je heen ziet zwemmen, dat is zó bijzonder. Je vergeet ook waar je bent – nergens staat een bordje dat zegt ‘Tot hier en niet verder’ – waardoor je af en toe het gevoel krijgt: ‘Ik zou hier kunnen verdwalen’.

»Inmiddels zijn mijn zonen 32 en 34, maar zeker toen ze nog de leeftijd hadden dat ze een groot beslag op mijn leven legden, voelde ik vaak een diepe behoefte om even helemaal weg te zijn, om op adem te komen. Altijd die deadlines, voortdurend alert blijven voor nieuws, en dan nog die twee jongens opvoeden: het werd soms wat veel. Snorkelen bood dan de ultieme ontsnapping.»

HUMO Vooruit met de geit: wie is je favoriete onenightstand?

VAN BEKHOVEN «Ik hou eigenlijk niet zo van kleine mannen, maar toch kies ik uit volle borst voor George Clooney. De rest van zijn uiterlijk deugt natuurlijk helemaal, en ik ben ook gecharmeerd door zijn humor, zijn zelfspot en zijn vrijgevigheid. Ik bedoel, je vrienden met een miljoen dollar belonen: what’s not to like? Plus: hij heeft het politieke hart op de juiste plaats.»

HUMO Als we Wikipedia mogen geloven, is George Clooney 1 meter 80. Zo klein is dat toch niet?

VAN BEKHOVEN (verbaasd) «Nee! Meen je dat? O, maar weet je? Ik heb hem weleens in het echt gezien, en toen liep hij naast zijn hooggehakte echtgenote Amal: vandaar dat hij er misschien wat kleiner uitzag. Goed, dan maken we er een twonightstand van. Bel jij hem? Ik kan iedere avond.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234