null Beeld

Liefde op leeftijd: Marleine, Rosa & Jacky over 'Hotel Römantiek'

Jacqueline of Jacky (78) is de oudste en populairste, Marleine (68) de wildste, en Rosa (73) sinds kort de gelukkigste van de vrouwen die in ‘Hotel Römantiek’ op zoek gaan naar een man. Het is een gewaagd idee van VIER om senioren het jachtveld van de liefde op te sturen, maar het resultaat is een heerlijke overwinning op de condition humaine, hét bewijs van hoe sterk onze drang naar leven is.

Stefanie De Jonge

'Ik heb nu de schoonste seks van mijn leven'

Jacky «Van mij hadden de opnames in Zwitserland mogen blijven duren. Ik had die mannen allemaal véél beter willen leren kennen. Nu, eerlijk gezegd, toen we hen voor het eerst te zien kregen, stonden we perplex.»

Marleine «We dachten: ‘Waar komen ze nu mee af?’»

Jacky «Eén van ons zei meteen: ‘Oké, ik word lesbisch.’»

Marleine «Volgens mij dachten de mannen niet veel anders. Het was net een beestenkeuring.»

HUMO Verliep de reis verder wél zoals jullie hadden verwacht?

Jacky «Ik heb me laten gaan zoals nooit tevoren. Dat is waar ik zin in had, ook al heb ik mezelf ervoor moeten overwinnen en heb ik eerst aan mijn schoonzussen gevraagd: ‘Vinden jullie mij geen losbandige vrouw omdat ik absoluut nog een man wil?’ Maar ze zeiden allemaal: ‘Doen, Jacky. Doen!’»

undefined

'Ik had een Rolex, juwelen, een paard, een Mercedes, een villa. Maar geen liefde'

HUMO Je had je nog nooit zo laten gaan?

Jacky «Weet je, toen ik trouwde, dacht ik dat de hemel voor me zou opengaan. Ik had mijn man ontmoet op mijn 21ste en negen maanden en vier dagen later had ik een zoon, terwijl hij alsmaar naar het buitenland moest voor zijn carrière. Veel hebben we dus niet van elkaar kunnen genieten. Achteraf gezien vind ik dat heel spijtig. Nu, zoveel jaar later, lijkt het allemaal verloren tijd die ik zo graag zou willen terugpakken.»

Rosa «Daar mag je allemaal niet aan denken, Jacky.»

Jacky «Ik maak er geen drama van, hè, maar het is toch jammer: toen mijn man en ik na 48 jaar eindelijk tijd voor elkaar hadden, is hij ziek geworden. Ik heb hem nog 2,5 jaar verzorgd en toen was het voorbij – wég waren de mooiste jaren van mijn leven.»

undefined

'Ik wil reizen, onnozel doen, alles inhalen wat ik de afgelopen veertig jaar gemist heb'

HUMO Marleine, jij stond te popelen om ervoor te gaan. Je was nog niet goed en wel aangekomen of je zat al met Luc op één kamer.

Marleine «Ja, ik kreeg de sleutel van mijn kamer en dat bleek dezelfde te zijn als die van Luc. Dat was nogal iets. En ik ben zo meegegaan. Hoe dat kwam, weet ik niet. Ik ben van Zwitserland thuisgekomen en dacht: ‘Was dat allemaal echt of heb ik gedroomd?’ Bij nader inzien ben ik er misschien iets te hard in gevlogen. Ik stond niet meer open voor andere mannen, terwijl er eigenlijk nog waren die me wel interesseerden.»

Rosa «Mja. Dat is ook mijn enige bedenking, dat de crew soms iets te enthousiast heeft gedacht: ‘Die en die samen, dat is een goed koppel.’ Mij hebben ze in het begin voor alle activiteiten bij Jean gezet, omdat die ook sportief, slank en modern gekleed is. Maar liefde is geen wiskunde: het is niet omdat je eigenschappen en interesses deelt, dat het ook klikt. Aan de man met wie ik nu zielsgelukkig ben, heeft de crew me nooit gekoppeld. We hebben elkaar toevallig getroffen, tijdens één van de spaarzame vrije momenten.»

Jacky «Ik heb een keer met Jean moeten koken. Hij was wel mijn type.»

HUMO Hij was een beetje de donjuan van de bende. Hij vond niet dat hij op jacht moest gaan, de vrouwen moesten maar naar hem komen. Je vroeg je af waarom hij eigenlijk single was.

Jacky «Precies. Ik vond hem heel sympathiek, maar ik kreeg geen echt contact met hem. Ik weet niet of hij wel een vrouw in zijn leven wíl.»

HUMO Jij vond hem een nogal seksuele man.

