null Beeld

Lieven Scheire verovert Engeland: 'Nu is het voor echt'

Met ‘The Wonderful World of Lieven Scheire’, de titel van zijn Engelstalige comedydebuut op de planken van het vermaarde Soho Theatre in Londen, staat ’s lands bekendste televisiewetenschapper voor een kwantumsprong in zijn nochtans al supersonisch suizende carrière. Zijn ambitie moge duidelijk zijn: to boldly go where no comedian from Wachtebeke has gone before.

Tim Van Steendam

Lieven Scheire is een drukbezet man, maar we kunnen hem toch even spreken tussen twee televisieopnames in Nederland door.

undefined

HUMO Mister Scheire, houdt u het nog?

Lieven Scheire «Het is best spannend, ja. Ik heb in Engeland al aan verscheidene science festivals deelgenomen, waarbij ik dan de presentatie verzorg of in de line-up aanschuif met een wetenschappelijke lezing. Op het Edinburgh Festival Fringe (een comedypodium op het grootste kunstenfestival ter wereld, red.) stond ik tussen een hele resem andere artiesten. Maar deze keer ben ik een duidelijk geafficheerde soloact in Londen. Nu is het voor echt!»

HUMO Ik zag je in 2013 aan het werk voor je comedyshow bij het CERN in Genève. Toen startte je je voorbereiding enkele uren voor de aanvang met een pen en een blaadje papier. Ik veronderstel dat je het deze keer iets grondiger aanpakt?

Scheire «In het CERN, waar ik mijn eerste Engelstalige show gaf, is het allemaal begonnen. Omdat het daar zo goed lukte en het mijn zelfvertrouwen aanzwengelde, begon ik aan de Pint of Science festivals in Engeland (een internationale format van wetenschapscomedyfestivals, red.) Daarop volgde The Fringe en dat leidde dan weer naar deze show in Londen. Af en toe vraag ik wel raad aan een native speaker om de taalfouten eruit te halen.»

HUMO Wat is het verschil tussen het Britse en het Vlaamse publiek?

Scheire «Het Britse publiek is lachgrager. Stand-upcomedy is er als genre veel groter. Het publiek zit meteen klaar om zich eens goed te laten gaan.»

HUMO Het is makkelijker?

Scheire «Eigenlijk wel. Het is makkelijker om ze mee te krijgen, maar het is moeilijker om te imponeren. Men vindt het sneller goed, maar minder snel ‘heel goed’. Engeland heeft dan ook een gigantische pool aan toptalenten. In Vlaanderen is het moeilijker om een publiek voor je te winnen, maar als het lukt, is de respons achteraf veel groter. Excuseer, ik moet even een broodje kiezen… (Twintig seconden later) Hier ben ik terug.»

HUMO Je bent werkelijk van alle markten thuis.

Scheire «Inderdaad. Ook voedsel bestellen is een talent van mij.»

HUMO Heckling, de spreker onderbreken, is in Engeland een nationale sport. Ben je al aangepakt?

Scheire «Dat wordt nogal overdreven. Het publiek reageert wel sneller, maar niet altijd, en zeker niet destructief. De legendarische killed by hecklers-situaties heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.»

HUMO Hoe zijn de reacties tot dusver?

Scheire «Als ik het mag geloven, ben ik ‘een aangename verrassing’. België heeft het imago van een profielloos land. ‘Big in Belgium’ is bijvoorbeeld een uitdrukking voor ‘het stelt niet zoveel voor’.»

HUMO Heb je je show inhoudelijk verbritst?

Scheire «Er zitten enkele moppen over Londen en de Britse politiek in. Verder is de hypergevoeligheid voor gender en etniciteit frappant. Daar stond ik echt van te kijken. Je mag het woord ‘vrouw’ amper in een grap gebruiken of je wordt erop aangesproken. Zelfs een heel duidelijke ironische gendermop wordt niet aanvaard. Comedians ontwijken het thema zorgvuldig. Ook Alex Agnew werd er tijdens zijn shows in Engeland over aangepakt.»

HUMO Je ontmoette intussen ook enkele van je comedyhelden, zoals de cast van de Britse wetenschapsshow ‘QI’. Heb je hen om advies gevraagd?

Scheire «Absoluut. Enkelen waren al aanwezig in Edinburgh en de anderen komen naar Londen. Dinsdagavond ga ik naar de opnames van het nieuwe seizoen van ‘QI’ en wil ik producer John Lloyd (van o.a. ‘QI’, ‘Blackadder’ en ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, red.) nog eens zien – hem heb ik al een paar keer ontmoet. Robin Ince, dé science comedian, en Reece Shearsmith van ‘The League of Gentlemen’ komen wellicht ook. De verwachtingen zijn dus hooggespannen.»

HUMO Heb je trouwens nog geen artiestennaam overwogen? Een Engelsman die zich aan je familienaam waagt, klinkt doorgaans alsof hij een beroerte krijgt.

Scheire (lacht) «Mijn openingsgrap gaat over de onuitspreekbaarheid van mijn naam. Ik heb dan nog het geluk dat mijn voornaam op ‘leaving’ lijkt. I am Lieven: ik ben ermee weg.»

HUMO Je ouders hadden het al door. Het is voorbestemd!

Scheire «Het was hun plan om me op de wereld te zetten met een goede Engelse openingsgrap. Alles valt eindelijk in de plooi.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234