null Beeld

Lifestyle coaching? Dokter De Zeulder lacht er niet mee

Iedere mens heeft een kennissenkring, maar ook een setje ingewanden, een job (of erger nog: geen job), familie, eventueel een verleden dat als een kwaaie hond achter hun rug naar hen staat te blaffen, plus dan ook nog eens een huis met een lekke dakgoot, een winderige partner en laten we er nog wat zure buren tegenaan gooien. Het is niet gemakkelijk om dat allemaal in balans te brengen.

'De tulp is een janeteuze ui'

Gelukkig heb je tegenwoordig lifestyle coaches die je daarbij helpen. Ze doen dat met handige tips, die vaak overzichtelijk genummerd zijn. Is dit de manier om burn-outs en andere ongemakken te voorkomen? We vroegen het aan een deskundige.

Dr. Koen De Zeulder «Die lifestyle coaches maken het alleen maar erger.»

HUMO Je laat het woord erger klinken alsof...

De Zeulder «Nee, niet alsof! Ik heb mij daadwerkelijk geërgerd. Ik kreeg een patiënte over de vloer die zich zo’n boekje met tips had laten aansmeren. Leefregel 14 luidde: kijk elke dag drie minuten naar een bloem, daar word je rustig van en het geeft je nieuwe energie. Ik verzin het niet.

»Dat mens kwam mij vragen wat voor bloem dat moest zijn, want dat had de auteur niet vermeld. Om er vanaf te zijn heb ik ‘een tulp’ gezegd.

»Bij vrouwen komt dat nogal vaak voor: als die aan iets beginnen, willen ze het meteen goed doen. Dus wou ze ook weten of dat steeds dezelfde bloem moest zijn. Ik heb daar ja op geantwoord. Dat is mij zuur opgebroken.»

HUMO Het moest telkens een andere bloem zijn?

De Zeulder «Ik zal het systematisch proberen uit te leggen. De volgende dag had ze me nog even gebeld om te vragen welke kleur het meest geschikt was. ‘Geel,’ zei ik. Daarmee was ze gerustgesteld. Maar een week later kwam ze weer langs, omdat de tulp was uitgebloeid.

»’Koop dan gewoon een andere tulp,’ was mijn advies. Maar die vrouw merkte op dat ik had gezegd dat ze steeds naar dezelfde bloem moest kijken. Ik kon moeilijk zeggen dat ik er maar wat had uitgeflapt, want ik had flink doorgerekend. Gelukkig had ik de tegenwoordigheid van geest om te zeggen dat ik uiteraard een plastic tulp had bedoeld.

»‘O, dus geen echte?’ zei ze verbaasd.

»Dat gaf mij de kans om uit te leggen dat plastic tulpen even echt zijn als die janeteuze uien die levende tulpen in wezen toch zijn. Ik zei dat maar om van dat mens vanaf te raken. Maar dat was een misrekening.»

HUMO Ze vond plastic tulpen niet authentiek genoeg?

De Zeulder «Nee, ze vertelde dat aan haar broer, die homo is. De volgende dag kreeg ik een mailtje waarin werd geëist dat ik in alle kwaliteitskranten een advertentie zou publiceren – op mijn eigen kosten – waarin ik afstand nam van mijn stelling.»

HUMO Dat je ook van een plastic tulp lekker zen kan worden?

De Zeulder «Nee, dat de tulp een janeteuze ui is. Dat werd als kwetsend ervaren. Ik stuurde dus een mailtje terug waarin ik vroeg wie ik dan precies had gekwetst: de tulp of de ui. Want humor helpt altijd om conflicten te ontmijnen, dacht ik. Dat pakte averechts uit. Er werd gedreigd met een betoging voor mijn deur. Je begrijpt dat ik niet scheutig ben op dergelijke negatieve publiciteit. Ik ging er even mentaal onderdoor.»

HUMO Waarom?

De Zeulder «Mijn levenswerk stond op instorten! Gelukkig bracht de drank redding, zoals wel vaker gebeurt. Na een paar glazen voortreffelijke single malt wist ik wat mij te doen stond. Er is natuurlijk een groot verschil tussen het bedenken van een goed plan en de uitvoering ervan. Het heeft mij toch een paar uren gekost eer ik een gele plastic tulp had gevonden. Je denkt dat ze daar in elke supermarkt voor marginalen mee naar je kop gooien, maar dat valt dik tegen.

»Ik heb dat ding dan op de oprit gelegd, en ben er met de auto drie keer overheen gereden. Daarna begaf ik mij naar het mens dat mij aanvankelijk kwam consulteren. Dat dwaze wijf was gelukkig thuis.

»‘Dit is de plastic tulp waar ik zelf zes jaar lang naar heb gestaard,’ zei ik. ‘Ze heeft me vaak geholpen. Maar nu heb ik haar niet meer nodig, want gisteravond heb ik ingezien dat ik met verborgen homoseksuele gevoelens worstel. Vandaar dat ik zulke ongepaste dingen zei over tulpen, uien en seksuele oriëntatie. Maar daar ben ik nu overheen. Je mag de bloem hebben, en doe de groeten aan je broer.’

»Het mens nam het ding in tranen aan. Nog geen uur later kreeg ik een mailtje dat de broer namens de holebigemeenschap mijn excuses aanvaardde. Terwijl ik mij niet had verontschuldigd, hahaha!

»En zo zie je maar dat je de ingewikkeldste conflicten kunt oplossen door gewoon jezelf te blijven. Beschouw dat als een levensles.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234