Jacky «Ja, haha. Daarom kon ik niet zo goed volgen: ik ken dat niet.»

HUMO Maar het trekt je wel aan? Je hebt het dus wel in je.

Jacky «O ja! Maar ik heb dat altijd onderdrukt. Ik voelde me altijd heel seksueel, maar ik dacht dat ik abnormaal was. Ze zeggen wel dat mannen altijd goesting hebben en vrouwen niet, maar in mijn huwelijk was het andersom.»

Rosa «Tegenwoordig mag je dat zeggen. Vroeger kon dat niet.»

Marleine «Juist. Ik hoop dat mijn ex-man dit leest, want de laatste jaren van onze relatie gebeurde er helemaal niks meer. Dat zou ik nu niet langer pikken.»

Jacky «Weet je, als de pastoors ons destijds hadden gezegd dat seks met liefde te maken heeft, dat het geen doodzonde is, dan waren heel veel mensen een stuk gelukkiger geweest.»

Marleine «Dat is de nagel op de kop.»

Rosa «Ik heb nu de schoonste seks van mijn leven, seks waarvan ik niet wist dat hij bestond – behalve in mijn fantasie dan.»

HUMO Fantastisch.

Marleine «Ooooh. Ik wil dat ook.»

HUMO Maar Rosa, je had toch een man die je adoreerde. Hij gaf je álles.

Rosa «Ik kreeg alles behalve liefde. Ik had een Rolex, ik had juwelen, ik had een paard, een Mercedes, een villa. Maar hij was nog niet dood of het gerecht stond voor mijn deur met een hele rij schuldeisers. Ik heb alles moeten verkopen.»

undefined

null Beeld

HUMO Je huwelijk heeft wel lang geduurd.

Rosa «Ja, maar hij was enorm autoritair. Als ik een sigaret wilde roken, moest ik naar buiten. En hij verloor mij geen seconde uit het oog. Dat ik mocht paardrijden was omdat de manege maar twee straten verderop was: door het dakvenster kon hij me zien met zijn verrekijker. Nooit ontsnapte ik aan zijn controle. Terwijl ik van nature zo’n vrije vogel ben, die zo graag van alles beleeft. Ik heb paarden gedresseerd en ben daarmee in de prijzen gevallen. Op mijn 39ste ben ik beginnen te tennissen: ik heb het vijf keer tot Belgisch kampioen bij de veteranen geschopt. Het was allemaal een manier om te ontsnappen. Maar ik moest op tijd thuis zijn, en van minuut tot minuut zeggen wat ik ging doen. Dat deed ik. En ik zorgde ervoor dat hij me nooit op een leugen kon betrappen. Toen mijn man overleed, viel er echt een last van mijn schouders.»

HUMO Waarom bleef je bij hem?

Rosa «Hij zei altijd: ‘Als je bij me weggaat, mag je in een mollengat kruipen, maar ik zal je vinden.’ Ik was doodsbang voor wat hij zou doen.»

Marleine «Ik werd niet onderdrukt zoals jij, maar ik heb toch ook het gevoel dat ik mijn hele leven in een kast heb gezeten. Daar wilde ik in Zwitserland voorgoed uit ontsnappen.»

HUMO In wat voor kast zat je precies?

Marleine «Ik ben altijd afgeremd in wat ik wilde. Mijn man en ik hadden een winkel: ik wilde uitbreiden, maar dat mocht niet. Beetje bij beetje, dat wel, maar ik vond dat we het meteen degelijk moesten aanpakken. Het ging nooit echt vooruit. Ik run nu een bed and breakfast. Deze week heb ik nieuwe reclame besteld, een groot doek dat buiten komt te hangen. Dat kost 1.000 euro, maar ik denk: ‘Komaan!’ Ik heb een extra tv-toestel gekocht voor op mijn slaapkamer, zodat ik die kamer ook kan verhuren als dat nodig is. Ik bepaal alles zelf nu, en dat schiet op.»

undefined

null Beeld

undefined

'Marleine: 'Sinds het programma denk ik: 'Iedereen kan de boom in, ik ga elke donderdag dansen!' En komen de mannen niet, dan ga ik ze halen: 'Kom, jong. Swingen!''


Chemo in de kerk

HUMO Rosa, waar was jij in Zwitserland naar op zoek? Was het je om het avontuur te doen of wilde je echt een man?

