null Beeld

Liesa Van der Aa: 'Lieve techno'

Tradities zijn er om te respecteren: omdat onze heidense voorouders het elk jaar vlak na de zonnewende op een feesten zetten, doen ze dat in de Gentse Handelsbeurs lekker ook. In de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 juni vindt daar De Kortste Nacht plaats. Van zonsondergang tot het ochtendgloren verzorgt Liesa Van der Aa met haar One Trick Pony-gezelschap de soundtrack bij het bacchanaal.

HUMO Geen zin om te slapen, Liesa?

LIESA VAN DER AA «Zoiets, wij brengen alleszins een stuk dat zeven uur zal duren (lacht). Ik ben wel eerder lang opgebleven, maar nog nooit heb ik de verantwoordelijkheid voor die nacht gedragen. Vorig jaar was ik er ook al bij, maar toen speelde ik maar een uurtje mee. Ik dirigeer nu mijn nieuwe ensemble One Trick Pony, dat bestaat uit acht strijkers, vier blazers, een pianiste en een drummer. We zullen in verschillende ploegen op het podium staan. Van muzikanten die al op De Kortste Nacht hebben gespeeld, hoor ik dat je na verloop van tijd een scherpe focus ontwikkelt. Al blijft het een vreemde ervaring om voor slapende mensen te spelen. Daar krijg je toch weinig van terug (lacht).»

HUMO Gezellig!

VAN DER AA «Ik hoop dat mijn muzikanten het even hard zien zitten als ik, want de strijkers moeten toch vier uur op het podium staan, en fysiek is dat niet evident. Maar ik heb er een goed gevoel bij. De pianiste vroeg me zelfs of zij zeven uur lang mocht blijven zitten. Ik heb de partituur dan maar aangepast, zodat ze altijd iets te doen heeft (lacht).»

HUMO Voor de muziek baseerde je je op ‘de klank van stadsringen’. Wat heb jij daarmee?

VAN DER AA «Ik woon dicht bij de Antwerpse ring. (Gooit een raam open) Hoor je? Vorig jaar heb ik voor deSingel ‘Autobahn Utopia’ geschreven, een reflectie op de klank van een snelweg. Luid, maar soms ook ruisend als de zee. Het is het verhaal van een passant die van alles ziet en hoort: een radio, een veld met schapen en koeien, de regen die valt... Het doet denken aan Steve Reich: veel ritme, maar tegelijk erg minimalistisch. Lieve techno, eigenlijk (lacht).»

HUMO Waarom had je naast je solowerk nood aan een ensemble?

VAN DER AA «Omdat ik het allemáál wil doen. Met One Trick Pony kan ik de klanken van klassieke instrumenten in een andere context plaatsen en op een nieuwe manier rond muziek werken. Ik wil iets doen zoals Andy Warhol met zijn Factory: een plek creëren waar ook theater kan bestaan rond muziek, of cinema. We zijn verbonden aan de Handelsbeurs en deSingel en voor hen maken we soms kortfilms. Wij serveren podiumkunst, meer dan klassieke concerten. Volgend jaar organiseren we bijvoorbeeld een tenniswedstrijd voor een strijkkwartet (lacht).»

HUMO Dat moet je ons dan maar eens uitleggen. Zorg dat je uitgeslapen bent, zaterdag!

VAN DER AA «Sowieso kan ik zondag flink bijslapen. Maar eerst wil ik het ontbijt in de Handelsbeurs nog meepikken. Ik heb me laten vertellen dat dat erg lekker is (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234