null Beeld

Lifelogger Cathal Gurrin voorspelt de toekomst: 'Een meisje dat me dwingt te kiezen tussen haar en de camera, verliest altijd.'

Elke 10 seconden maakt de Ier Cathal Gurrin een foto van wat hij op dat moment aan het doen is. Of juister: een toestelletje dat rond zijn nek hangt, doet dat voor hem. Lifelogging heet dat, en het vertelt ons meer over onszelf dan we eigenlijk weten.

Serge Simonart

Lifelogging is nog het best te vergelijken met het bijhouden van een onbewerkt, elektronisch dagboek. Een tweede geheugen, zo u wil, en met dat geheugen bouwen computerwetenschapper Gurrin en zijn collega’s aan de Dublin City University software voor de toekomst. Een toekomst met méér mogelijkheden, maar zonder privacy – precies zoals Dave Eggers die in zijn dystopische roman ‘De cirkel’ beschrijft.

Cathal Gurrin «Eigenlijk moet je de beelden die mijn toestel neemt, niet beschouwen als foto’s, maar als data. Zoals een stappenteller op je gsm kan tellen hoeveel kilometer je loopt. Mijn toestel, een OMG Autographer, neemt zo’n 3.000 foto’s per dag. Vroeger had ik toestelletjes die tot 5.000 foto’s per dag gingen.»

HUMO Maal acht jaar: dat moet al een aanzienlijke collectie beelden hebben opgeleverd.

Gurrin «Ik zit aan zo’n 14 miljoen foto’s, die ik trouwens amper bekijk. Sinds ik hiermee begon, heb ik maar 50.000 foto’s écht gezien.»

HUMO Wat gebeurt er dan met die beelden als niemand ze bekijkt?

Gurrin «Die worden geanalyseerd door software die wij bouwen. Om het simpel te stellen: wij nemen foto’s en proberen die een betekenis te geven. Zo kunnen we bijvoorbeeld je hartslag aan gezichtsherkenning koppelen: dan vertellen de foto’s ons welke mensen je fijner vindt om mee te praten, omdat je meer opgewonden bent.»

HUMO Ik neem aan dat de mensen rond je weten waarmee je bezig bent. Maar wat doe je als je nieuwe mensen ontmoet? Vertel je hun dat ze voortdurend worden gefotografeerd?

Gurrin «Als ze mijn toestelletje zien en het vragen: natuurlijk. Maar anders niet. Je kun moeilijk iedereen die je op straat tegenkomt, waarschuwen: ‘Hallo, je wordt gefotografeerd!’ En als ik negatieve reacties krijg, dan draai ik de camera meteen weg.

»Na acht jaar is dat toestel een deel van mezelf geworden. Het is het laatste kledingstuk dat ik ’s morgens aantrek.»

HUMO Dus je gebruikt lifelogging ook in je privéleven?

Gurrin (zucht) «Da’s een moeilijke kwestie. Vooral de privacy van de drager van het toestel staat ter discussie: als iemand toegang krijgt tot mijn beeldenstroom, krijgt-ie ook echt alles te zien.

»Een paar jaar geleden vroeg mijn toenmalige vriendin wanneer ik was opgehouden met mijn vorige lief te zien. ‘Je hebt de beelden, laat ze mij dan maar zien.’ Ik stond echt perplex! Je eist toch ook niet zomaar inzage in het dagboek van je partner?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234