Rosa «Ergens wel. Maar niet dringend. Op de tennisclub liepen ook mannen rond die geïnteresseerd waren, maar van hen hield ik afstand, ook al was ik ongelukkig. In Zwitserland heb ik me ook vrij afzijdig gehouden. Ik leerde de mannen voorzichtig kennen, maar plots was daar X. (de makers van ‘Hotel Römantiek’ vragen om zijn identiteit nog even verborgen te houden, red.). Ik voelde me meteen vreselijk tot hem aangetrokken. En hij was ook content. We zijn samen iets gaan drinken. We begonnen te praten en hebben elkaar dingen verteld die we nog nooit met iemand hadden gedeeld. Zó vertrouwd voelde het. Op alle gebied was het – boenk! – erop. We mogen allebei de man of vrouw die ooit het idee kreeg dit programma te maken, op onze blote knieën danken.»

Jacky «Dat is echte liefde, hè. Ik heb dat ook meegemaakt. Na de dood van mijn man heb ik drie jaar een vriend gehad. In het begin was dat zalig. Ik was verliefd tot over mijn oren. Hij was afkomstig uit Algerije en ik kende hem al tien jaar door de schilderwerken die hij bij ons binnen en buiten had gedaan. Twee jaar na de dood van mijn man kwam hij de laatste rekening brengen, en opeens zei hij: ‘Wil jij niet een keer met mij uitgaan, want ik ben al verliefd op je van de eerste keer dat ik je zag.’ Ik wist niet wat me overkwam. Maar het was, zoals Rosa net zei, één en al aantrekking. Echt héérlijk. Hij had veel charisma, maar hij was jammer genoeg ook ziekelijk jaloers. Als ik even naar mijn zus ging, belde hij me constant om te controleren of ik niet ergens op avontuur was. Echt niet te doen. Ik was zijn bezit, op den duur mocht ik zelfs niet meer naar buiten. Deed ik dat toch, dan werd hij boos en – als hij wat gedronken had – zelfs agressief. Op een gegeven moment werd ik bang van hem. Ik moest weg.»

Marleine «Ik wil wél echt een man. Ik heb ook al op datingsites gezeten. Mijn kleinkinderen hadden een profiel voor mij aangemaakt. Heel veel reacties heb ik daarop gekregen, allemaal mannen die meteen met me wilden afspreken om eens samen te gaan eten. Veertien zijn er zo voorbijgekomen in een paar weken tijd. Maar allemaal hebben ze na twee dates afgehaakt. Vreselijk. ‘Ik ben hopeloos,’ dacht ik daarna. ‘Wat doe ik verkeerd? Waarom wil er niemand bij mij blijven?’ Ik werd er depressief van, mijn kleinkinderen hebben mijn profielen op die sites moeten schrappen. Achteraf denk ik dat het allemaal getrouwde mannen waren, op zoek naar vertier.»

Jacky «Dat denk ik ook. Mijn kleindochter heeft mij ook op zo’n site aangemeld. Maar de eerste man die mij uitnodigde om een koffie te gaan drinken, wilde na afloop de rekening in twee delen! Dat vraagt mij mee uit en dan moet ik zelf mijn koffie betalen. Nee, ik denk dat wij niet modern genoeg zijn om te daten. Ik denk dat je de juiste man gewoon tegen het lijf moet lopen, je moet er niet naar op zoek gaan.»

HUMO Viel er echt niemand bij jou in de smaak nadat je man was overleden, Rosa?

Rosa «Jawel. Ik ben een jeugdvriend tegengekomen. Hij had kanker, maar wilde absoluut nog met mij trouwen. We hebben dat gedaan, met de chemo in de kerk. Drie jaar lang heb ik hem dag en nacht verzorgd. Romantiek was toen dus ook niet aan de orde. Hij is in mijn armen gestorven.»

Jacky «Kijk, dáárom wil ik nu een jongere man. Ik heb ook tot zijn laatste snik voor mijn zieke echtgenoot gezorgd, maar nu wil ik graag eens iemand naast me die even dynamisch is als ik.»

Rosa «Vrouwen zijn fitter dan mannen van dezelfde leeftijd, dat is een feit. Als ik tennis speel, versla ik mannen van 40.»

undefined

null Beeld

undefined

'Rosa: 'In mijn huwelijk kreeg ik alles behalve liefde. Hij zei altijd: 'Als je bij me weggaat, mag je in een mollengat kruipen, maar ik zal je vinden.''


Swingschouder

HUMO Ik kreeg de indruk dat de vrouwen in ‘Hotel Römantiek’ avontuur wilden, terwijl de mannen meer op zoek waren naar gezelschap, iemand die voor hen kon zorgen. Eén van de mannen was in een vrouw geïnteresseerd, louter en alleen omdat die om de hoek woonde. Dat leek hem handig.

