null Beeld

Liesbeth Homans, de beste vriendin van Bart De Wever

Bij wie klopt N-VA-voorzitter Bart De Wever aan als hij in de shit zit? Bij Liesbeth Homans (37), al 20 jaar zijn beste vriendin, klankbord, uitlaatklep, absolute vertrouwelinge en naaste medewerker. 'Tegen mij kan hij razen zoveel hij wil.'

sso


HUMO Alle electorale hypes van de voorbije tien jaar - Verhofstadt, Stevaert, Dedecker, Leterme - werden vroeg of laat weer afgeserveerd. Hoe kun je je mentaal wapenen tegen dat vooruitzicht?

Homans «Zeg, laat ons nog efkes genieten van onze overwinning (lacht). We wapenen ons door niet naast onze schoenen te gaan lopen, zo van 'wij zijn hier de winnaar'.»
HUMO U heeft in eerste nationale basketbal gespeeld bij Red Vic Wilrijk. Vergde die carrière veel van u?

Homans «Ja. Tijdens mijn humaniorajaren trainde ik elke avond, en in het weekend hadden we matchen in heel België. Toen ik ging werken en studeren ben ik ermee gestopt.»
HUMO Hoe hebt u Bart De Wever leren kennen?

Homans «Ik zat in de tweede kandidatuur geschiedenis, Bart in de tweede licentie in Leuven. Hij was preses geweest van de Antwerpse studentenclub en kwam af en toe terug naar Antwerpen. Bart had altijd een vriend bij zich voor wie ik een boontje had, en zo heb ik een poosje een relatie gehad met Barts beste vriend - de befaamde Franstalige vriend van Bart De Wever. (lacht)

»Hij sprak perfect Nederlands, hoor. Na een halfjaar is die relatie in alle vriendschap geëindigd, maar en passant had ik Bart beter leren kennen. En Bart is gebleven.»
HUMO Wat is het geheim van jullie chemie?

Homans «Dat we alletwee van bescheiden afkomst zijn en alletwee hebben moeten vechten om te staan waar we nu staan. Wij zijn geen rijkeluiskindjes die met hun gat in de boter zijn gevallen. We hebben het zelf gedaan.»
HUMO De Wever zei in Time: 'Because it's so hopeless, I'm becoming an optimist.'

Homans «Dat slaat gewoon op het probleem van ons land: twee democratieën die bij elkaar zitten en overeenstemming proberen te vinden. Da's veel moeilijker dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen.

»Vandaar: 'hopeless'. En 'becoming an optimist' slaat op het feit dat meeste partijen - Vlaamse en Franstalige - intussen doordrongen zijn van de noodzaak van een staatshervorming.»

Lees het volledige interview in Humo 3649.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234