null Beeld

Liefde voor muziek: seizoen 2 (muziek)

Eén van de grootste verrassingen van 2015 was ‘Liefde voor muziek’: u ging massaal door de knieën voor de ‘door merg en been snijdende’, ‘ontroerende’ en ‘naar de keel grijpende’ covers die Tom Helsen, Christoff, Slongs Dievanongs en Stan Van Samang van elkaars werk maakten. En dus hebben ze bij VTM alweer een nieuw kluitje artiesten van velerlei genres samengebracht om uw gevoelige snaar te raken.

Trokken dit keer samen naar Mallorca om het op een gezellig musiceren te zetten: Ian Thomas, Paul Michiels, Belle Perez, Eva De Roovere, Dana Winner, Sioen én voormalig Humo’s Rock Rally-winnaar Johannes Genard van School Is Cool!

'Ik had nog nooit zo veel complimenten gekregen én gegeven in één week.' Johannes Genard (de hoogste)

HUMO Op je lijstje met goede voornemens voor 2015 had je onder andere geschreven: ‘Ik zal vaker overmoedig zijn’. Moeten we je deelname aan ‘Liefde voor muziek’ in dat licht zien?

Johannes Genard (lacht) «Ik ben wel een beetje de vreemde eend in de bijt, ja, maar dat maakte de uitdaging des te groter. Ik heb niet lang getwijfeld toen ze me vroegen, zeker niet nadat ik gehoord had dat Dana Winner ook meedeed.»

HUMO Dat moet je even uitleggen.

Genard «Dat is toch fantastisch? Niet alleen mag ik dan een nummer van haar coveren – ik wist trouwens meteen welk nummer ik zou nemen – maar Dana zou ook een nummer van School Is Cool zingen. Wij komen uit twee totaal verschillende muziekwerelden, maar dat vond ik net interessant. Ik geloof sowieso dat genreverschillen eigenlijk betekenisloos zijn. Zelf luister ik naar alle genres door elkaar, of het nu Enya, duistere elektronica of Arabische dansmuziek is.

»Als het op muziek aankomt, staan mensen snel met een oordeel klaar. Sommigen vinden Katy Perry bijvoorbeeld verschrikkelijk slecht, bijna een misdaad tegen de menselijkheid. Ik heb het daar moeilijk mee.»

HUMO Heel verdraagzaam. Maar wat dan te denken van Nickelback?

Genard (lacht) «Goed, dat is misschien op het randje. Soit, ik wou dus vooral de theorie eens aan de praktijk toetsen: als ik als muzikant echt met totaal andere genres aan de slag moet, ben ik dan ook nog zo open-minded? Verder zou ik ook liegen als ik zei dat de hoge kijkcijfers van ‘Liefde voor muziek’ niet hebben meegspeeld bij mijn beslissing.»

HUMO Het eerste seizoen was inderdaad een kijkcijferhit. Maar jij was dus geen trouwe kijker?

Genard «Nee, de dag voor we in Mallorca aan de opnames begonnen, heb ik voor het eerst een aflevering gezien. Ik schrok wel even, want blijkbaar wordt er ook verwacht dat je als artiest een beetje vlot en sympathiek overkomt. Mijn ervaring met televisie is sowieso beperkt, laat staan dat ik al eens in zo’n human interest-format heb meegedraaid.

»Nog iets waar ik bang voor was: dat het een soort ‘Big Brother’ voor muzikanten zou worden. Dat je, als je cover niet goed genoeg werd bevonden, van het muziekeiland zou worden weggestemd, bijvoorbeeld (lacht). Maar het is geen realityprogramma waarin op spanning of conflicten wordt geaasd. Het draait om het plezier van muziek maken en het is een heel oprecht programma, wars van cynisme of kritiek. Toen ik na die week Mallorca thuiskwam, was ik behoorlijk emotioneel. Ik had nog nooit zo veel complimenten gekregen én gegeven in één week.»

HUMO In het eerste seizoen vloeiden de traantjes rijkelijk. Ging het er bij jullie ook wel eens emotioneel aan toe?

Genard «Het moment waarop je dan eindelijk zo’n cover van je eigen song te horen krijgt, is behoorlijk intens, ja. De makers van het programma doen er dan ook alles aan om de verrassing zo groot mogelijk te maken. Zo heb je op voorhand geen idee wie van de andere artiesten welk nummer gaat coveren. Dat blijft allemaal strikt geheim tot op het moment zelf.»

HUMO Heb je nu nog contact met pakweg Ian Thomas, Paul Michiels of Dana Winner?

Genard «Ja, we hebben afgesproken dat we elkaar zeker nog gaan zien. Ik ben hun muziek ook echt gaan waarderen, omdat ik nu snap waardoor ze gevormd is. Er zijn zelfs al wat ballonnetjes opgelaten om nummers voor elkaar te schrijven.»

HUMO Mogen we binnenkort een Dana Winner-nummer van jouw hand verwachten?

Genard «Dat is nog eens een idee!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234