Rosa «Kijk, dat wil ik zeker níét, een relatie om alweer te zorgen. Ik wil reizen, onnozel doen, alles inhalen wat ik de afgelopen veertig jaar gemist heb.»

HUMO X. is twaalf jaar jonger dan jij.

Rosa «Ja, maar qua conditie komt hij nog niet tot aan mijn enkels. Maar ik ben hem aan het trainen, hè. We gaan samen naar de fitness. Er is al 15 kilo af.»

undefined

null Beeld

undefined

'Jacky: 'Sommige mannelijke deelnemers droegen trainingsbroeken en T-shirts die hun buik amper konden bedekken. Een remedie tegen de liefde noem ik dat.'

HUMO Jullie zijn alle drie zo fit en zo goed geconserveerd. Wat is jullie geheim?

Rosa, Marleine, Jacky (in koor) «Hard werken!»

Rosa «Ik heb van mijn 14 jaar gewerkt. Bij Siemens, als handwerkster. We zijn begonnen met tachtig en op het einde waren we nog met tien, tussen de automaten.»

Jacky «Ik had een winkeltje met natuurvoeding. Daarvoor moest ik elke ochtend naar de vroegmarkt. Het was soms zwaar, maar als ik het even niet meer zag zitten, deed ik een propere schort aan, en dan kon ik er weer tegen.»

Marleine «Zo deed ik het ook. Gewoon bezig blijven. Zoals nu: elke ochtend verse sinaasappels persen en spek met eieren bakken voor mijn gasten. En sinds het programma denk ik: ‘Iedereen kan de boom in, ik ga elke donderdag dansen!’ Eerst ga ik naar de kapper, dan trek ik een mooie jurk aan en om twee uur stap ik de dancing binnen. Ik ga op zo’n hoge kruk zitten, met mijn gezicht naar de dansvloer: ‘Laat iedereen maar komen.’ En doen ze dat niet, dan ga ik de mannen gewoon halen. ‘Kom jong,’ zeg ik dan: ‘Swingen.’ Ik ben altijd bij de laatsten die vertrekken. Ga je de volgende keer mee, Jacky?»

Jacky «Ja, maar een man vragen om te dansen, dat vind ik moeilijk, hoor. Ik ben een vlotte, maar als het erop aankomt, ben ik wat dat betreft nog van de oude stempel.»

Rosa «Ik wil ook liever veroverd worden.»

Marleine «Ik heb geen zin om te wachten, hoor. Ik heb nu een swingschouder.»

HUMO Een wat?

MaRleine «Een swingschouder. Mijn schouder is geblesseerd van te veel te swingen, van de mannen die aan mijn arm hangen. Echt. Ik krijg daar spuiten voor. Van dezelfde dokter als waar Jacky gaat voor de blessure aan haar knie.»

Jacky «Ze hebben mijn meniscus weggehaald. Ik doe veel vrijwilligerswerk en tijdens een verjaardagsfeest heb ik te veel met rolstoelen, tafels en drank heen en weer gezeuld. Mijn knie heeft het begeven.»

undefined

'Ik ben niet modern genoeg om te daten: de eerste man die mij uitnodigde om een koffie te gaan drinken, wilde na afloop de rekening in twee delen'

HUMO Veel van de mannen maakten een minder actieve indruk. Het toppunt vond ik de buikige mannen die zeiden dat ze een slanke vrouw wilden.

Jacky «Ja! Hoe zagen sommige mannen eruit! Met afgeknipte trainingsbroeken en T-shirts die hun buik amper konden bedekken. Een remedie tegen de liefde noem ik dat. Een man moet wel een beetje respect voor zijn lijf hebben.»

HUMO Rosa, jij loopt op naaldhakken waar ik mijn benen mee zou breken. En aan je strakke jeans kan Mick Jagger een punt zuigen.

Rosa «Dat is hoe ik me voel. Mijn haar is ook niet geblondeerd, hè, alleen opgelicht met shampoo. Ik ga bijna nooit naar de kapper. Ik was mijn haar, doe het in een paardenstaart en ga zo – hup! – naar buiten.»

Jacky «Ik kom nooit buiten zonder een mooie sjaal en als ik zaterdagochtend ga tai-chiën, doe ik een nette training aan.»

Marleine «Ik heb een abonnement op de kapper. Want ik moet en zal een goeie man vinden, en je weet maar nooit wanneer je die tegenkomt. Misschien dat het nog lukt met één van de mannen uit Zwitserland. Eigenlijk leren we hen nu pas goed kennen. We spreken geregeld af. Volgende maand komt iedereen in mijn B&B ontbijten.»

Jacky «We zijn een hechte groep geworden, mét een eigen clubnaam: ‘De vrienden van Zwitserland’.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234