null Beeld

'Life, Animated': hoe Disney erin slaagt om autisten opnieuw te leren spreken

In besloten kring poog ik weleens te communiceren via citaten uit films van Tarantino en de Coen Brothers, maar dat is niet half zo straf als het verhaal in ‘Life, Animated’. Dankzij de films van Disney leerde Owen Suskind, een Amerikaanse jongen met autisme, opnieuw spreken; de personages uit ‘Aladdin’, ‘De leeuwenkoning’ en ‘De kleine zeemeermin’ zijn z’n compagnons de route in de boze buitenwereld. Even checken bij Herbert Roeyers, professor klinische psychologie aan de UGent en expert inzake autisme, of dat inderdaad zo spectaculair is als het klinkt.

Kristoff Tilkin

undefined

Herbert Roeyers «Dat valt nogal mee. Owen leed aan een vorm van regressief autisme: hij ontwikkelde zich aanvankelijk normaal, maar plots stopte hij met praten en ging hij motorisch achteruit. Het komt wel vaker voor: één op de drie kinderen met een autismespectrumstoornis krijgt ermee te maken, meestal als ze omstreeks 22 maanden oud zijn – bij Owen gebeurde het aan het einde van zijn derde levensjaar. De kinderen blijven niet achteruitgaan: na verloop van tijd pikken ze de draad van hun ontwikkeling weer op, en dat is ook wat er bij Owen gebeurde. Dat hij opnieuw begon te spreken, is dus niet zo héél uitzonderlijk. Bovendien is elk kind met autisme anders.»

HUMO For the record: Owen is gered door de films van Disney, maar het had net zo goed wat anders kunnen zijn?

Roeyers «Absoluut, die films waren enkel een vehikel. Een mens met autisme kan gered worden door om het even wat waarin hij of zij heel erg geïnteresseerd is. Bij Owen waren het Disneyfilms, maar het hadden net zo goed planeten kunnen zijn, of dienstregelingen van de trein. Ik ben de voorbije jaren kinderen tegengekomen die alles wisten over de Anglicaanse kerk, de oude Grieken of landbouw. En ik heb er ook gekend die graag verkeerslichten observeerden, of formule 1-wedstrijden bekeken op Eurosport – niet op andere zenders, want daar stond het Eurosportlabel niet op.

»Ik vergelijk het weleens hiermee: wie moederziel alleen in een Chinese grootstad is en honger krijgt, zal makkelijker een filiaal van McDonald’s binnenstappen, gewoon omdat je weet wat je daar voorgeschoteld krijgt. Voor mensen met een autismespectrumstoornis zijn de meest banale beslommeringen even complex als een Chinese grootstad voor ons, vandaar dat ze ergens houvast en voorspelbaarheid zoeken.

»Maar goed: Owen is zich dus op Disneyfilms gaan focussen, en na verloop van tijd kende hij ze helemaal vanbuiten. Bijkomend voordeel was dat die films veel sociale situaties bevatten waaruit hij kon leren: de personages sloten vriendschap, maakten ruzie en leerden omgaan met teleurstellingen. Het was ook telkens overduidelijk wat er gebeurde, dankzij de overdreven mimiek en de muziek. En blijkbaar heeft hij, met de hulp van zijn ouders, gaandeweg geleerd hoe hij die situaties ook kon vertalen naar het echte leven. Al liep het nog altijd niet van een leien dakje, hoor. Hij is begonnen met één zinnetje na te zeggen, en toen heeft het nog een hele tijd geduurd voor hij meer begon te praten. En hij woont tegenwoordig dan wel zelfstandig, maar als je hem bezig ziet in een talkshow, dan lijkt het vaak alsof hij nog steeds dialogen uit de films debiteert, mét de bijbehorende overdreven mimiek – let maar eens op zijn wenkbrauwen. Chapeau voor de manier waarop hij is vooruitgegaan, maar het strekt tot aanbeveling ‘Life, Animated’ te bekijken met de nodige nuanceringen in het achterhoofd.»

HUMO Waarvoor dank!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234