examenshumo's strafste studeertips
Lieven Boeve: ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik verveelde me nu en dan in de schoolbanken’
Alsof jongeren nog niet genoeg gevangen hebben gezeten, moeten ze nu – net waneer de wereld gul opent en de zon zichzelf heruitvindt – nog wat langer in eenzame opsluiting verblijven, zich op hun cursussen storten en bibberend van de stress richting examen trekken. Humo reikt hen dan ook gezwind een helpende hand: we vroegen vijf ervaringsdeskundigen naar hun meest beproefde studietips. Vandaag: Lieven Boeve. ‘Proberen genieten’
Voor Lieven Boeve (55) was het als directeur van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen een bewogen anderhalf jaar, al ziet hij licht gloren aan de horizon.
LIEVEN BOEVE «Ik ben blij dat er weer examens zijn op een relatief normale manier. We sluiten een bijzondere periode af, hopelijk kunnen we volgend schooljaar helemaal terug naar een normale situatie. De examens zijn nu, nog meer dan vroeger, de laatste loodjes voor onze leerlingen.»
HUMO Zijn ze er klaar voor?
BOEVE «Ik denk het wel, zeker in vergelijking met vorig jaar. Iedereen kan nu al een tijdje voltijds naar school. Vorig jaar was het lastig om in juni alle leerlingen te evalueren, want een heel aantal van hen was sinds maart nauwelijks naar school geweest. Dat is nu geen probleem.
»Velen denken dat we nu milder zijn, maar het is zeker niet zo dat we alles met de mantel der liefde bedekken. Al zullen we wel rekening houden met de omstandigheden van elke leerling. Als we weten dat iemand in een normaal schooljaar beter had gepresteerd, gaan we die leerling niet per se afstraffen met herexamens of een B- of C-attest. Er zijn ook andere oplossingen, zoals leerlingen volgend schooljaar gericht ondersteunen.
»Er is natuurlijk sprake van leervertraging bij sommige leerlingen, maar op school wordt niet alleen geleerd. Er wordt ook gelééfd. Dat het sociale contact in de klas was weggevallen, was ook voor veel goede leerlingen erg zwaar. Zelfs bij hen zien we een verminderde motivatie.»
HUMO Zou u het als puber lastig hebben gehad met het afstandsonderwijs?
BOEVE «Niet alle leerlingen hadden het daar moeilijk mee. Sommigen vonden het vreselijk, maar anderen vonden het juist fijn om halftijds thuis te blijven. Zelf had ik bij die laatste groep gehoord, denk ik. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik verveelde mij nu en dan in de schoolbanken (lacht). Gelukkig had ik veel hobby’s: ik was KSA-leider, monitor bij de CM, enzovoort.»
HUMO Wat voor leerling was u?
BOEVE «Ik was een goede leerling. Ik deed Latijn-Grieks in het college van Veurne, een school met een uitstekend lerarenteam. De lat lag er – terecht – erg hoog, we werden constant uitgedaagd. Ik moest het hardst werken voor Frans, al is dat uiteindelijk wel goed gekomen. Later ben ik zelfs, o ironie, les gaan geven in Louvain-la-Neuve.
»Ik legde eigenlijk wel graag examens af, ik zag alleen vooraf wat op tegen het vele studeren, want dan was er geen tijd voor mijn hobby’s. Ik heb nooit een onvoldoende gehaald, ook niet in het hoger onderwijs.»
HUMO Wat was uw strategie?
BOEVE «Ook al studeerde ik niet echt graag, ik deed het wel gestructureerd en georganiseerd. Ik had een zeer strikte planning en hield me daaraan. Mijn vrouw zegt dat ik niet veel studeerde, maar zelf vond ik van wel. Ik deed het niet graag, dus daarom voelde het wellicht alsof ik verschrikkelijk lang bezig was.
»Ik ging bijna altijd naar de les. Dat helpt enorm tijdens de examenperiode, omdat je dan veel beter de hoofd- van de bijzaken kunt onderscheiden. Herhaling is ook heel belangrijk: plan daar altijd voldoende tijd voor in.
»Een belangrijke tip is misschien ook om van de mondelinge examens te proberen genieten.»
HUMO Dat moet u even uitleggen.
BOEVE «Ik deed graag mondelinge examens, want die kon ik weleens naar mijn hand zetten. Tijdens een examen theologie besefte ik eens halfweg mijn verhaal dat ik de verkeerde hypothese uit de doeken aan het doen was. Iedereen kent dat moment wel, vreselijk! De prof zelf liet niets merken. Toen heb ik mezelf eruit gered door te zeggen: ‘Maar dit is uiteraard slechts ter inleiding, professor.’ Waarna ik nog snel de juiste hypothese gaf, alsof dat altijd al de bedoeling was (lacht). Het heeft geloond, want uiteindelijk haalde ik nog 16 op 20.
»Ook nu ik zelf lesgeef, vind ik mondelinge examens nog steeds het leukst. Als je merkt dat een student de leerstof goed kent, is er soms ruimte om te discussiëren en wat meer in de diepte te gaan. Zo kun je testen of de student ook écht iets kan doen met de verworven kennis. Ja, daar kan ik wel van genieten. Dan durf ik weleens een 19 of een 20 te geven.»
HUMO Hebt u ooit een flater begaan op een examen?
BOEVE «Ja, de absolute klassieker: op het examen niet weten hoe de prof eruitziet. Ik had wel een goed excuus: de lessen vielen samen met een ander vak, waardoor ik er nooit bij kon zijn. Tegenwoordig kun je de prof snel nog even googelen, maar die luxe had ik destijds niet.»